Lapszemle a tegnapi Bajnokok Ligája selejtezőről.

A sport.kz szerint a magyar bajnok egyértelműen a döntetlenért érkezett Kazahsztánba és “valamiért úgy tűnt”, hogy a hazaiaknak is jó lehet az iksz, bár a lap szerint a Tobolnak meg kellett volna értenie, hogy milyen nehéz dolga lesz majd a magyar fővárosban. Mint írják, egyedül a szerb Zoran Tosic nem akart beletörődni a házigazdák döntetlenjébe, neki is volt köszönhető a Tobol legveszéléyesebb helyzete a meccsen, amikor Vécsei Bálintnak kellett mentenie a kapu torkában. Eközben “a vendégek magabiztosan irányították a játékot”.

Természetesen egy döntetlen hazai pályán sokkal jobb, mint egy vereség, de nem szabad elfelejteni, hogy a magyar bajnok különösen erős hazai pályán, ahol 20 ezer szurkoló támogatja majd szenvedélyesen a Tobol ellen. Nehéz elhinni, hogy Milan Milanovic csapata Budapesten másképp futballozik majd, mint otthon, ha viszont csak a védekezésre támaszkodik majd a második találkozón, az halálosnak bizonyulhat” – írják. A meccs emberének a hazaiak csapatkapitányát és kazah válogatott középpályását, Askhat Tagybergent látták.

Alekszandr Sztrelnyikov külön is összegzett a Nemzeti Sportnak: „Milan Milanovics vezetőedző megpróbálta meglepni a Ferencvárost azzal, hogy elöl nem a kulcsembernek számító csatárt, Igor Sergeevet jelölte a kezdőcsapatba, hanem Ajbar Zaslikovot, akinek a gyorsaságára próbált alapozni, de nem vált be az elképzelés – mondta az újságíró. – A Tobol gyengébb teljesítményt nyújtott annál, amit megszokhattunk tőle, meglepett, hogy teljesen feladta a labdabirtoklást. A Ferencváros láthatóan elégedett volt ezzel az eredménnyel, de a visszavágón nyíltabban kell játszania, az pedig még kedvező is lehet a jól kontrázó Tobol számára.

A vesti.kz azt írja, hogy az első félidőben a Tobol egyszer sem találta el az ellenfele kapuját, míg a Ferencváros majdnem betalált, de Alexander Mokin kétszer is nagyot tudott védeni. A csapatok összecsapása a portál szerint leginkább az első félidő végén történt tömegjelenet és lökdösődés miatt maradt emlékezetes.

A kazfootball.kz szűkszavúan számol be a történtekről, de ukrán és orosz cikkeket is idéz a BL-selejtező kapcsán. Kiemelik például, hogy az ukrán UA Football megkérdőjelezte Sztanyiszlav Csercseszov jövőjét a Ferencváros élén. Már a címben is azt emeli ki, hogy a „Zubkov nélküli Ferencváros nem verte meg a Tobolt”. A portál az ukrán válogatott szélső kapcsán csak arról ír, hogy kimaradt a keretből, és az ilyen esetekben ez azt szokta jelenteni, hogy az érintett játékosnak új csapatot kell keresnie. Azt ugyanakkor nem teszi hozzá, hogy Olekszandr Zubkov megsérült a Fradi utolsó edzőmeccsén, ezért nem szerepelt a keretben, viszont az FTC-től tavaly távozott ukrán vezetőedzőről, Szergej Rebrovról említést tesz.

Az orosz oldalak sem túl pozitívak a meccs kapcsán, volt, amelyik unalmasnak titulálta a találkozót, a kazahok által idézett football.kulichki.net szerint pedig a kinti döntetlen “egyértelműen kudarcnak számít” a Ferencváros szempontjából.

Az orosz sports.ru azt emelte ki, kevés helyzet alakult ki a mérkőzésen, amely időnként unalomba fulladt. Meglehetősen kritikus hangot ütött meg a Betassist.ru, amely szerint a Ferencváros számára a kazah bajnok elleni döntetlen kudarcnak tekinthető, annak fényében, hogy mekkora a különbség a két klub becsült keretértékében (a Transfermarkt 42 millió euróra teszi a Ferencvárost, 11 millióra a Tobolt), ugyanakkor hozzáteszi, a labdarúgást éppen ezért, a kiszámíthatatlansága miatt szeretik olyan sokan.

Csakfoci, NSO