A Fradi elnökét az elmúlt hetekben felmerült Szuper Liga-pletykákról kérdezte a neves francia sofoot.com.

– Mit gondol a Szuper Liga projektről?
– Amennyiben létrejön egy ilyen liga, akkor szerintünk ez egyfajta kartell, hiszen a piacot domináló multinacionális cégek, klubok összeállva meghatározzák a szektor jövőjét, csorbítják a többi piaci szereplő érdekeit és a nemzetközi szövetségekét is. Ilyen formában ez szerintünk nehezen elfogadható lépés lenne. Természetesen a részletek pontos ismerete nélkül nehéz egyértelműen állást foglalni.

– Hallott már konkrétan a projektről, más elnököktől vagy vezetőktől, vagy az európai labdarúgó testületektől?
– A Szuper Liga témája 10 éve napirenden van. A meghatározó klubok sokszor a témát pozícióik erősítésére használják, illetve arra, hogy bevételüket növeljék. 2024-ben lejár a megállapodás a nemzetközi foci naptárról és a BL reformja is napirenden van. Így az időzítés nem véletlen, nem csoda, ha a téma újra előkerül. Ha nem is lesz most Szuper Liga, de nem mindegy a BL reformja, a naptár és a TV jogokkal kapcsolatos megállapodás.

– Hogyan befolyásolhatja ez a projekt az önéhez hasonló klubokat?
– A Szuper Liga egy zárt liga lenne, így elmúlna az esély olyan csapatoknak mint például a Ferencváros, hogy valamilyen selejtezőn keresztül bejuthatnak. További károsnak vélelmezett hatások: a Szuper Liga önmagában leértékeli a megmaradó UEFA sorozatokat. Felfordulást okoz a televíziós jogok piacán. Elszívja a keresletet. Érdektelenebbé válnak a nemzeti bajnokságok ezen csapatok nélkül. Elmaradnak régi derbik, nemzeti rangadók. Megkárosíthatja a kisebb csapatokat, ha a képzési kártalanítások elmaradnak.

– Mit jelent az, hogy a játékosok a Bajnokok Ligájában játszanak?
– A BL szereplés hatalmas lehetőség az előrelépésre, mind szakmailag, mind a játékosok karrierjében. A klub nem csak anyagilag, hanem erkölcsileg is profitál a BL szereplésből, ami hosszú távon anyagilag is jelentkezik, erősödik a brand.

– És a szurkolóknak?
– A magyar szurkolók világsztárokat láthatnak téttel bíró mérkőzéseken és a nemzeti érzés is felerősödhet a nemzetközi sikerek láttán. A BL részvétel hatása mindenképpen és egyértelműen pozitív.

– Gazdasági szempontból mit jelent a Bajnokok Ligájában egy szezon?
– A vírushelyzetben meghozott korlátozó intézkedések miatt tavaly a Ferencvárost 12-16 millió eurós bevételkiesés sújtotta. Normális helyzetben ekkora hasznot realizált volna a bejutásért kapott összeg mellett. Gazdaságilag ez olyan előrelépés egy ekkora klubnak, amelyet még a szponzorok sem tudnak biztosítani.

– A Szuper Liga felállítása mit jelent ez a futballvilág jelenlegi állása szempontjából?
– A Szuper Liga állandó és elhúzódó konfliktust okozna a FIFA, UEFA és a Szuper Liga vezetősége között. Gondokat okoz a nemzetközi átigazolási, nyilvántartási rendszerben. Sok szurkoló idegennek, gyökértelennek érezheti a ligát és érzelmileg elfordul a futballtól. Természetesen a részletek pontos ismerete nélkül nehéz egyértelműen állást foglalni.

– Ha a projekt megvalósul, tervez-e lépéseket tenni ellene?
– Lehetőségeinkhez képest mindig törekszünk véleményünk határozott kifejtésére, de természetesen tudjuk, hogy a Ferencvárosnak hol a helye a nemzetközi futballban és ennek megfelelően is viselkedünk.

(sofoot)