Clubunk gólkirálya a 100%-os bajnokságban egymaga több gólt lőtt, mint egy-egy ellenfelünk összesen.

A labdarúgás történelmében számos kapus beszámolójában hallhattuk már, hogy csak egy véletlen vagy egy különleges edzés, mérkőzés alkalmával álltak be a kapuba, majd ragadtak végül a gólvonalon, fordítva azonban kevés ilyen esetről szólnak a históriák. Mégis az 1904-ben született Takács II József, vagy ahogyan becézték őt, a „kis Taki” kapusként kezdte a pályafutását, csak egy sérülés következtében próbálták ki először a mezőnyben.

Nem túlzás kijelenteni, hogy zseniális húzás volt Takács József posztját megváltoztatni, aki idővel a világfutball legeredményesebb gólszerzői közé lőtte be magát. Páratlan cseleivel megbolondította az ellenfél védőit, ugyanakkor kiválóan játszott össze a szélsőkkel, ráadásul a pálya minden területéről érezte a kaput. Távolról is életerős bombákat eresztett meg, mégis karrierje legtöbb gólját közelről szerezte: mindig tudta, hogy hogyan játszhatja magát helyzetbe, majd miként fejezheti be az akciókat. Szinte csak jobb lábbal terelgette a labdát, a fejjáték sosem tartozott az erősségei közé, épp ezért lenyűgöző, hogy több mint 500 találatot ért el karrierje során.

Már gólkirályként érkezett a Fradiba

Habár testvére, Takács I Géza a Ferencváros labdarúgója volt, Takács II mégis a Vasasban kezdett el játszani 13 éves korában. Már az angyalföldi klub játékosaként gólkirály lett az 1925/26-os évadban, 29 góljával keltette fel először a Fradi figyelmét. Egy évre rá, június 12-én Magyarország–Franciaország válogatott mérkőzést rendeztek az Üllői úton, amelyen 13-1-es győzelmet aratott csapatunk. Takács II 6 gólt vállalt a diadal során – a franciák kapusa, Maurice Cottenet annyira elkeseredett a találkozó után, hogy soha többé nem lépett pályára a francia nemzeti tizenegy szerelésében. Innentől kezdve nem is volt kérdés, hogy Takács II József a következő szezontól a zöld-fehéreket erősíti.

Takács II nagy lendülettel kezdte ferencvárosi korszakát: első idényében 31 találattal ismét gólkirály és magyar bajnok lett, illetve az ő vezetésével klubunk megnyerte az 1928-as Közép-európai kupát is. A Rapid Wien elleni döntő első mérkőzésén 7-1-re nyert az FTC, Takács II ebből három gólt lőtt. A visszavágón ugyan 5-3-ra kikapott a Fradi, mégis csapatunké lett az aranyérem, ráadásul legendás gólvágónk ebben a sorozatban is a legeredményesebbnek bizonyult 10 találatával.

Két gól a világbajnok ellen!

A Fradi ezekben az időkben Európa egyik legnagyobb klubjának számított, mivel ekkor már 11 magyar bajnoki elsőséggel és egy frissen elhódított KK-győzelemmel is büszkélkedhetett. Nem volt meglepő, hogy 1929-ben egy dél-amerikai túrára hívták meg klubunkat, ahol összesen 11 mérkőzést játszottunk Brazília, Argentína és Uruguay legerősebb alakulataival.

Ezek közül kiemelkedett a méltán híres, Uruguay elleni összecsapás. Az „uruk” ekkoriban a világ legjobb válogatottjával rendelkeztek, miután csapatuk megnyerte az 1924-es párizsi, valamint az 1928-as amszterdami olimpiát, majd egy évvel később ők lettek a futballtörténelem első világbajnokai is.

A dél-amerikaiak kissé nagyképűen fogadták a Fradit, kapusuk azt nyilatkozta a mérkőzést megelőzően, hogy mit neki a Ferencváros csatársora, őt úgysem lehet megijeszteni, nem fog neki betalálni senki. A „T-betűs” támadósorból ezúttal Táncos Mihály hiányzott, így a Rázsó, Takács II, Turay, Toldi, Kohut felállásban futottak ki a pályára az FTC labdarúgói. A mieink az első félidőben Rázsó Izidor gyors góljával és Takács II duplájával szinte „leforrázták” Uruguay nemzeti tizenegyét.

Nekem pályafutásom alatt az uruguay-i csapatnak lőtt első gólom a legkedvesebb. Már idegesek voltak a hazaiak és eljött az én pillanatom: a hozzám került labdát azonnal kapura lőttem és néhány másodperc múlva rezgett a háló. A tömeg az ünneplő magyarokat leszámítva döbbenten bámult, meredt a kapura. Számukra ez szinte lehetetlen volt. Csodakapusuk Montevideóban gólt kapott! Egy vékony magyar fiú követte el ezt a szörnyűséget – emlékezett vissza Takács II József.

