Mancit kérdezték a Bajnokok Ligájáról.

– Össze lehet hasonlítani a mostani Bajnokok Ligája-szereplést az önök 1995-ös BL-részvételével?
– Egészen más a futball, mint akkor: az UEFA nem nagyon szereti a kiscsapatokat, egyre nehezebb bejutni a Bajnokok Ligájába, abszolút a marketing, a pénz irányába indult el a labdarúgás világa. A nagyobb klubok olyan költségvetéssel dolgoznak, amivel nem lehet versenyre kelni, nagyon nehéz itt tartani a jó játékosokat, illetve idecsábítani minőségi labdarúgókat.

– Tehát nagyobb ma a különbség a sztárcsapatok és az anyagi szempontból kisebb egyesületek között, mint 95-ben?
– Igen, ez látható a mostani csoportkörben is; a topklubok egészen más léptékben tudnak gondolkodni. Ugyanakkor hiszek abban, hogy a Fradi sokat profitálhat ebből a nemzetközi szereplésből, és ezzel nem elsősorban az anyagi oldalára gondolok, hanem az itt megszerezhető szakmai tapasztalatokra.

– Válhat a Ferencváros újra és tartósan is közép-európai szinten meghatározó csapattá?
– Ahhoz a mostanihoz képest meg kéne duplázni, vagy inkább háromszorozni a költségvetést, ez tehát nem kis részben pénz, szponzorok, marketing kérdése. Ugyanakkor az elmúlt években is azt láthattuk, hogy a klub igen jól gazdálkodott a lehetőségeivel, folyamatosan fejlődött, évről évre jobb játékosokat igazolt, vagyis bízhatunk abban, hogy ez a tendencia folytatódik.

– Az 1995-ös BL-szereplés kulcsfiguráit, meghatározó pillanatait még ma is emlegetik a labdarúgást kedvelők. A mostani csapat története is válhat hasonlóan emlékezetessé, mint az önöké?
– Ahhoz, hogy a mai napig emlegessék a csapatunkat, az is szükségszerű volt, hogy huszonöt évet kelljen várni a Fradi következő BL-be jutására. Ha minden évben sikerülne valamelyik kupasorozat csoportkörébe kerülni, nem maradnának meg ilyen élesen az emlékek. Szurkolok annak, hogy minél többször legyen részünk ilyen élményben.

Teljes interjú: Demokrata