Szilágyi Liliána edzőjével beszélgettek, arról is kérdezték, milyen a kapcsolata a Ferencvárossal.

Miben változott Liliána a legtöbbet amióta együtt dolgoztok?
Teljesen szétszedtük a technikát, máshogy táplálkozik, máshogy végzi az edzéseket és másfajta edzéseket is végez. Azt mondanám, hogy ilyen viszonylatban egy teljesen új Liliána született. A táplálkozási zavarai már a múlté és elképesztő, hogy mennyire profi lett. Motiváltan készül minden nap, sőt olyan is előfordult, hogy azt mondtam most ennyi elég, de ő még rá akar tenni egy lapáttal. Nem volt könnyű a kezdetekben a közös munka, össze kellett csiszolódnunk, de mostanra tökéletessé vált az együttműködésünk. Rengeteget változott a személyisége, rengeteget tanult, nagyon érdekes látni a folyamatot, hogy honnan indultunk és hová érkeztünk. Csapat vagyunk, partnerek ebben a történetben. Lehet és van is véleménye, bízom benne és ez borzasztóan fontos számára.

Akkor kijelenthetjük, hogy szinte tökéletes munkakapcsolat alakult ki köztetek. Ez nem csak nektek, de Liliána klubjának, a Ferencvárosnak is nagy megkönnyebbülést jelenthet. A klubbal milyen a kapcsolatod?
Nincs igazából kapcsolatom. Nincs köztünk kapcsolat. A Fradinál, ahogy én látom – és hangsúlyozom, hogy nem tudom biztosra, csak a medence mellől így látom – mindenkinek megvan a saját edzője, ők a Fradihoz tartoznak. A Verrasztó testvéreknek megvan a saját edzőjük, vannak a gyerekprogramban résztvevő edzők is például. Lilunak is volt edzője a Fradiban, de ő felkereste a klubvezetőket és elmondta nekik, hogy velem szeretne dolgozni, szóval a jövőbeli jó eredmények érdekében engedjék meg neki a váltást. Ezt követően leültünk a vezetőkkel, én ismertettem mindenkivel az elképzeléseimet és azt a választ kaptuk, hogy jelentkeznek majd. Eltelt egy hónap, amíg semmit sem hallottunk felőlük, ez az időszak ki is maradt. Ezt követően jelentkeztek és azt mondták, hogy nem kívánnak velem dolgozni, nem szerződtetnek.

Ezt kerek perec kijelentették?
Igen, ez elhangzott. Viszont volt egy csavar a dologban, ugyanis Lilunak engedélyezték, hogy velem dolgozzon, jóllehet nem rögtön. Azt tudni kell, hogy a Fradinál van egy szabály, miszerint külsős edzővel nem dolgozhat egyik sportolójuk sem. Liliánának azt mondták, hogy ha velem képzeli el a közös munkát, akkor el kell hagynia a klubot. Ezt a kijelentésüket végül visszavonták, mert Lilu megértette velük, hogy minderre neki azért van szüksége, hogy jó eredményt érjen el, ráadásul mindig is velem szeretett volna dolgozni. Végül elfogadták az érveit és kivételt tettek vele, viszont köztem és a klub között ennek ellenére sincs semmilyen kapcsolat.

Ez a furcsa szituáció hatással van a munkátokra, a mindennapjaitokra?
Meg nem könnyíti, az biztos. Amikor verseny van, akkor a legkomplikáltabb, igaz abból nincs sok mostanában. A kezdetekben nem mehettem például a Fradi uszoda területére, nem mehettem a medencéhez. Máshol kellett helyet találnunk végül magunknak. Ugyanakkor az igaz, hogy a karantén alatt segítettek is, miután a szövetség felosztotta a sportolókat a meglévő medencékre. Ez idő alatt használhattuk a medencét és a tornatermet is a karantén alatt. Versenyeken úgy néz ki a dolog, hogy ott vannak a Fradi sportolók, aztán kicsit hátrébb vagyunk mi. Rajtuk Fradi melegítő vagy póló, rajtam a saját cuccom. Az edzők nagyon kedvesek, segítőkészek, ugyanakkor akkreditációs kártyát a szövetségtől kapok a versenyek során, nem a Ferencvárostól, ami azért elég kaotikussá teszi a versenyeken való részvételt. Valamit kellene kezdeni ezzel a szituációval, ráadásul most már a focicsapatuk kapusával is dolgozom, szóval egyre nagyobb és komolyabb a kötődésünk. Próbáltam párbeszédet kezdeményezni a klubbal, eleddig azonban nem jártam sikerrel.

Nem volt összeveszés a múltban, nem volt semmilyen kényes szituáció a klubbal vagy bárkivel?
Nem, nem történt ilyesmi.

Teljes interjú: Hosszabbítás