Kubatov Gábor és Orosz Pál válaszol a kérdésekre.

20:09 Vége.

20:07 EL-bérlet árak miért nőttek? Női foci?
V.Gy.: Minden irónia nélkül, most egy BL-csoportkörös csapatot áraztunk be és az elmúlt évben komoly, milliárdos bevételkiesés volt. A női labdarúgásról van egy friss podcast adás holnap.

K.G.: Nehéz róla beszélni, mert hosszú időt volt itt Dörnyei Balázs, aki akkor is itt volt, amikor a fák között edzettek, az utolsó utáni pillanatig kitartottunk mellette emiat. Most egy 100x-os válogatott játékos, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik, irányíthat. Nagyon szorítunk érte, remélem, hogy 10 évig tudunk dolgozni vele.

20:03 Besic, dohányzás?
K.G.: Mindig kérdezem Tomit, hogy mi van a Momómmal, eddig még nem jött be. A dohányzási szokásokat nehéz megváltoztatni, az embereknek is nagyobb figyelemmel kellene lennie.

20:01 Hosszabb kérdés, összeférhetetlen, hogy Garancsi a Videoton tulajaként MLSZ elnökségi tag, a Fradi nagyobb közösséget képvisel, mi miért nem vagyunk ott? Csányi úgy beszél a Vasasról, mintha az ő csapata lenne, az MLSZ elnökeként. Lipcsei lehet a Fradi edzője? Kézilabda csapat?
O.P.: Garancsi István az NBI-es csapatok képviselőjeként van ott.

K.G.: Az OTP a legnagyobb szponzor a Vasasnál, ott vannak az NBII-ben, nem volt jó évük. Lipcsei Pétert mindig biztatom, hogy próbálja ki magát a Soroksáron kívül és alkosson nagyot. A női kézinél ügyvezetőt váltottunk, nem Final4-t szeretnénk, hanem BL-t nyerni. Sokat kell dolgozni hozzá, játékosmegfigyelők, elemzések, fel kell építeni a struktúrát hozzá, a költségvetést is össze lehet rakni rá. De fájdalmas döntés is kell hozzá a külföldiek száma kapcsán, nehéz döntés, mert a magyar válogatott rovására is mehet.

19:56 Kéne több nagyméretű termék (3XL) Játékosok menjenek közelebb a családi szektorhoz. Büfé?
K.G.: Lehet előbbrelépni, vannak ötletek is, hogy kimaradó játékos beüljön a családi szektorba. Büfénél tervezzük, hogy telefonról végre lehessen rendelni előre.

19:53 Fradiváros, kézilabda aréna?
K.G.: A Fradiváros tervezői közbeszerzése talán idén ki lesz írva. A kézilabda arénát tulajdonba szerettük volna, de a hazai és európai törvények ilyen esetben úgy néz ki, nem engednék azt, hogy másra is hasznosítsuk. De legalább olyan jól fogjuk üzemeltetni, mint a stadiont.

19:47 Hosszabb kérdés: a D-szektorban (családi) vannak olyan megnyilvánulások, amik nem odavalók. Lovrencsics Gergőt miért nem tapsolhattuk meg? Halljuk, hogy a menedzseren keresztül üzennek, akkor miért nem keressük meg a játékost direktben?
K.G.: A családi szektor kapcsán lesz egy kampányunk hamarosan. De dicséret a szurkolóknak, mert töredékére esett vissza, de még így is sok.

V.Gy.: Gergő maga kérte, hogy ne legyen bejelentés korábban.

K.G.: Az ügynöknek nem a szakmai előrelépés az igazi célja, hanem az, hogy kimozgassa a játékost a szerződésből, sokan nem is korrektek. Van, akivel már nem is dolgozunk együtt.

19:40 Jövőkép
Volly György: rendszeresen végzünk nagymintás reprezentatív felméréseket, 2.1 millió Fradi-szimpatizáns van, itt valószínűleg elértük a plafont, viszont az erős kötődésű szimpatizánsok száma (10-es skálán 7-10 között) folyamatosan nő, ami biztató.

