Van javaslat a halasztásra és a megrendezésre is.

Hivatalosan már két nemzeti tagszervezete, a szlovén és a norvég is a játékok elhalasztására szólította fel, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) továbbra is kitart. Thomas Bach úgy érvel, a június 24-én kezdődő olimpia elhalasztása tisztességtelen lenne a sportolókkal szemben. A szervezőbizottság tanácsadója szerint még márciusban dönteni kell.

A NOB első embere legutóbb a Südwestdeutschen Rundfunks műsorszolgáltatónak nyilatkozott, s úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány miatti lemondás a 206 országból érkező összesen 11 ezer sportoló álmát törné szét.

A lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás lenne. Az olimpiai játékokat nem tudjuk úgy elhalasztani a következő szombatra, mint labdarúgásban egy bajnoki fordulót – mondta Bach, aki a lausanne-i NOB-központ ideiglenes zárva tartása miatt otthonról végzi a munkáját.

Kulcsár Krisztián egy nappal ezelőtt más, de érdemben ugyanilyen hasonlattal élt. „Egy olimpiát elhalasztani nem olyan, mint egy esküvőt” – jegyezte meg az MTI-nek nyilatkozva.

Thomas Bach hangsúlyozta: a NOB naprakész információkkal rendelkezik, s rendszeresen arra hívja fel a figyelmet, a játékok kezdetéig még négy és fél hónap van hátra.

A Magyar Nemzet által megszólított, megkeresett sportolók, sportági vezetők szinte kizárólagos többsége ugyancsak azon dolgozik, hogyan lehetne a veszélyhelyzetben készülni, illetve miként lehetne megteremteni a felkészülés lehetőleg zavartalan feltételeit. Ennek ellenére egyre több szervezet érvel a játékok elhalasztása mellett a koronavírus-járvány miatt. A játékokat július 24. és augusztus 9. között rendeznének meg.

A nyári játékok megrendezése összeegyeztethetetlen az olimpia szellemiségével – érvelt Bogdan Gabrovec.

Kulcsár Krisztián viszont éppen azt emelte ki, hogy a második világháború után szinte London romjain is megrendezték az olimpiát, pedig lett volna ok a halasztásra. Bogdan Gabrovec azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlőek a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására.

Nem lenne semmi baj azzal, ha a játékokra a jövő évben kerülne sor, akkor nyugodtabb körülmények között lehetne megrendezni. Ha ez nem történik meg, akkor az olimpia veszít a jelentőségéből, hiszen most a túlélésért vívott harc dominál – fűzte hozzá a szlovén sportvezető.

A norvég sportot felügyelő, olimpiai és paralimpiai bizottságként is működő NIF ugyancsak arra szólította fel a NOB-ot pénteken, hogy vegye fontolóra az olimpia átütemezését.

Tekintettel a Norvégiában és a világ nagy részén uralkodó homályos helyzetre, nem lenne felelős döntés a sportolókat Tokióba küldeni a világjárvány megszűnése előtt – mondta Berit Kjöll elnök, aki álláspontját levélben tolmácsolta Thomas Bachnak.

Később a Brazil Olimpiai Bizottság, a Brit Atlétikai Szövetség és az Egyesült Államok Úszó Szövetsége és a Francia Úszószövetség is a halasztás mellett érvelt. Az olimpiával kapcsolatos hírekre szakosodott portál, az Insidethegames Tadamas Fukiarára, az olimpia szervezőbizottságának tanácsadójára hivatkozva azt írja, még márciusban dönteni kell arról, megrendezik-e az olimpiát. Természetesen ez sem több egy véleménynél. Az azonban nem is vitás, a NOB versenyt fut az idővel. Helyesebben a koronavírussal.

Coe szerint napokon belül döntenek

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke szerint hamarosan nyilvánvaló lesz, hogy meg tudják-e rendezni az eredetileg tervezett időpontban a nyári tokiói olimpiát. A szervezet brit vezetője szombaton közleményében azt írta, a következő napokban, hetekben kiderül, mi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése.

Ahogy azt már korábban is elmondtam, nem kell mindenáron ragaszkodni a játékok megrendezéséhez, főleg, ha a sportolók egészsége veszélyben van – fogalmazott Coe, aki a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottságát vezette. – Fontos, hogy mindenki fair körülmények között tudjon készülni. Ez számunkra is egy ismeretlen terület.

forrás: magyarnemzet.hu