Az elmúlt évtizedek hányattatásai után nagy sikereket értünk el, de vajon mit jelent ez és mi lehet a következő lépcsőfok?

Az elmúlt években, évtizedekben sokszor kellett aggódnunk a Fradi és a Fradizmus miatt. A különböző okokból fogyatkozó bázis, aki a magyar focit vagy egyáltalán a sportot követi, a Fradinál is éreztette hatását. Mindezt megfejelték azok a jelenségek, amikre nem térnék ki, de mindannyian emlékszünk, hogy sokszor Clubunk létét is veszélyben éreztük belső és külső fejlemények okán. Ez a folyamat 10 éve, Kubatov Gábor elnökségével megváltozott. Lehet és ha szükséges kell is vitatni egyes lépéseit, döntéseit, de az összkép alapján a Fradinál Csányi Sándor szavaival élve “az előrelépés megkérdőjelezhetetlen”. Nem kicsit, nagyon. Ráadásul ezt a folyamatot az Ulloi129.hu lelkes közönsége honlapunkon végig követhette.

Az elmúlt bő egy évben ez túllépett azon, ami számunkra, fradisták számára átélhető és Magyarországon, sőt azon túl is számottevő lett.

Elsősorban persze a fociról kell beszélnünk, hiszen mindenki tudja, hogy ez a sikereink első számú mércéje. Miközben a korábbi években a hazai sikereket nem követte nemzetközi eredmény, Rebrov érkeztével ez is biztosított lett. Tavalyi Európa Liga csoportkörbe jutásunk és az ottani szereplésünk az itthoni kétkedőknek volt csattanós válasz, de a Celtic elleni győzelem új szintet jelent.

Természetesen a focit jobban követők számára mondjuk a Real Madridot egy évvel korábban oda-vissza oktató CSZKA legyőzése is komoly fegyvertény volt, de mindannyian tudjuk, hogy nyugatról nézve két kelet-európai csapat párviadala ritkán vált ki komoly visszhangot.

A Celtic azonban más, a nemzetközi visszhang is megerősíti, hogy a világ egyik legismertebb fociklubját győztük le, nem beszélve arról, hogy a kiterjedt skót és ír diaszpóra okán megannyi olyan helyen látták a Fradi győzelmét, ahol rég találkozhattak utoljára csapatunk nevével. Mindezt visszaigazolta a nemzetközi sajtó is, a BBC címlapján hozta a Fradi győzelmet és olvasni és tapasztalni lehetett, hogy Tűzföldtől Kamcsatkáig mindenhol kiemelt hír volt Clubunk váratlan győzelme. Ekkora meglepetést utoljára 25 éve okoztunk az Anderlecht kiverésével. A hatás is hasonló volt, utoljára 25 éve éltem át hasonlót, mint a Celtic meccset követő vasárnap, amikor a mise után, az általam nem ismert ferences atya két kezét diadalittasan ökölbe szorítva azzal fogadott, amikor a templomból kilépve meglátta a Fradi pólóm, hogy: “Továbbmentünk! Továbbmentünk!”.

Nem csak nála ért el ilyen hatást a Fradi elmúlt időszaka. Mindig egyfajta fokmérő volt számomra, hogy milyen klubok színeibe öltöznek az emberek nyaralásuk alatt. Nos, idén nyáron a Balatonnál lehettem Balatonmárián, Almádiban vagy éppen Lellén (utóbbi helyen egészen elképesztő számban) mindenhol a Fradi ruházatot, kiegészítőket viselők voltak többségben, megelőzve még a divatos nemzetközi csapatokat is.

Mindez a nézettségben is visszaköszön. A Celtic elleni meccset közel 400 ezer ember nézte végig és 750 ezer belenézett (ez utóbbi lehet inkább mérvadó, hiszen elég sokan kapcsolnak el egy focimeccsről a szünetben) és a hét 16. legnézettebb műsora volt az összes magyar csatornát beleszámítva, ráadásul a fiatalabbak között még ennél is jobb adatokat ért el. Érdességképpen a Honvéd – Turku meccset ennek kb. fele követte, 173.512-en nézték végig és 490.476-en néztek bele.

Ez a pozitív hatás a bajnokik nézettségén is lemérhető, a Fradi meccseit mintegy másfélszer annyian nézik, mint a szintén nem rossz számokat mutató Honvéd vagy Diósgyőr meccseit. Konkrétan a ZTE – Fradit a helyszínen jelenlévő közel 10 ezer nézőn túl 240 ezren nézték végig és 570.799-en nézték legalább 5 percig, addig a tradicionális Honvéd – MTK rangadóra 139.789-en voltak végig kíváncsiak és 392 ezren néztek bele. Magasan verjük egyébként a Diósgyőr számait is, az ő MTK elleni meccsüket 153.756-an nézték végig és 424.842-en néztek bele.

Természetesen nem felejtkezünk el a többi labdás szakosztályról sem, hiszen ők is hozzájárultak a Fradi reneszánszhoz.

Sorsszerű, hogy a legnagyobb sikert az a vízilabda érte el a Fradi első Bajnokok Ligája győzelmével, ahol egy olyan edző dolgozik évek óta Varga Zsolt személyében, akinek fradizmusa, világszínvonalú szakmai tudása és elhivatottsága mellett műveltségével, intelligenciájával és nem utolsó sorban emberségével is a legnagyobb fradistákat idézi, de hozzá hasonló értékek mentén ért el sikereket Elek Gábor és Fodor Szabolcs is.

Jó érzés most fradistának lenni, köszönet mindazoknak, akik mindezt lehetővé tették és sok munka mindezt megőrizni, de ahogy 10 éve nem gondoltuk, hogy idáig eljutunk remélhetőleg a következő 10 évben sem csak a megőrzés sikerül, hanem továbblépünk. Ennek nyitányaként egy újabb csoportkör éppen megfelelő lenne.

Hajrá Fradi!