Costa Rica ellen lép pályára holnap a magyar válogatott – Dibusz Dénes a kezdőcsapatban kap majd helyet.

Szélesi Zoltán

Mielőtt a keddi mérkőzésre rátérnék, térjünk vissza pár szóra a Luxemburg elleni mérkőzésre. Nem erről a forgatókönyvről álmodoztam, és a felkészülés sem erről szólt. A mérkőzés után elég kellemetlen pillanatokat éltek át a játékosok és a szurkolók. Megvoltak a helyreigazítások, komoly fejmosást kaptak a labdarúgók. A négy nap talán elegendő ahhoz, hogy holnap más mentalitású csapatot lássunk a pályán. A szurkolókat megértem, a nyilatkozatokat megértem, az idei teljesítmény nem olyan volt, ami megfelelő lehet a válogatottnál.

Az én időszakomban, amikor válogatott voltam, az volt a minimum, hogy 90 percig csúszok-mászok az eredményért. Nyilván volt olyan mérkőzés, amikor a játék nem volt rendben, de a mentalitás mindenek fölött áll. A szurkolóknak igazat kell, hogy adjak. Az edzéseken most is megvolt a megfelelő hozzáállás, akarat. De szinte csak két edzést lehetett teljesen levezényelni. Amit a szakmai stáb megcsinálhatott, megcsinált, elvégeztük azt a munkát, amit szerettünk volna. Ami külső szemmel levehető, azzal nem volt probléma. Egy-két játékosnak le kellett üvöltsem a fejét, meg kellett mutatnom a megoldást. Legyen az egy labdavesztés, vagy például két támadójátékos együttes mozgása. Bevésték a fiúk a fejükbe ezeket az új megoldásokat.

A játékosok is tisztában voltak azzal, hogy a háttérben már ott van az új szövetségi kapitány. Az ő személye is kellett volna, hogy pushingolja a fiúkat. Egyes elbeszélgetések alapján lehetséges, hogy ez a kettős helyzet, hogy hogyan viszonyuljanak felém, mi a megfelelő Leekens úrnak zavaró volt. Ráadásul itt volt egy év végi barátságos mérkőzés idegenben, nem ez az álmuk a játékosoknak, de ők profik, ezt kell, hogy abszolválják. Az a célom, hogy olyan csapatot állítsak össze, amelyben ez a fajta bizonyítási vágy kifelé megvan, hogy a játékosok elégedettek tudjanak lenni. Remélem, van otthon tükör minden játékosnál, hogy bele tudjon nézni, és az nem fog összetörni.

Bízom benne, hogy a Costa Rica elleni mérkőzésre mindenki megérti, hogy miben kell változtatni. Párharcokat akarok látni, és olyan hozzáállást, amely méltó a válogatott mezhez. Olyan kezdő tizenegyet fogok a pályára küldeni, amely a meglátásunk, a szakmai stáb meglátása szerint a legjobban helyt tud állni.

Dibusz Dénes

Őszintén szembe kell néznünk a helyzettel, ez előrelépést hozhat. Jó a szakmai stáb és a játékosok kapcsolata, ezért át tudtuk beszélni a Luxemburgban történteket. Én ugyan nem léptem pályára, de magam is átéltem a vereséget, együtt nyerünk, együtt veszítünk. Ugyanakkor most már előre kell tekinteni, hogy a hazai közönség előtt bizonyítani tudjunk.

Csakfoci, MLSZ