A labdarúgó csapat vezetője számolt be az ECA-közgyűlésről.

Orosz Pál hazaérkezett az európai futballklubok szövetségének (ECA) horvátországi közgyűléséről. Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója fontos információkat árult el honlapunknak az elmúlt napok történéseiről.

A Ferencváros már a harmadik ciklus óta tagja az ECA Marketing és Kommunikációs Munkacsoportjának, amelybe többek között a Real Madrid, az Arsenal és a Bayern München is delegál résztvevőket. A rendezvény első napján a különböző munkacsoportok ültek össze, a Marketing és Kommunikációs Munkacsoportnak kiemelt témája az e-sport volt, melyen az Ajax előadása volt a vezérfonal és látható, hogy több nagy klub mekkora invesztációt fektet ebbe a területbe, mind anyagi, mind szakmai, mind marketing terén.

A közgyűlés második napjának a legfontosabb témája az volt, hogy hogyan lehet átalakítani a nemzetközi kupaporond rendszerét a 2021-2024-es ciklusra úgy, hogy nagyobb résztvevői létszám legyen a csoportkörökben – mondta Orosz Pál. – Az országokat és ezáltal az országokat képviselő klubokat már korábban szubdivízókba sorolták és a magyar klubok a negyedik szubdivízióban vannak. Nem titkoltan, a harmadik és negyedik szubdivízió képviselőinek kimondott célja volt már hónapokkal ezelőtt, hogy az Európa Liga-csoportkör létszámát felemeljék 64-re, hogy ennyi klubnak legyen a Bajnokok Ligájában szereplő 32 klubon kívül esélye a szereplésre az EL-csoportkörben a 2021-2024-es ciklusban.

Orosz Pál elmondta, az emelés azonban valószínűleg abban a formában valósulna meg – a jelenlegi megnyilvánulások legalábbis arra engednek következtetni -, hogy a Bajnokok Ligája megmaradna változatlanul és mellette két 32 csapatos kupasorozatot indítanának.

Ezzel kapcsolatban a tárgyalások elején is fenntartásaink voltak, és most is vannak. Mivel a 4. szubdivízió képviseletében én is tagja vagyok annak az ECA-munkacsoportnak, amely a változási lehetőségek kritériumait vizsgálja, ennek több, az UEFA-val való megbeszélésen is hangot adtunk, mégis egyre erősödött a három 32-es versenysorozat támogatottsága a 64-es EL-el szemben. Azt semmiképpen nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a futball esetlegesen még jobban polarizálódjon és a nagy klubok még nagyobbak, a kicsik még kisebbek legyenek. Egy új struktúra esetleges lebonyolítási rendszerei, pénzügyi konstrukciói, a játéknapok, és a bejutási rendszerek opciói még kidolgozásra várnak, de túl sok idő erre már nincs, hiszen a végső döntést valószínűleg már decemberben meghozza az UEFA Végrehajtó Bizottsága.

Orosz Pál úgy folytatta, elismerjük, hogy a csoportkörben szereplő klubok létszámának emelése már önmagában is az európai futballt szolgálja, hiszen többen kapnának lehetőséget nemzetközi klubmérkőzések játszására, nekünk (azaz a 4. szubdivízió klubjainak) mégis az lenne az ideális megoldás, ha 64 csapatos EL lenne a végkifejlet.

Amennyiben mégsem az EL bővítése kerül elfogadásra – tette hozzá a vezérigazgató –, akkor a legfontosabb szempontok számunkra egy esetleges harmadik versenysorozattal kapcsolatban azok lennének, hogy ne legyenek kisebb pénzek ott, mint az Európa Ligában, a koefficiens szempontjából is azonos legyen az EL-el, a top öt bajnokság képviselői is jelen legyenek benne, és ezáltal is megfelelőképpen legyen pozicionálva a piacon. Azt is fontosnak tartom, hogy minden nemzeti bajnokságból minden sorozatba be lehessen jutni továbbra is, azaz egy esetleges váltás a három versenysorozatra ne legyen visszalépés ilyen szempontból sem. Jól átlátható rendszernek tartottam, amikor BEK, KEK és UEFA Kupa volt. Mindegyiknek megvolt az önálló presztízse, mindegyikről lehetett tudni, hogy kik szerepelhettek bennük.

Orosz Pál véleménye szerint reális kritikája a két versenysorozat jelenlegi piaci pozicionálásának, hogy kedden és szerdán a BL-meccsek megtekintése után, csütörtökön sokszor csak akkor néznek a szurkolók EL-csoportkörös meccseket, ha a saját csapatuk, vagy legalább az országuk egy csapata képviselve van. Emiatt is fontos lenne kinyitni az ollót, hogy minél több ország klubjai legyenek jelen az Európa Liga csoportkörében.

Szerintem azt már mindannyian rég tudomásul vettük, hogy kialakult egy prémium termék, a Bajnokok Ligája, ami már túlmutat országok klubcsapatain és globális márkák küzdenek egymással a legjobb 16 között, óriási piaci erőt képviselve, emellett van egy mainstream termék, az Európa Liga, aminek arról kellene szólnia, hogy minél több klub játszhasson egymással, mert mégiscsak európai futballklubok vagyunk.

Fradi.hu