Szöveges kivonat a bajnoki félidejében lezajlott eseményekről szóló tájékoztatásról.

A Ferencvárosi Torna Club péntek délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az FTC-DVSC bajnoki mérkőzés szünetében történt késelés és verekedés részleteivel kapcsolatban.

Videón az 50 csuklyás és “Bonyha” is

A sajtóesemény elején videófelvételeket mutatnak, ezen a következő látszik:

Egy mintegy ötvenfős csuklyás alakulat felmegy a lépcsőn a B1- lelátóra, aztán visszafordul, lemennek a lépcsőn egyszerre, meglátják a volt vezérszurkolót, és nekitámadnak két embernek (a “Bonyha” becenévre hallgató volt vezérszurkolónak és egy másik férfinak). Ütik, rúgják őket, kukákat dobálnak rájuk.

Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója elmondta: – A klub a rendőrséggel együttműködve jár el. A Fradinak nincs lehetősége hozzászólni a rendőrségi nyomozáshoz, ez egy köztörvényes bűncselekmény. Akiket beazonosítanak, az ő kártyáikat felfüggesztik, a vizsgálat végéig nem mehetnek be a stadionba. Az esetnek két súlyos sérültje van. Mindkét sérült elhagyta már a kórházat.

Nyíri hozzátette, lehetséges, hogy az ügyben érintett “Bonyha” büntetett előítéletű, de ezt a Ferencváros nem tudja.

A szurkolói csoportok vezetőivel tegnap is találkoztunk, szorosan együttműködve dolgozunk azon, hogy az ő segítségükkel beazonosítsuk az elkövetőket. A már jól bevált biztonsági intézkedéseket fogjuk visszaállítani. Újabbak nem kellenek – tette hozzá.

11 elkövető már megvan, egyetemisták is végezték a beengedést

11 főt azonosítottak már be “100 százalékosan” az elkövetők közül. Az ő belépési lehetőségeiket felfüggesztették. Az azonosítást egyébként a rendőrség végzi. Az FTC – mint rendező – érez felelősséget a történtekért, de sportegyesületként ezt nincs lehetősége megakadályozni.

Ez egy előre eltervezett, csoportosan elkövetett eset volt, nem hirtelen felindulásból csinálták, ezt megakadályozni egy egyesület sem tudja. Folyik a vizsgálat, hogy kerülhetett be kés. De kiszűrni ezt nagyon nehéz – nyilatkozta az igazgató, majd azt is bemutatta példaként, hogyan lehet egy bankkártyának látszó tárgyból kést kialakítani.

A szurkolói csoportokkal történt megegyezés értelmében a “kríziskezelő egységet” kivonták a B-szektorok alól, így “általános vagyonőrök és egyetemisták” végezték a beengedést. Az előre eltervezett támadásra nem voltak felkészülve. Az említett kríziskezelő egység eközben mintegy egypercnyi távolságra volt a B-szektoroktól. Ők mostantól visszatérnek, és ellátják a feladatukat, ha szükség lesz rá, és nagyjából fele annyi idő alatt odaérhetnek egy hasonló esetnél, mint tették most.

Minden ilyen esetnél vizsgálják a biztonsági szolgálat felelősségét is. Ez még nem zárult le, de “objektív vizsgálat lesz” – fűzte hozzá Nyíri. Az is elhangzott pénteken, hogy a klub részben elismeri, hogy hallgatólagos beleegyezés volt a pirotechnika bevitelével kapcsolatban az ultrákkal.

A megállapodás marad az ultrákkal, a megtámadott késelő is “bűnös”

Az a megállapodás született a korábbi tárgyalásokon, hogy az eddig bejáró szurkolók egyikének sem görbülhet meg a haja szála.

A 11, már azonosított szurkolóból 9 fő B-típusú kártya tulajdonosa volt, és kettő A-típusú kártyás. A volt vezérszurkoló (“Bonyha”) természetesen benne van ebben, és a kés bevitelével megszegte a szabályokat. Akkor is, ha ő volt a megtámadott fél. Mint kiderült, “Bonyha” megpróbált bemenni a “rendes” kapun, ám erre nem volt lehetősége, mert a keze fel volt kötve egy sportsérülés miatt. Így a “problémakapun” jutott be, ahol egy meccsen átlagban 45-50 ember megy be, akinél valamiért nem működik a rendes kapu, de van érvényes jegye. A klub a szurkolói csoportokkal való megegyezés mellett kitart, tegnap (csütörtökön) találkoztunk a csoportvezetőkkel, és biztosítottuk egymást, hogy ennek a provokatív támadásnak a hatására a megegyezés továbbra is megvan.

A csoportokkal már létrehoztak egy bizottságot, amely a klub által hozott kitiltások ellen fellebbezhet. Hét fő lesz a tagja várhatóan, 3-at jelölnek a csoportok, négyet a klub.

