Barcelonai születésű másodedzőnk arról is beszélt, hogy mi lehet Messi kikapcsolásának a titka.

Milyen a hangulat a Fradinál a 25 év óta első BL-csoportmeccs előtt?
A játékosok izgatottak, de nincs rajtuk nyomás, persze próbáljuk a legjobb képet festeni magunkról, és bizonyítani, hogy nem véletlenül jutottunk el idáig.

Fel tudja idézni a Bajnokok Ligája-csoportkör sorsolását? Amikor kiderült, hogy a Barcelonával, a Juventusszal és a Dinamo Kijevvel kerül egy csoportba a Ferencváros, melyik érzés dominált? Örült, mert a világ legjobb csapataival került össze a csapata, vagy éppen bosszankodott, amiért kőkemény ellenfelekkel kell megküzdeniük a csoportban?
Mindkettő eszembe jutott. Nyilván előre tudhattuk, hogy a Bajnokok Ligájában akár a legnehezebb csapatok is szembe jöhetnek. Minden labdarúgó és edző vágya az, hogy a legjobb játékosok és együttesek ellen szerepelhessen, s ha ez megadatik a pályafutás során, akkor az hatalmas boldogságot jelent. Nekem Barcelona különleges: onnan származom, a szülővárosomba térek vissza. A Juventus Olaszország legjobb csapata, tele kitűnő, világklasszis játékosokkal. A Dinamo Kijev a második otthonom. Dolgoztam a klubnál, sok barátot szereztem abban az időszakban, a feleségem ukrán. De mint ahogy említette, amilyen öröm ilyen nagy klubok ellen játszani, pont olyan nehéz lesz ellenük helytállni, hiszen csúcsminőséget képviselnek.

Nincs nyomás?
Nagyon rég játszott a BL-ben a Fradi, ahol már az sem volt elvárás, hogy idáig eljussunk. A Barca a találkozó abszolút esélyese, de nem turistának érkeztünk. Mindent bele­adunk, hogy megálljuk a helyünket.

A szakmai stábban az ön feladata az ellenfelek feltérképezése. Feltételezem, hogy tett már lépéseket, és megpróbálta felderíteni a Barcelona gyenge pontjait. A nyáron nagy mozgás volt a katalánoknál: a Bayern elleni 2-8 után a klub edzőt váltott, az új mester, Ronald Koeman nem tartott igényt Luis Suárezre, kis híján Lionel Messi is távozott a klubtól. Ettől függetlenül nem könnyű rátapintani a Barcelona gyenge pontjaira. Nyilván nem hátrány, hogy a világ egyik legjobb kapusa, Marc André Ter Stegen sérült, és nem a védelem a legerősebb csapatrésze a Barcának. Szóval mit lehet kieszelni egy ilyen sztárcsapat ellen?
Valóban az én feladatom az ellenfelek feltérképezése, legyen az a Barcelona vagy akár egy alacsonyabb osztályú csapat. Ami a spanyolokat illeti: mindannyian láthattuk, hogy a spanyol bajnokság később kezdődött, a Barcelona még nem teljesen állt össze, az elmúlt mérkőzéseiken felfedeztük, hogy a védelme zavarba hozható. Ez az információ fontos, de önmagában semmit sem ér. Előbb meg kell néznünk, hogy ebből mi hogyan tudunk profitálni. Szóval nem csak az ellenfél csapatjátékával kell tisztában lennünk, ez viszonylag könnyedén elvégezhető feladat. Sokkal nagyobb kihívás, hogy az ellenfél játékelemeinek ismeretében mi milyen stratégiát válasszunk az adott mérkőzésre. Mint említettem, lehet, hogy zavarba hozható a Barcelona védelme, de meg kell találnunk azt a taktikai fegyvert, amivel hibára tudjuk őket kényszeríteni.

A Barca a hétvégén kikapott a Getafétól, ebből tudnak merítkezni?
A katalánoknak sok játékosa hazája válogatottjából érkezett vissza, fáradtak voltak. Ha Griezmann vagy Messi frissebb lett volna, máshogy alakul a játék.

Ha már itt tartunk, Messire külön is állítanak játékost?
Véleményem szerint nem. Technikailag olyan magasan képzett futballista, hogy egy az egyben bárkit át tud játszani, csapatként kell megoldanunk a kiiktatását.

Mi lehet a jó eredmény kulcsa?
Az egész meccset nem bekkelhetjük végig, ráadásul a kapunktól távolabb kellene feltartóztatni a Barca-rohamokat. Kompakt módon kell védekeznünk, le kell zárnunk a passzvonalakat, és meg kell próbálnunk minél többet birtokolni a labdát. És persze ha úgy adódik, akkor ki kell használnunk a lehetőségeinket.

Ha valaki, akkor ön ismeri Szergej Rebrovot. Mi csak egy rezzenéstelen arcú embert látunk állni a kispad előtt, aki soha nem mutat érzelmeket. Mit érdemes még tudnunk a főnökéről?
Nagyon ambiciózus, és végtelenül komolyan veszi a munkáját. Mindig a következő mérkőzés jár az eszében, neki nincs ideje ünnepelni. Ő folyamatosan a csapat fejlesztésén, az új edzésmódszereken gondolkozik. A munka az élete, mindig kikéri a véleményünket, bevon minket a döntéshozatalba.

Az elmúlt két évben miben fejlődött a legtöbbet a Ferencváros?
Mostanra minden játékos tisztában van a saját feladatával a pályán. Ez hatalmas előrelépés.

forrás: borsonline.hu, mno.hu