Csatárunk, aki a tavasz legjobbja lett egy újság értékelésén azt is elmondta, hogy mit tart erősségének és gyengeségének.

Bolit tavaly nyáron szerződtette a Ferencváros a norvég Stabaektől, s nem kis teher hárult rá, hiszen mindeközben a klubikon Böde Dánieltől (33) és a kétszeres gólkirály olasz Davide Lanzafamétól (33) is megvált az együttes. Bár első bajnoki góljára a kilencedik fordulóig kellett várnia, tavaszra alaposan elkapta a fonalat: a téli szünetet követően 15 meccsen hétszer talált kapuba, s két asszisztot is kiosztott, összesen tíz találattal zárta első magyarországi szezonját.

A góllövés az erősségem. A gyengéimről az edzőmet kellene megkérdezni, de azt elmondhatom, olykor gondot okoz, hogy eldöntsem, erővel vagy okosan fejezzek be egy adott szituációtmondta a Blikknek a korábban a norvég gólkirályi címmel is büszkélkedő focista, aki hálás a bizalomért trénerének, az ukrán Szerhij Rebrovnak (45). – Minden csapathoz ilyen edző kellene. Szigorú, s így a legtöbbet tudja kihozni a játékosaiból.

A csatár elsősorban persze az Újpest elleni góljaival lopta be magát a zöld-fehér drukkerek szívébe: a szezon során mindhárom, 1-0-s ferencvárosi győzelemmel végződött bajnoki derbit ő döntötte el.

Sikerült mindig megfelelő időben, jól helyezkednem, ennek köszönhetem, hogy a bajnokság során háromszor is gólt tudtam szerezni az Újpest ellen, amiért rendkívül boldog vagyok – mondta a lilák elleni mérkőzést követően.

Lapunk rangsorának élmezőnyében egyébként több klubtársát is ott találjuk: a brazil Isael (32) és az ukrán Olekszandr Zubkov (23) is felfért a dobogó legalsó fokára 5,92-es átlaggal, négyes holtversenyben Cseri Tamással (32, Mezőkövesd) és Könyves Norberttel (31, Paks). A második helyen 6,06-tal pedig egy korábbi ferencvárosi, a Fehérvárral ezüstérmes ukrán Ivan Petrjak (26) végzett. A kapusok között a szintén fehérvári Kovácsik Ádám (29) bizonyult a legjobbnak 6-os átlaggal.

A játékvezetőket is osztályoztuk, a bírók közül tavasszal Solymosi Péter (47) nyújtotta a legjobb teljesítményt tudósítóink szerint.

Nekik volt bérelt helyük a csapatban tavasszal

A tizenkét élvonalbeli gárdában összesen csak hét olyan játékos (köztük egy kapus) akad, aki minden fordulóban pályára lépett és egyben értékelhető teljesítményt nyújtott: Polgár Kristóf, Márkvárt Dávid, Florent Hasani (Diósgyőr), Farkas Dániel (Mezőkövesd), Gyurcsó Ádám (Puskás), Demjén Patrik, Radó András (ZTE). Ebben az is közrejátszott, hogy a járványhelyzet miatt a szövetség szabályt változtatott, és egészségi okokból egy meccsen öt cserejátékos is pályára léphetett.

A tavasz legjobbjai (mezőnyjátékosok)

Franck Boli (FTC) 6,13
Ivan Petrjak (Fehérvár) 6,06
Cseri Tamás (Mezőkövesd) 5,92
Isael (FTC) 5,92
Könyves Norbert (Paks) 5,92
Olekszandr Zubkov (FTC) 5,92
Tokmac Nguen (FTC) 5,85
Radó András (ZTE) 5,82
Miha Blazic (FTC) 5,8
Szélpál Norbert (Paks) 5,76

(A Blikk válogatottja a fenti összeállítás alapján)

Középpályások

Ivan Petrjak (Fehérvár) 6,06 15 mérkőzés
Cseri Tamás (Mezőkövesd) 5,92 14
Olekszandr Zubkov (FTC) 5,92 14

A középpályásokat 1-10-ig osztályoztuk legalább 10 értékelhető mérkőzés után.

Bírók

Solymosi Péter 4 10 mérkőzés
Erdős József 3,94 9
Iványi Zoltán 3,8 10

A játékvezetőket 1-5-ig osztályoztuk, legalább 9 értékelhető bíráskodás után.

Kapusok

Kovácsik Ádám (Fehérvár) 6 16 mérkőzés 9 értékelhető
Demjén Patrik (ZTE) 5,92 17 13
Szappanos Péter (Mezőkövesd) 5,87 16 14

A kapusokat 1-10-ig osztályoztuk legalább 9 értékelhető mérkőzés után.

Védők

Miha Blazic (FTC) 5,8 15 mérkőzés
Szélpál Norbert (Paks) 5,76 13
Stopira (Fehérvár) 5,62 16

A védőket 1-10-ig osztályoztuk legalább 10 értékelhető mérkőzés után.