19:36 Milyen növekedésben tudunk gondolkozni?
O.P.: Ha úgy éreznénk, hogy csúcson vagyunk, már abba is hagynánk. Korábban is sokan kinevettek minket. Tudjuk a helyünket, de nagyra célzunk, a BL-csoportkör a cél, meg kell nyerni mindig a bajnokságot, ezért vagyunk mi a Fradi. Sokszor beszéltünk már arról, hogy mi történt az elmúlt évtizedekben a magyar labdarúgásban, honnan hova jutott. Ha megnézzük a VVK döntőt, mi hol vagyunk, a Juventus hol van, az olaszok egy multinacionális vállalat, a Szuperligát is ilyen csapatok alakították volna meg, egy-egy kialakított márka, ettől nagyon messze vagyunk, sokszáz millió eurós. De szeretnénk Tavaszi Szezon Pál lenni, ez a következő cél, hogy ott legyünk az egyik kupában tavasszal.

K.G.: Tavaszi Szezon Pál, milyen szarul hangzik… (nevet) Azokat a játékosokat keressük, akikkel megtaláljuk azt a rést, ahol be lehet szúrni, mint Brad Pitt a Trójában, tudjuk, hogy kevesebb a pénz, de azért keressük a lehetőséget. Vannak a térségnek nagy csapatai, és már minket is így kezelnek, ezért is sikerült leigazolni Gavricot, mert látja, hogy már nyitva az út Európa felé. Oda valószínűleg nem jutunk el, hogy oda-vissza verjük a Chelseat, de az elérhető, hogy a nagycsapatoknak is meg kelljen szenvednie ellenünk, hogy ne örüljenek annak, ha minket kapnak. Sok nemzetközi meccs kell, ezért is lenne jó a térségben a legjobbakkal valami kupa.

19:24 Stöger kért játékost?
O.P.: Nem kért. Figyelembe kell venni a lehetőségeinket, nem szabad olyan helyzetbe kerülnünk, hogy ne tudjunk fizetést adni. A scout hálózatunk egész évben dolgozik, ha valamelyik posztra szeretnénk játékost, akkor mindig vannak lehetőségeket.

K.G.: És ez egy csapatmunka, nem egy ember dönt, így nem lehet mutogatni senkire, hogy ő a hibás. Komoly szoftverek vannak már, beütjük pl. Laidouni tulajdonságait, találtunk egy játékost Egyiptomban, alkudoztunk is rá, mintha még egy Aissa lett volna. Dolgozik nekünk már Gyömbér Gabi, Leo, próbálkozunk egy emberrel Brazíliában, meglátjuk, mi lesz belőle. Hajnal Tomi bemutatja a játékost Peternek, Nyíri Zoli jön, hogy nincs rá pénz… (nevet). Pali nemzetközi kapcsolati rendszere, Tomi korábbi játékostársai révén már órák alatt tudunk informálódni arról is, hogy milyen ember a játékos.

19:18 Az oldallelátó is meg lesz nyitva a B-kártyásokoknak?
K.G.: Nem gondolkoztam még ezen, nem érzem égető problémának. Lehet kicsit jobb lenne, viszont sokkal rosszabb is lehetne. Kevesen vannak, akik nem vállalták. És azért van veszély, ami fenyegethet.

19:14 C1-es kaput ki lehetne-e nyitni kifelé? Ha változás lesz tavasszal, arra fel vagyunk-e készülve?
K.G.: A kapu kérdését továbbítjuk a stadionnak, mi is hallottuk már, hogy torlódás alakul ki. Ha valami fura dolog miatt változás lenne, akkor élni fogunk, de nem úgy, ahogy most, ezt látni kell, védekezés lesz. Emiatt is hajtani fogok.

19:11 Leszünk ugye olyan fairek, hogy beengedjük a Leverkusen szurkolókat?
KG.: Nem a Bayer vezetőségén múlt, akikkel Palinak egyébként jó a kapcsolata.

19:08 21 órás EL-kezdés borzalmas, 100 km-t vonatozok, utána még 3 km-t biciklizek, ha bejön egy áramszünet az 1-es villamoson, akkor hajnalig nem indul vonat Komáromba.
O.P.: A playoff kör és a csoportkör időpontoknál sajnos az UEFA által meghatározott időpontokhoz kell alkalmazkodni, de egyetértek abban, hogy ez nem jó.

