A gyalázatos békediktátum aláírásának percében a legjobb külhoni magyar Fradi játékosok felidézésével emlékezünk. Összetartozunk! Vesszen Trianon!

Siflis Géza /Délvidék/

A jó kedélyű, délvidéki hálóőrt mindenki csak Apusnak hívta szavajárása miatt. Hivatalosan ő volt a Fradi első légiósa, jugoszláv válogatottként érkezett, egy évet védett nálunk. Míg Trianon a hazáját, a kommunisták az életét vették el, az Andrássy út 60-ban verték meg úgy az ÁVH-sok, hogy abba nemsokára belehalt.

Csizmadia Csaba /Erdély/

A Budafokot edzőként újra az élvonalba juttató volt védőnk két évet töltött nálunk. Korábban magyar válogatott is volt. Tagja volt annak a fehérvári csapatnak, amelyik 2006-ban az utolsó meccsen legyőzte Dózsát, így nem lettek bajnokok a lila-fehérek. Csizi gólt is szerzett azon a meccsen.

Szűcs Lajos /Délvidék/

A ’60-as évek legendás Fradijának 3 évig volt meghatározó tagja. Olimpiai bajnok, világválogatott és VVK döntős volt a két bajnoki címe mellett. Távozása nagy port vert fel, de később pálya- és ifi edzőként hazatalált és ma is itthon van a Fradiban.

Berkessy Elemér /Partium/

A népszerű Jegenye igazi világvándor volt. 4 évet focizott a Fradiban, de megfordult Franciaországban is, ahonnan az FC Barcelona igazolta le. Edzőként még több országban bizonyított, 1944-ben a Fradit irányította, de később tréner volt Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Spanyolországban is. Sőt, őt tartják az első külföldi trénernek Angliában. Amikor egyszer külföldről hazalátogatott, a Gellértben szállt meg. A hordár nem merte behozni a csomagját, mert Jegenye hatalmas kutyája őrizte azokat. A volt fedezet elárulta a titkot. “Mondja neki, hogy: Hajrá Fradi és egyből barátságos lesz“. A Fradiban 2 bajnoki címet, 1 Magyar Kupát és 1 KK-t nyert.

Szkukalek Igor /Felvidék/

A lelkes felvidéki védő – középpályás Csehországból igazolt hozzánk. Ő is azok közé tartozott, akit nem kiemelkedő képességei, hanem megalkuvást nem tűrő játéka okán kedvelt meg a közönség. Két szakaszban közel 5 évet játszott a Fradiban. Ennek során bajnok lett az első- és a másodosztályban is és két kupagyőzelemnek, valamint az UEFA Kupa csoportkörnek is részese volt.

Rácz László /Kárpátalja/

Talán a Fradi külföldön legismertebb határon túli játékosa. 1988-ban EB döntőn is játszott. Alig 3 év múlva igazolt hozzánk, de rejtélyes betegsége miatt nem tudta a nagy reményeket beváltani. A ’92-es bajnokcsapat tagja. Később Varga Zoltán mellett pályaedző is volt a Fradinál.

Szenes Sándor /Partium/

Kevés játékosnak indult úgy a fradista karrierje mint az övé. A legendás 5:0-ás Dózsa elleni meccsen már az első percben betalált, majd rúgott nekik még egyet. 3 évet játszott a Fradiban, bajnoki címet és 2 kupát is nyert. Az öregfiúk csapatban ma is játszik.

Pinte Attila /Felvidék/

2 évet játszott a Fradiban a remek középpályás. 2001-ben óriási szerepe volt a bajnoki címben. Gólerős, ugyanakkor kemény, fizikális játékával belopta magát a szurkolók szívébe. Csank húzása, hogy a jobb szélről előre vezényelte, meghatározónak bizonyult a bajnoki cím megszerzése szempontjából.

Táncos Mihály /Bánát/

Ha az ember annyit mond, hogy T betűs csatársor, akkor a felkészült fradista mondja is: Táncos, Turay, Takács II., Toldi, Kohut. A temesvári Táncos több mint 10 évig szolgálta remek játékával a Fradit. A világ akkori egyik legjobb klubcsapatának meghatározó tagjaként 3 bajnoki címet, 2 Magyar Kupát és 1 KK-t nyert. Emellett 3 ezüstérme is volt a kor BL-jéből, a KK-ból a technikás szélsőnek. Több mint 400 meccsen viselte a Fradi mezét és 86 gólt szerzett.

Gyetvai László /Felvidék/

Bár Zólyomban született, a család Trianon miatt Pestre költözött, így ő a Fradi saját nevelésű csatára lett. Csak nálunk játszott több mint egy évtizedes karrierjében az erős, jól cselező támadó. Ezalatt 3 bajnoki címet, 3 Magyar Kupát, 1 KK-t és 2 KK ezüstöt szerzett. 230 meccsen 88 gólt szerzett. Szép kort élt meg, végig meccsre járó fradista maradt és aki egyszer hallotta tőle a Fradi indulót (főleg saját verziójában: “süvít a labda, gólt lő a Gyetvai“) vagy az Öregfiúk indulót, sosem feledi. Később is a szakosztályban dolgozott, nem egy tehetséget, pl. Varga Zolit is ő hozott az Üllői útra és Fenyvesi Máté beadásain is sokat csiszolt.

Sipos Vilmos /Délvidék/

A Vilika becenevű szélső se csak a pályán volt gyors, a határokat is sebesen lépte át. Az se teljesen tisztázott, hogy melyik országban született. Játszott a magyar, a jugoszláv és nem hivatalos meccsen a román válogatottban is. Később Svájcban, Olaszországban és Franciaországban is focizott, utóbbi helyen még 50-en túl is. A Fradiban 42 és 46 között kergette a labdát, eredményesen. 2 Magyar Kupát is nyert a csapattal. Gyorsasága és beadásai voltak a legfőbb erényei.

Cserepad: Priskin Tamás, Patkós Csaba, Szabó Tibor.