Skóciai lapszemle.

Fölényes Európa Liga-győzelmet aratott a Celtic” – olvasható a Daily Recordon, ami megemlítette, hogy a budapesti visszavágón a minimális elvárás az lesz, hogy bebiztosítsák a tavaszi Európa Konferencia Liga-részvételt. Egy másik cikkben azt írják, hogy sokkal dominánsabb volt a Celtic, mint azt az eredményjelző sugallja, és még egy kihagyott Callum McGregor-büntetőt is megengedhettek maguknak. Így is sikerült azonban bosszút állnia a Celticnek az előző szezonbeli BL-vereség miatt. A lap megemlíti, hogy azért az elején volt egy kis ijedtség, amikor Ryan Mmaee kis híján gólt szerzett, de magasan és mellé lőtt, miután megverte Cameron Carter-Vickerst – “aki szerencsés volt, hogy nem kapott büntetőt a marokkói támadó mezének megrántásáért”. Szintén egy másik cikkben azt írja a Daily Record, hogy “a lenyűgöző Celtic” Ange Postecoglou vezetésével megtartotta lendületét, miután könnyen átgyalogolt a Ferencvároson és zsinórban a harmadik tétmeccsén nyert. A portál kiemeli a Benficától kölcsönvett Jotát, aki “hamarosan a Celtic Park kultikus hősévé válik”, miután ezen a mérkőzésen is ő volt a legjobb játékos. Hozzátették, a jövő hónapban esedékes visszavágón a Celtic szurkolói újabb domináns teljesítményben reménykednek a Groupama Arénában, ezt hangsúlyozza az egyik televíziós szakértő, John Hartson is.

Ez nagyszerű meccs volt az önbizalom szempontjából. Pár hét múlva Budapestre utaznak, és nagy önbizalommal mennek oda, mert tudják, hogy kényelmesen meg tudják verni ezt a csapatot. A meccs előtt azt mondtam, hogy nem lesz nagy falat a Ferencváros, és nagyon bíztam benne, hogy a Celtic könnyedén veszi az akadályt, és jöttek is folyamatosan egymás után a helyzetek. Azt hiszem, a Celtic megkegyelmezett a Fradinak, ami akár ötöt vagy hatot is kaphatott volna.

Szintén megszólalt a találkozóval kapcsolatban Paul Lambert.

Úgy nézett ki számomra, hogy a Ferencváros kevés volt ide. Nem vagyok benne biztos, hogy boldogok voltak ebben a légkörben, szerintem megijedtek a hangulattól – nyilatkozta a korábbi válogatott labdarúgó.

A Celtic felfalta a Ferencvárost és életben tartotta az Európa Liga-reményeit” – írja a Glasgow Times, amely címében továbbviszi azt a vonalat, hogy Ange Postecoglou a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, “ha feladnám az elveim, az olyan lenne, mintha egy vegetáriánus beugrana a McDonaldsba”. A portál megemlítette, hogy a Celtic végül kedd este megkapta a desszertjét a Ferencváros ellen, mivel Kyogo Furuhashi remek gólt lőtt “egy finom” Jota gólpassz után, majd David Turnbull szerencsés második találata elhozta a Celticnek azt a három pontot, amire szükségük volt, és amit teljes mértékben kiérdemeltek.

Kiemelték, hogy a 11-est hibázó Callum McGregor kissé megnehezítette a meccset a Ferencváros ellen, amely “nagyon keveset nyújtott, és őszintén szólva a meccs nagy részében érdektelennek tűnt. Ha négy vagy öt lett volna közte, a Ferencváros akkor sem panaszkodhatott volna” – zárták le a tudósítást.

A Sky Sport a “Furuhashi és Turnbull döntő fontosságú Európa Liga-győzelemre vezette a Celticet” címmel írt a meccsről. Hozzátették, hogy a Celtic szezonbeli első Európa Liga-győzelmével három felbecsülhetetlen értékű pontot szerzett a G-csoportban, és a domináns teljesítmény magabiztossággal töltheti el Ange Postecoglou csapatát, hogy megismételhetik ezt a sikert, amikor a két csapat november 4-én Magyarországon találkozik.