K.G.: Az MLSZ-szel is küzdünk ilyen témában, az MLSZ a TV-re, a TV az MLSZ-re mutogat, pedig emiatt sokan nem indulnak el.

19:01 Miért ment el Igor, menni akart, mi küldtük? Hogy alakul ki az ár ilyenkor? A shopban bizonyos elköltött összeg felett lehetne-e plusz kedvezmény, hogy gyengébb legyen a feleség szeméből kicsapó villám. A kommunikációval problémám, hogy nem tudunk semmit a sérültekről, ezen jó lenne változtatni.
O.P.: Haratin esetében volt egy helyzet, jövőre ingyen mehetett volna, volt egy opciónk, amit nem biztos, hogy megérte volna érvényesítenünk a jelenlegi keretet ismerve, a lehetőséget ők hozták, Igor boldogan ment.

K.G.: Az eladási képességben még fejlődnünk kell, de most átalakul a helyzet, a nagycsapatok is ingyen vagy kölcsön viszik a játékosokat. Úgy néz ki, hogy a nagycsapatok buborékokat generáltak, a Barcelona körül most elfogyott a levegő. Úgy látjuk, hogy most már hitelekből fizetik a hiteleket. A nagy eladások pedig 22-23 évesek maximum. Gavric most egy jó lehetőségnek tűnik. Hajnal Tomival most már sok adatot gyűjtünk az átigazolásokról, én jó vagyok az adatok gyűjtésében, olyat nem hozunk, már akinek nincs meg legalább a 30 km/h-ás sebessége, Igor is ilyen volt egyébként. A kommnikációs észrevételt meggondolom, a hosszútávúakról lehet érdemes, de azt nem, hogy mi a gond, mert csökkentheti az értékét.

18:46 Hosszabb kérdés, előbb köszönet az elmúlt évtizedért, Rebrovot nem szerettem, de elismertem, de alatta rend volt, most a játékosok egymással veszekednek, Laidouni a játékvezetővel pöröl, ezt lehet kezelni?
O.P.: Stöger más karakter, előbb inkább csak figyelt, de most már odacsap, ha kell, itt van pl. Boli esete. De vele is ott vagyunk a csoportkörben úgy, hogy kétmeccses párharcok voltak. Szergej három szezont volt itt, de lássuk be, az edzők, játékosok leginkább munkavállalók, lehet, hogy megszeretik a klubot, de előbb-utóbb továbbállnak, mondhatni nem egy életre szól a szerződésük.

K.G.: A játékosokat bár profinak tűnnek, de higgyék el, hogy szinte mégis gyerekek, nézik, hogy hol vannak a rések, Peternek 3 hete volt a meccsek előtt, Szergejnek 9 hónapja az első nemzetközi találkozó előtt. Vécseit most az edzésmunkája után betette, Bölöni mondta a meccs után, hogy milyen jó játékosunk van. Szépen lassan haladunk, következetesen, össze fog állni minden. Aissát megzavarta az ajánlat, amit kapott, de most kezd visszatérni, magasabb szinten akar játszani, de ehhez ezt a félévet hibátlanul kell lehoznia. Sok korábbi játékosunk mondja, akik magasabban vannak, hogy a pályafutásukat itt szeretnék lezárni, ezért is érdemes ápolni velük a kapcsolatot. Itt van pl. Somi, akin kerestünk egy teherautónyi pénzt, és most itt van és mennyi boldogságunk van benne.

O.P.: Sikerült megtalálni azt a határt a stadionban, hogy nem hírhedtek vagyunk, hanem híresek, az ellenfelek már kicsit „félnek”, de az UEFA nem tud belekötni semmibe.

K.G.: Az UEFA-nál most kedvesek velünk, ritka és kis büntetéseket kapunk, de ne is adjunk rá okot, pl. a huhogás, lehet, hogy csak hárman csinálják, de nem lehet kimagyarázni, lásd a válogatottat. Erre rá vannak állva, a szexuális tartalmú dolgok, az UEFA maffia. És ebből kialakul egy ilyen hangulat a magyar foci körül.

