Korisaink már ma belevágnak a téli olimpia versenyszámaiba. Hajrá, magyarok!

Galéria: edzés Pekingben

Liu Shaolin Sándor

Természetesen van némi nyomás is amiatt, hogy az emberek most már elvárják az eredményeket. Egyetlen aranynál ott van sokakban, hogy a szerencsének köszönhető. De a mi sportágunkban tényleg óriási szerencse kell ahhoz, hogy valaki odaérjen az élre, nem úgy van, mint mondjuk az úszóknál, ahol a dobogós helyekkel előre lehet kalkulálni, ha mindenki le tudja úszni a legjobbját. Mi öten-hatan versenyzünk egy pályán belül, megy a lökdösődés, eleshet valaki előtted – nagyon sok a rizikófaktor. Reménykedtünk benne, hogy a kínaiak ugyanúgy szurkolnak majd nekünk, mint a hazai versenyzőknek, hiszen elég ismertek vagyunk már az országban. Volt már arra is példa, hogy az utcán felismertek Pekingben. Óriási dolog, hogy nem élünk ott, mégis szeretnek a kínai emberek. De most talán jobb, hogy nem lesznek nézők – se kínaiak, se külföldiek. Így ugyanis mindenki ugyanazzal az eséllyel indulhat, talán a külföldi versenyzőknek még segítség is. Sportban nagyon sok mindent magyaráznak meg tudományosan, de azt a lendületet nem lehet, amit a hazai közönség ad. Elég jó formában vagyok. Egyéniben az 1500 méter áll tőlem a legtávolabb, de megpróbálom ott is a legjobbamat nyújtani, az 500-tól és az 1000 métertől remélem a legjobbakat. Mixváltóval kezdődik majd a program, ez most lesz először és nagyon izgalmasnak ígérkezik, sokat is várok tőle. A fiúváltótól azt várom, hogy legalább ott legyünk a döntőben, küzdhessünk azért, hogy megvédjük az olimpiai címünket. Sokat változott a mezőny, nem lesz egyszerű. De az a legfontosabb, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot, akkor se legyen okunk búslakodni, ha nem hozunk haza érmet. Akármi lesz, én ugyanaz az ember maradok – az, aki az olimpia megnyerése előtt is voltam.

John-Henry Krueger

Én és a magyar csapat minden tagja nagyon jól van. Biztonságban van vagyunk és nyugodtan készülhetünk a versenyekre és nagy öröm számunkra, hogy újra teljes a csapat. Rendkívül szigorú Covid-protokollnak kell megfelelnünk minden egyes nap. Ugyanakkor gyorsan hozzászoktunk és teljes mértékben tisztában vagyunk vele, hogy ezek elengedhetetlen részei annak, hogy sikeresen szerepeljünk a téli olimpián. Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy Magyarországot képviselhetem ezen az olimpián. Ráadásul a címvédő váltó tagjaként jégre lépni még különlegesebb pillanat lesz. Érezni némi nyomást és felelősséget, de nagy elhivatottságot is a fiúkon, hogy megvédjük az olimpiai bajnoki címet.

Csang Csing Lina

Boldogsággal töltött el, hogy az otthon maradt short trackesek közül többen is segítettek minket, és azt, hogy Shaoang formában maradjon. Azt nem tudtam, hogy mentálisan hogyan viseli meg Ádót, hogy csak egy héttel később tudott csatlakozni hozzánk, de amikor először megláttam őt a jégen itt, Pekingben, megnyugodtam. Megnyugodtam, mert jó állapotban van. Az persze kérdés, mikorra jut túl az akklimatizáció nehézségein, de fiatal még és erős, azt hiszem, az ezer méteres döntők napjára, vagyis hétfőre teljesen rendben lesz. Én mindenesetre nagyon optimista vagyok.

Bánhidi Ákos

Egyáltalán nem mindegy, mit látunk szombaton az egyéni versenyszámok során. Azért vagyok ilyen nyugodt, mert egész egyszerűen nincs olyan forgatókönyv, amelyik megvalósulása után én csalódott leszek. Tudjuk mindannyian, hogy ez egy olimpia, azt is, hogy itt nincsenek könnyű futamok, de elvégeztük a munkát – tényleg megtettünk mindent azért, hogy jól szerepeljünk Pekingben.

Bővebben: Fradi.hu, Hunskate, Mandiner Sport, 24.hu