A BBC azt írta, a Ferencváros bátor, támadójátékot előtérbe helyező ígérete nem vált valóra, mivel a Celtic szinte folyamatosan a gázpedálon tartotta a lábát, és végül 10 perccel a vége előtt le is zárta a meccset. Megjegyezték azt is, hogy Postecoglou örülhet a második egymást követő kapott gól nélküli találkozónak, tekintve, hogy a védekezésük több alkalommal is gyenge volt a szezonban, “bár a Ferencváros nem hozta azt a dinamizmust az ellentámadásokban, amire számítani lehetett”.

The Guardian: az angol lap online kiadása úgy véli, az FTC kevés ellenállást tanúsított a Celtic Parkban, és bár a meccs nagy része felejthető volt, ez most a legkevésbé sem érdekli a skót drukkereket. A cikk szerint a tavalyi Bajnokok Ligája-selejtezős vereség egy korszak végének előszelét jelentette, míg a mostani győzelem a tavaszi folytatás lehetőségét vetíti előre. Még akkor is, ha a csoport első két helyének megszerzésére továbbra is a Betis és a Leverkusen a legesélyesebb.

Daily Mail: A szigetországi portál szerint a két elveszített csoportmérkőzés után a „most vagy soha” érzés kerítette hatalmába a Celticet, és az együttes nem remegett meg a győzelmi kényszertől. A cikk szerint a tavaly nyári Ferencváros elleni vereség emléke legfeljebb csak az első hazai gólig kísértette a skót együttest, amely annyi helyzetet dolgozott ki, hogy Callum McGregor kihagyott tizenegyese is belefért.

Postecoglou elégedett volt a Celtic Ferencváros elleni teljesítményével” – A The Scottish Sun cikke a Celtic vezetőedzőjének, Angelos „Ange” Postecoglounak a mérkőzés utáni nyilatkozatából idéz, aki okkal lehetett elégedett csapata teljesítményével, hiszen a skóciai zöld-fehér egyesület magabiztos győzelmet aratott – végig mezőnyfölényben játszott, és a második félidőben kétszer is megtörte a Ferencváros ellenállását: „Szerintem jó volt a teljesítményünk. Remekül kezdtünk, nyomás alá helyeztük az ellenfelünket, és átvettük a játék irányítását” – így értékelt a görögországi születésű ausztrál tréner. A magyar bajnok erőfeszítéseit is méltatta, amelyeknek eredményeként az első játékrész még gól nélküli döntetlennel zárult: „Az első félidőben keményen kellett dolgozniuk, hogy megpróbálják megfojtani a játékunkat, mi pedig még így is kialakítottunk néhány lehetőséget… A másodikban éreztük, hogy fáradnak, és ez jól jött nekünk”. Postecoglou nyilatkozata hűen tükrözte a mérkőzés összképét: a Ferencváros minden erőfeszítése ellenére sem tudott komolyabb ellenállást tanúsítani a Celtic dominanciájával szemben.

Egy kilences és egy ötös – így értékelték a Celtic játékosait” – A The Scotsman a mérkőzés legfontosabb eseményeinek ismertetése (Furuhasi Kjogo vezető gólja, majd Callum McGregor elhibázott büntetője, végül David Turnbull találata) után kiemelte, hogy a Celtic győzelmével felcsillantak a „halovány remények” az egyenes kieséses szakaszba jutásra. A cikk tízes skálán osztályozza a glasgow-i zöld-fehér csapat játékosainak teljesítményét. A portál szerint több játékos is érdemel nyolcas osztályzatot, viszont kilencest csak a győztes alakulat legjobbjának választott, a Benficától kölcsönbe kapott portugál Jota, akit illetően nem fukarkodtak a dicsérő szavakkal – az elragadtatástól talán kicsit túlzásba is esve: „A Celtic sztárja volt a mai napon. Világklasszis asszisztot adott Kjogónak, aztán nagy szerepet játszott Turnbull góljában, és számos más lehetőséget is kialakított”. A leggyengébb minősítést, ötöst az izraeli jobbszélső, Liel Abada kapta, akinek valószínűleg az egyetlen mérkőzéssel kapcsolatos öröme csak csapata győzelme lehetett: „Nem ez volt a legjobb estéje a szélsőnek, aki az utolsó harmadban nagyon haszontalan volt” – szól a nem túl hízelgő értékelés.

Büntető, Csakfoci, NSO