A Sheriff Tiraspol csapatától érkezik a mali válogatott támadó.

Magyar bajnok férfi labdarúgó csapatunk szerződést kötött a moldáv Sheriff Tiraspol együttesétől érkezett szélsővel, a mali származású Adama Traoréval! Az alábbiakban bemutatjuk legújabb igazolásunkat, aki a 2021/2022-es idényben a BL-csoportkörében, valamint az UEL-ben is szerepelt.

Pályafutása

Adama Traoré 1995. június 5-én született Mali fővárosában, Bamakóban. Pályafutását egy helyi klubban, a CO Bamako együttesében kezdte, innen a kongói TP Mazembe, majd 2018-ban a francia Metz felé vezetett az útja. A Metz többször is kölcsönadta őt, 2019 januárjában az US Orléans, 2020 telén pedig a szaúdi al-Adalah FC lett pályafutása következő állomása. A metzi csapat színeiben az élvonalban nem mutatkozhatott be, a másodosztályban és a Ligakupában két-két alkalommal kapott lehetőséget. Ezt követően, 2021 februárjában végleg hátat fordított a Metznek, s távozott a moldáv Sheriffhez.

A húszszoros bajnok és tízszeres kupagyőztes Sheriff Tiraspolnál megkapta a lehetőséget Adama Traoré, aki tagja volt a 2020/2021-es és a 2021/2022-es idényt is megnyerő együttesnek. Alapemberré nőtte ki magát a moldáv bajnoknál, amellyel a jelenlegi szezonban az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjéből indulva a főtáblára jutott: a kvalifikáció során négy gólt szerzett Traoré, aki a sorsdöntő, Dinamo Zagreb elleni rájátszásmeccsen kétszer volt eredményes. A csoportkörben hat meccsen csupán 9 percet nem töltött a pályán, betalált a Sahtar Donyeck és az Internazionale kapujába is. Mivel a Sheriff csoportharmadikként zárt az azóta döntőbe jutott Real Madrid és az Inter mögött, az UEFA Európa Ligában folytathatta. Traoré betalált a portugál Braga elleni párharc első meccsén, csapata azonban a 2-2-es összesítés után, a tizenegyesrúgások során alulmaradt.

Adama Traoré a nemzetközi kupákban szerzett góljainak is köszönhetően megtöbbszörözte az értékét, jelenleg 3 millió euróra becsüli az átigazolási ügyekben mértékadó forrásnak tartott Transfermarkt weboldal. A Sheriffben legtöbbször jobbszélsőt játszott, de néhány alkalommal visszavont csatárként is számítottak rá. Búcsúzóul szombat este még Moldáv Kupát nyert a Sheriffel, kezdőként vette ki a részét volt csapata 1-0-s győzelméből.

Legújabb szerzeményünk a Mali nemzeti együttesnek is tagja, 2017 óta 41-szer volt válogatott, ezeken a mérkőzéseken 8 találatig jutott. Az idén januárban szerepelt az Afrikai Nemzetek Kupáján is, ahol csapatával a legjobb 16-ig jutott. Érdekesség, hogy később, márciusban Malit éppen az Aissa Laidounit is soraiban tudó Tunézia ütötte el a világbajnoki szereplés lehetőségétől.

Névjegy

Név: Adama Traoré
Nemzetisége: Mali
Születési hely, idő: Bamako (Mali), 1995. június 5.
Korábbi klubjai: CO Bamako (-2014), TP Mazembe (2014-2019), Metz (2019-2021), US Orléans (2019, kölcsönben), Al-Adalah FC (2020, kölcsönben), Sheriff (2021-2022)
Sikerei: 2x moldáv bajnok, 1x Moldáv Kupa-győztes, 1x Afrikai Bajnokok Ligája-győztes

Fradi.hu