A szövetségi kapitány kérte fel hokisaink vezetőedzőjét, hogy segítse a nemzeti csapatnál zajló munkát.

Jarmo Tolvanennek, a divízió I/A csoportos világbajnokságra készülő magyar válogatott szövetségi kapitányának a kezdeményezésére a nemzeti csapat másodedzője lesz Fodor Szabolcs, az Erste Liga-bajnok FTC-Telekom vezetőedzője” – olvasható a Magyar Jégkorong Szövetség weboldalán.

– Mindenekelőtt, szeretnénk a jégkorong szakosztály és az egész klub nevében gratulálni a megtisztelő kinevezéshez! Hogyan került szóba a neved a nemzeti csapatnál?
– Régi kapcsolat a miénk Jarmo Tolvanen szövetségi kapitánnyal, a junior válogatott stábjában már dolgoztunk együtt korábban. Folyamatosan járja a klubokat, figyeli a játékosokat és a stábokat, így képben volt a Fradinál folyó munkával is. Emellett az én szempontomból szerencsésen alakult, hogy a Fehérvári Titánok trénere, Kiss Dávid vezetőedzői feladatai mellett a junior válogatott másodedzői és a felnőtt csapat videóedzői pozícióját is egyszerre töltötte be, ez pedig időben és energiában egy kicsit ütötte egymást. Úgy döntöttek a stábokkal közösen, hogy maradjon csak a junioroknál, hiszen fehérvári munkája miatt nagyon jól ismeri azt a korosztályt. Így viszont felszabadult egy hely a felnőtt stábban, ezután érkezett a szövetségi kapitány megkeresése. Természetesen szinte azonnal igent mondtam, nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem a másodedzői felkérést. Ez persze némi átszervezéssel is járt a stábban, az eddig másodedzői feladatokat ellátó Szilassy Zoltán került Kiss Dávid helyére a videóedzői székbe.

– Az előző volt az első szezonod felnőtt csapat edzőjeként. Már önmagában az is fantasztikus, hogy ezt két aranyéremmel sikerült befejezni. Most tovább gyorsultak az események az edzői pályafutásodban. Személyesen hogyan éled meg ezeket a sikereket?
– Valóban hihetetlen, egy kicsit néha én is kapkodom a fejem. De nagyon örülök annak, hogy egyelőre ilyen jól alakulnak a dolgok, és nem csak arra vagyok büszke, hogy sikerült eljutnom ide, hanem arra is, hogy ez a Fradiból sikerült. Többször beszéltünk már róla, hogy azon dolgozunk, a ferencvárosi jégkorong visszakerüljön az őt megillető helyre, azt hiszem, ez egy újabb apró bizonyítéka annak talán, hogy jó úton járunk. Tényleg megtisztelő, hogy a Ferencvárosi Torna Clubot képviselhetem a magyar válogatottban. Hiszek benne, hogy a becsületesen elvégzett munkának mindig megvan a gyümölcse, és hiába nem volt korábban felnőtt rutinom, a legkörültekintőbben, a legjobb tudásom szerint végzem a munkámat nap mint nap, ez pedig most kifizetődött. A válogatottnál is ugyanez lesz a filozófiám, mindent megteszek majd érte, hogy a nemzeti csapat visszakerüljön arra a helyes ösvényre, amin 10-15 évig járt, és a szurkolók újra azt láthassák, hogy a csapat szíve-lelke ott van a jégen.

– Az elmúlt években többször is felmerült a válogatottal kapcsolatban, hogy nem kerültek előtérbe azok a ferencvárosi játékosok, akik a teljesítményükkel pedig talán kiérdemelték volna ezt. Természetesen a válogatott edzőjeként nem azért leszel ott, hogy klubérdekeket képviselj, de a te jelenléted segítség lehet-e abban, hogy a szövetségi kapitány figyelme ráirányuljon olyan játékosokra is, akik eddig háttérben voltak?
– Ez egy nehéz kérdés, de így, ebben a direkt formában biztos hogy nem kell ilyen hatásnak lennie. Annak ellenére, hogy a Ferencvárosból csatlakozom a válogatott stábhoz, igyekszem ezt profi hozzáállással tenni: ilyenkor félre kell tenni a klubérdekeket. Aki a teljesítményével megérdemli, hogy ott legyen, érte ki fogok állni függetlenül attól, hogy melyik klub játékosa. A végső döntés egyébként is mindig a szövetségi kapitányé, és egyébként sem tisztem kivételezni a saját klubom játékosaival. Mindegyikükre egyformán tekintek majd, nem a klubszínek számítanak a nemzeti csapatnál, hanem a teljesítmény. Viszont ha egy játékos a teljesítményével szakmai alapon kiérdemli a kerettagságot, amellett minden esetben kiállok majd.

Fradi.hu

További hír jégkorong csapatunk háza tájáról, hogy kialakult a Kontinentális Kupa csoportellenfeleink végleges listája, miután a Belgiumban rendezett selejtezőkört (B-csoport) a spanyol Txuri Urdin nyerte meg, így mellettünk még az olasz Ritten Sport és a szlovén Olimpija Ljubljana ellen léphet jégre Olaszországban.