A következő mérkőzésekről

“Természetesen” a tábor tagjai mehetnek a Paks elleni mérkőzésre is, de a jegyértékesítés még nem kezdődött el, mert az utolsó pillanatig akartak várni a rendőrség beazonosításaival. Az FTC vezetősége tárgyalást kért az MLSZ-től a kiszabott büntetés miatt, ha sikerül enyhítést elérni, akkor a szurkolók Videoton ellen megvett jegyei érvényesek. Ha nem lesz enyhítés, akkor a megvett jegyek árát visszatérítik. Ha van A-típusú kártyája az adott szurkolónak, akkor kicserélheti a jegyét, és átülhet egy másik szektorba. Ha csak B-típusú kártyája van, akkor nem tud részt venni a mérkőzésen.

10.48: Az esetleges következő hasonló esetnél nagyjából feleannyi idő alatt odaér a helyszínre a beavatkozó egység.

10.46: Megállapodás volt, hogy a visszatérő szurkolók nem bántják a korábbi vezérszurkolót.

10.44: Nem növelik a biztonsági őrök számát a stadionban, ellenben átcsoportosítás lesz.

10.41: Az MLSZ döntése egyelőre nem jogerős a szektorbezárásokkal kapcsolatban. Amennyiben visszakéri a jegy árát valaki, akinek oda szól a jegye a következő három hazai meccsre, visszakapja, cserélni is tudja, viszont B-típusú szurkolói kártyával az ezen kívüli szektorok nem látogathatók a megegyezés értelmében. Az MLSZ első fokú döntése értelmében az Üllői út felőli kapu mögötti szektorok lesznek zárva a soron következő három hazai meccsen (Videoton, Honvéd, Balmazújváros).

10.40: A szürke ruhás férfi a rendes kapun próbált bemenni (a vénaszkenneres kapun), ott erre nem volt lehetősége, mert a keze egy sérülés miatt be volt kötve. Ezért ment be a problémamegoldó kapun. Ott minden meccsen körülbelül 40-50 ember lép be a stadion területére.

10.38: A biztonsági szolgálat azért nem avatkozott közbe, mert abban a pillanatban messzebb tartózkodtak az esettől.

10.35: A Paks-FTC jövő heti bajnoki mérkőzésre, akinek érvényes jegye van,elutazhat, beléphet az idegenbeli meccsre.

10.33: A klub kitart a szurkolói megegyezés mellett, továbbra is lehet vénaszkennelés nélkül belépni.

10.32: A 11 felfüggesztett kártyából 9 olyan kártya, ami a most visszatérő szurkolók birtokában volt. A szürke ruhás késelő is köztük van.

10.31: A klub mindenki felelősségét vizsgálja, így a biztonsági szolgálatét is. Ez a vizsgálat még nem zárult le.

10.30: Alaposabb átvizsgálás várható a jövőbeli hazai mérkőzéseken a Groupama Arénában.

10.28: Nem szigorúbb, hanem az eddig megszokott biztonsági ellenőrzés lesz a stadionban. Korábban a kríziskezelő egységet kivonták a B-szektorok alól. Ez az egység, most visszatér oda.

10.26: A klub szerint nem könnyű a biztonsági szakemberek dolga, akiknek a kést kellett volna megtalálniuk, hiszen az akár egy bankkártya méretű eszköz is lehet, amelyet össze is lehet hajtani.

10.25: Jelenleg 11 ember van beazonosítva, ezt egyébként a rendőrség végzi. A Ferencváros érez felelősséget, azonban hangsúlyozza, hogy mindezt megakadályozni nem tudták volna.

10.24: A klub szerint bevált a megállapodást, amelyet Kubatov Gábor klubelnök kötött a visszatérő szurkolókkal, akiknek vezetőivel együttműködve azonosítják be a tetteseket.

10.22: A klub információ szerint a két sérült már elhagyta a kórházat.

10.21: A klub a rendőrséggel együttműködve jár el, minden felvételt, adatot átadott a klub a rendőrségnek. Köztörvényes bűncselekményről van szó. Akiket azonosítanak a felvételeken, felfüggesztik a kártyájukat, ők semmilyen ferencvárosi eseményre nem jöhetnek be a nyomozás végéig.

10.20: Volly György, a Ferencváros sajtófőnöke most ismerteti az 59 kérdés az üggyel kapcsolatban, illetve a válaszokat is.

10.15: A videón tisztán látható, hogy a támadók eltakarták az arcukat. Most egy másik kameraállásból is megtekintjük az eseményeket, jól látható, hogy szervezett támadásról lehet szó, a többnyire fekete ruhát viselők, akik a B1-es szektorból jönnek, sietve érkeznek a támadás helyszínére. Célirányosan mozogtak, a felvétel alapján nagyon jól tudták, hogy kit, hol keressenek.

10.12: A sajtó munkatársainak kivetítik a biztonsági felvételeket, amelyből az látszik, hogy a félidőben a büfénél tört ki a verekedés, egy szurkolói csoport néhány emberre támad rá. Ami fontos, hogy nem a szürke ruhás, korábbi vezérszurkolót támadják első sorban.

10.10: 59 kérdés érezett a Ferencvároshoz az utóbbi időben, a sajtó munkatársai mindezekre választ kapnak most. A rendőrség kérése, hogy hangfelvétel, kép, illetve videó a személyiségi jogok védelme érdekében nem készülhet az eseményen.

10.07: Elkezdődött a sajtótájékoztató!

Csakfoci, NSO