A mérkőzés hosszúra elnyúlt hosszabbításában ugyan 3-2-re feljöttek a hazaiak, azonban mégis elmondhattuk, hogy legyőztük a világ legjobbjait! Világraszóló diadal volt, melyet gyors reváns követett, a turné következő meccsén ugyanis már Uruguay nyert 3-0-ra.

A tökéletes bajnoki siker

Ezután is jöttek történelmi sikerek csatárunk karrierjében, az egyik ilyen páratlan dicsőséget az 1931/1932-es szezon hozta el. Ugyanis ebben a kiírásban a Ferencváros „letarolta” a magyar bajnokságot, melyet tökéletes mérleggel – 22 mérkőzésen 22 győzelmet ért el -, 105 gólt lőve és mindösszesen 18 találatot kapva fejezett be. Takács II József természetesen gólkirály lett, 42 találatával egymaga többször volt eredményes a bajnokságban, mint a legtöbb elsőosztályú csapat.

A 100 százalékos bajnokság 100. góljára ma is emlékszem, jóllehet ezt én csak előkészítettem. Egy jó labdával kiugrottam, kicseleztem a halfot, majd a bekket is leráztam, de közben nagyon kisodródtam a szélre és kikerültem a biztos lövőszögemből. Ekkor felnéztem. Láttam, hogy Toldi követi a támadásomat. Alányúltam a labdának, amely a befutó Toldi fejéről védhetetlenül vágódott a hálóba. Nagyon örültünk az együtt szerzett 100. gólnak, majd később a mai napig is egyetlen 100 százalékos magyar bajnokságnak. Pedig micsoda ellenfelek, micsoda csapatok küzdöttek akkor a bajnokságban. És micsoda lelkes közönségünk volt! – mondta Takács II a felejthetetlen szezonról.

Öt gólkirályi cím tulajdonosa, de fejjel sosem neki ment igazán

Négyszer is gólkirály lett a Fradival, háromszor ráadásul negyven fölötti gólterméssel, ezek a számok önmagukért beszélnek. Bár más korban játszottam, ezért soha nem láthattam őt a pályán, az eredményei miatt minden elismerést megérdemel. Nagy bombázó volt – eképpen emlékezett meg Takács II Józsefről a VVK-győztes Rákosi Gyula.

A Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség (angolul International Federation of Football History & Statistics, azaz IFFHS) összesített góllövőlistája több mint 500 találattal a 20. helyen jegyzi Takács II Józsefet. Olyan neveket előz meg, mint Di Stéfano, vagy Zico, és csak olyan legendák férkőztek be elé, mint például a brazil csillag Pelé, vagy korunk legjobbjai, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, valamint a magyar labdarúgás történelmének egyik legkiemelkedőbb alakja, Puskás Ferenc.

Nyolc alkalommal szerzett zöld-fehér színekben öt gólt egy meccsen, kétszer hatot, egyszer pedig hétszer köszönt be. Ez máig klubrekord! Szintén klubcsúcs a Magyar Kupában elért 30 gólja is, amit 18 mérkőzésen ért el, továbbá az 1933 májusában szerzett négy gólja az Újpest elleni 11-1-re végződő kupadöntőben. Takács II nevéhez köthető az FTC történetének első KK-gólja is a BSK elleni mérkőzés első percében. Takács II József lábbal mindig kiválóan dolgozott, de valahogy fejjáték sosem volt az erőssége.

Azt maga Takács II József is elismerte, hogy a fejelés nem tartozott az erősségei közé. Egy alkalommal éppen emiatt került érdekes helyzetbe – kezdte Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője. – A mindig sportszerű játékost egy barátságos mérkőzésen kiállították, miután eleget tett a közönség követelésének. A nézők azt kérték Takács II-től, hogy fejeljen gólt, ő pedig meg is tette ezt: mivel nem kapott megfelelő beadást, ezért miután kicselezte a védőket és mattolta a kapust is, a gólvonalon megállította a labdát, letérdelt és befejelte azt. Bár a közönség díjazta tettét, a játékvezető nem, komolytalan játék miatt kiállította Takács II-t.

A kitűnő csatár óriási népszerűségét nemcsak képességeinek és góljainak, hanem példás emberi magatartásának, szerénységének is köszönhette.

Nem vágytam soha többre, mint amit elértem. Van egy derék, szép feleségem, kacagó gyermekeim. És egy közös házam a Gézával… Én sohasem használtam ki a sajtó áldásos hatalmát. Azon a címen sohasem kopogtattam egy ajtón sem, hogy én vagyok Takács II, a gólkirály – mondta visszafogottan a kis Taki.

Takács József, az FTC örökös bajnoka 1983. szeptember 3-án, 79 éves korában hunyt el. Emlékét örökké megőrizzük!

forrás: fradi.hu