Manci mellett volt edzőnk, Csank János is megszólalt a témában.

Komoly hullámokat kavart Pásztor József kijelentése: a korábbi válogatott labdarúgó, legendás békéscsabai edző azt mondta a Blikknek, hogy megmérgezte az alkohol a magyar futballt. Ezzel több korábbi focista egyetért – a probléma még a magyar válogatott esetében is komoly gondokat okozott!

Pásztor csütörtökön a Blikkben arról beszélt, hogy sok hazai klasszis jóval többre vihette volna, ha nem játszik komoly szerepet az életében a pia. A neves szakember Törőcsik András és Kardos József közelmúltbeli halálával is összefüggésbe hozta a szeszt. Tény, a magyar futball rengeteg tehetséget veszített el az elmúlt évtizedekben az alkohol miatt, és sokakról nem is tudunk, mert már fiatalon az italt választották a sport helyett.

A Váccal és a Ferencvárossal is NB I-es bajnokságot nyerő edzőnél, Csank Jánosnál például szó szerint tiltólistán voltak a piás focisták.

A mi időnkben még az edzők választottak játékosokat a csapatukba, s persze azért lehetett tudni, ki az, aki szereti az italt. Én mindig úgy igazoltam, hogy nálam ne legyenek ilyen focisták – árulta el Csank. – Sajnos, a pia nemcsak az adott emberre van hatással, hanem a környezetére is, hiszen csak az ökör iszik magában. Tehát félő, más csapattársakat is belevisz a rosszba. Ezt a kockázatot én mindig próbáltam elkerülni.

A válogatott szövetségi kapitányaként Csanknak azért nehezebb dolga volt, hiszen alakulhatott volna úgy, hogy egy klasszist kell kihagynia az elvei miatt. De ilyen probléma csak egyszer fordult vele elő pályafutása során.

Urbán Flóriánról köztudott volt, hogy kedveli az alkoholos italokat – mondta a 75 éves szakember. – Tudtam, remek védő, Belgiumban játszott akkoriban, s a képességei alapján helye volt a legjobbak között. Persze behívtam, ám még mielőtt átöltözött volna, leültem vele beszélgetni. Elmondtam neki a fenntartásaimat, s ha lebukik, akkor nincs visszaút számára. Ezt megértette, és soha semmi gondom nem volt vele.

A Ferencvárossal a 90-es évek közepén a Bajnokok Ligájába jutó Telek András szerint is nagy probléma volt régebben a magyar fociban a piálás.

Sokan a karrierjük után nyúltak a pohárhoz, nem is találták a helyüket a civil életben – magyarázta a válogatott védő. – De jó pár olyan kivételesen tehetséges játékost is ismertem, akik sokkal többre vihették volna, ám már fiatalon kettétörte a karrierjüket az ital. Szerintem ma már jobb a helyzet, profibbak a körülmények a kluboknál, de még mindig fennáll a probléma. Nincs megoldva és szerintem nem is lehet soha teljesen kizárni a szeszesitalt a sportból.

A mexikói világbajnokságon is résztvevő egykori Honvéd-játékos, Dajka László máshol sem jobb a helyzet, sőt…

Szerintem Angliában, Németországban vagy a skandinávoknál sokkal többet és többen isznak, mint nálunk – mondta Dajka. – George Best és Gerd Müller is az alkohol rabja volt pályafutás alatt, Diego Maradona pedig kokainozott. Mégis mindannyian zseniálisan futballoztak. Amikor a spanyol Las Palmasban játszottam, ott a meccs előtt is ittak egy-két pohár bort a társak ebéd után, aludtak egyet, aztán este úgy mentek mint a rakéta.

forrás: blikk.hu