18:33 Miért nincs rendes tartalék bajnokság? Hosszan kifejtve: sokan úgy mennek el, hogy nem tudjuk, mire képesek egyáltalán, a Soroksár süllyesztő, a kölcsönadás nem megoldás, az NBIII-ban rosszak a pályák.
O.P.: A tartalék bajnoksághoz az kell, hogy az összes NBI-es csapat azt mondja, hogy szeretné. A versenyrendszer kialakítása nem a mi kompetenciánk, amikor korábban felmerült, akkor több opció volt, végül az NBIII-as második csapatok indítása mellett döntöttek. Ez is egy kis segítség, de jó lenne egy U21-es bajnokság is.

K.G.: A Soroksár azért jó, mert az NBII-ben egy Pécs, egy Vasas ellen azért nem könnyű játszani, ott nagyon akarni kell, jó a pálya, van jó edző, ott ki kell emelkedni 21 éves korig, ha valaki a Fradiban szeretne szerepelni. Az NBIII-ban pedig felnőtt focit kell játszani, 18 évesek játszanak, érdemes megnézni, a sérültek is visszaszerezhetik a meccstempót. Ramadan előtt is nyitva az ajtó, de láttunk a neve mellett 3 gólt az NBII-ben?

18:24 Hosszú kérdés, összefoglalva: Rebrovért minden követ meg kellett volna mozgatni, Heister miért ment ingyen a riválishoz, Lovrencsicsnek miért kellett elmennie?
K.G.: A Fradi nem egy könyörgős klub, ha az edző menedzserével megüzeni, hogy elmegy az év végén, akkor menjek oda könyörögni? Mindent megtettünk a boldogságáért, olyan fizetési konstrukciót állítottunk össze neki, hogy a BL-ben sem mindenki keresett annyit. Ha elkezdünk könyörögni, akkor olyan kérések jöhettek volna, ami nem egyezik az egyesület érdekeivel.

O.P.: Heisternek tettünk ajánlatot, amit nem fogadott el, nem alkudoztunk. Gergő esetében tartoztunk neki annyival, hogy elmehet olyan helyre, ahol többet játszik majd.

K.G.: A csapatkapitányt nem lehet leültetni a kispadra, ez emberségi kérdés is. Marcit nem adtuk oda, kapott egy ajánlatot, talán a legjobbat, elfogadta. Ez olyan, mint Jovanovic esete, amikor elment Debrecenbe, akkor fájt nekünk, de utána neki talán még jobban és jóval tovább.

18:15 Nagy Ádám?
K.G.: Kérdezzék meg tőle, ha találkoznak vele, hogy miért választotta a Serie B-t. De lehet nem is lenne könnyű dolga itt nálunk Somalia vagy Laidouni mellett.

O.P.: Egy remek karakter Ádám, amikor itt volt, vitte volna a Chelsea, de mondtuk neki, hogy várja meg az EB-t, utána oda engedjük el, ahová szeretné, így is lett végül, a Bolognához igazolt.

18:13 Boli-ügy?
O.P.: Franck elkövetett egy olyan fegyelmi vétséget, amit nem lehetett nem figyelembe venni. Nem gondolkoztunk abban, hogy visszahívjuk Rokót, neki jó lehetőség Lengyelország.

K.G.: Talán lehetőség se lett volna rá. Nagyon kedvelem Francket, féltem is, nehogy elhagyja magát, elhízzon, ne tudja visszaverekedni magát a csapatba később. És értékes játékos is, akit nem szívesen dobna el senki. De első a csapategység.

18:09 Szánthó Regő
Kubatov Gábor: Jó jel, hogy itt maradt, nem ment el Hollandiába. Beszélgetett Peter Stögerrel, kivel van egy poszton, az mennyivel fut többet, tanács – fuss te többet. A lehetőséget megadjuk, pl. Radó András nem élt vele korábban. A kaput kinyitottuk. Ott van Varga, akire a kapuban számítunk, kölcsönadtunk az NBII-be, szlovák elsőosztályba. Ott nekik nagyon akarni kell és teljesíteni. A közeg nehéz, ezt el kell viselni, van aki itt nem bírja, elmegy máshova és ott jó lesz.

18:05 Schafert nem igazoljuk le a DAC-ból?
Orosz Pál: Jelenleg nincs képben.