Pánics doktor osztotta meg a részleteket és beszélt arról, milyen életmódra vonatkozó javaslatokat kapnak a játékosok.

Történelmi sikert ért el a Ferencváros! A futballgárda 25 év után jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe: a norvégiai 3-3-at követően hazai pályán 0-0-ra végzett a Moldéval, és idegenben szerzett gólokkal megnyerte az utolsó selejtezős párharcot. Azt, hogy az együttes Európa legjobb 32 csapata között folytathatja, nem csak a pályán nyújtott teljesítményének köszönheti. A sikerben komoly szerepe van olyan összetevőknek is, mint a tudatosan tervezett étkezés és a regeneráció. A klub a legapróbb részletekbe menően segíti a játékosait: dr. Pánics Gergely (45) csapatorvos és stábja nélkül aligha sikerült volna elérni a BL-főtáblát.

Ortopéd-traumatológus, sportpszichológus, két gyógytornász, három masszőr, kiropraktőr, nővér, dietetikus, sőt, külön szakács is a játékosok rendelkezésére áll.

A cél, hogy minden labdarúgónk a lehető legjobb fizikai és mentális állapotban lépjen pályára. Maximálisan odafigyelünk rá, hogy a játékosok egészségesen táplálkozzanak, és megfelelően regenerálódjanak – nyilatkozta dr. Pánics. – Napi nyolc óra alvást javaslunk a focistáknak, fontos a megfelelően hűvös, sötét szoba, illetve hogy ne legyen semmilyen elektronikai eszköz, mobiltelefon, táblagép az ágy közelében.

A keret tagjai szigorú menetrend szerint étkeznek, a meccsnapokon közösen fogyasztják el a reggelit, az ebédet. Három órával a találkozó előtt következik az úgynevezett pre-match snack, majd a mérkőzést követően egy órával a vacsora.

A menük egészséges alapanyagokból állnak, a gyorsételek és az egészségtelen édességek fogyasztásának mellőzését kérjük sportolóinktól. A szilárd táplálék mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is ügyelünk. Különösen a mérkőzés előtt nagyon fontos a hidratáltság. A találkozók utáni regeneráció szintén lényeges, példaként említem a hideg vizes merülőmedencét. Rengeteg segítséget kapunk az Uzsoki kórháztól, amely biztosítja számunkra a megfelelő orvosi hátteret – mondta dr. Pánics.

A Molde elleni meccsnap programja

9.00 Reggeli: Bőséges, fontos a zsíros ételek kerülése, a különböző nyomelemek, vitaminok bevitele. Zöldséget, gyümölcsöt, tojást és felvágottakat fogyasztottak a labdarúgók.

13.30 Ebéd: Fontos a megfelelő mennyiségű, lassan felszívódó szénhidrát bevitele. A teljes kiörlésű tészta és a gyümölcs mellett húst, halat vagy csirkét ettek a futballisták.

17.30 Pre-match snack: A meccs előtti utolsó étkezés során minimális fehérjebevitel szükséges. A teljes kiőrlésű tésztához csirkéből készült bolognai ragu volt a menü. Van, aki csak a paradicsomszószt eszi meg. Ezután már csak energiaszeletet fogyasztottak a labdarúgók.

21.00 Mérkőzés

23.15 Shake: A labdarúgók még az öltözőben, a zuhanyzás és az átöltözés előtt egészséges alapanyagokból készült shake-et ittak, ami a fehérjebevitel miatt volt fontos. Tegyük hozzá, a pezsgő is előkerült az öltözőben…

0.00 Vacsora: Nagyjából egy órával a találkozó után következett a vacsora, amely pótolta a meccsen elégetett kalóriamennyiséget. Jó minőségű, teljes kiőrlésű tésztából készült pizza, illetve csirke vagy tonhalfeltéttel készült gírosz volt a menü.

Blikk