Klubunk olimpiai bajnok legendája még nem tudta megemészteni a horvátok elleni finálét.

Úgy vagyok ezzel a világbajnoksággal, mint a jó szörfös: szereti, amit csinál, elkapott egy jó hullámot, élvezi a helyzetet, majd egyszer csak ki tudja miért, lepattan róla, és szenved. A nehezebbnek ítélt sorsolás ellenére elkaptuk a jó hullámot, jó meccset játszottunk az ausztrálokkal, az olaszok ellen ellenszélben, elsőszámú centerünk nélkül döntetlent harcoltunk ki, majd az ausztrálok sportszerűségének is köszönhetően könnyebb ágra kerültünk. Ott tovább lovagoltuk a hullámot, az oroszokat, majd a görögöket remek játékkal győztük le, úgy voltunk az egésszel, ez a teljesítmény elvisz minket az aranyig. Majd számomra döbbenetes módon a döntő első negyedében leugrottunk a hullám tetejéről. Sok döntőt játszottam, illetve éltem meg edzőként, de olyat, mint ez a mostani volt, soha, egész egyszerűen érthetetlen.

Montreali bajnokunk érzései a döntő óta nem hogy csillapodtak volna, az órák múltával még erősebben tombolnak benne – nem titkolja, nem tudja megemészteni a történéseket: „Új csapat, új edzővel, új stábbal, új szellemiséggel hagyta elveszni a soha vissza nem térő lehetőséget. De továbbmegyek: ellökte magától a győzelmet! Lehet, hogy közhely, attól még így van: gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek. Olyan gólokat, amelyek ha csak egy kicsit rangosabb ifimeccsen történnek, az edző leüvölti a gyerek fejét…

Adja magát a kérdés: mit gondol, miért alakult így? A válasz nem késik soká: „Elképzelni sem tudom a valós okát. Ami tény: az első negyedben nem védekeztünk! Nem zártunk vissza, nem segítettünk vissza a társaknak, nyomát sem lehetett látni a két nappal azelőtti fantasztikus védőmunkának. És igen, olyan könnyű gólokat ajándékoztunk nekik, mintha gálameccsen lettünk volna, nem pedig egy vb-döntőn. Elkeserítő…

Felvetjük, 4–4-nél új meccs kezdődött, avagy volt erő a csapatban – ezzel nem vitatkozik, sőt pont ebből vezeti le az általa vélt történteket: „Úgy egyenlítettünk ki, hogy minden gólért, továbbmegyek, mindet jó passzért szenvedtünk, vért izzadtunk. Pont azzal voltak jobbak a horvátok, hogy megdolgoztattak bennünket egy rohadt passzért is! Nem volt esélyünk nyerni. Az, hogy fölálltunk, és négy-négy után két peches góllal kaptunk ki, objektív tény. Mindazonáltal az én olvasatomban ezzel a két peches góllal rosszabb esetben döntetlennek kellett volna lennie a meccsnek.

Karakteres, elgondolkodtató vélemény, ahogy megszokhattuk tőle. A hozzá közel állók, nem titkolja, mondták neki, ne legyen ennyire pesszimista – ám ő nem érzi, hogy az lenne: „A nagy hurrá hangulatban – hozzáteszem, nem a csapat generálja elsősorban – igyekszem reálisan értékelni. S hogy azért kaptunk ki, mert jobb a horvát válogatott? Igen, jobb. Komplettebb, nem véletlenül játszott sorra döntőket az elmúlt világversenyeken. Ha megver bennünket, nincs gond. Ám a fejemet – a jó eredmény ellenére – sem szeretném a homokba dugni! Odaadtuk nekik a győzelmet. Az első negyedben nem hiszem, hogy bármeny horvát játékosnak feljebb ment volna a pulzusa nyolcvannál… Könnyedén játszva lőttek gólokat, ezt nem vagyok hajlandó elfogadni. Ha tizenkét éve a Kemény Dénes vezette válogatott ilyen lehetőséget szalaszt el, azt mondják, zákson. Szécsi, Biros, Benedek, Kásás, Madaras, Molnár, behúzzák a következőt. De ennek a csapatnak ez volt élete nagy lehetősége, valakinek ez volt az utolsó vb-döntője, valakinek az első és az utolsó… Nem szabad ilyen ziccert kihagyni! Anno ha valaki emlékszik a dán labdarúgó-válogatottra, talán érti, miről beszélek. Akkor, a döntő előtt a dánok pontosan tudták, a büdös életben nem lesz ekkora lehetőségük, persze, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot. Elkeserítő, hogy mi így ellöktük magunktól ezt a győzelmet. Itthon, nyolcezer szurkoló, de tulajdonképpen az egész ország szeme előtt. A korábbi nagy aranygenerációknak, sem a Kárpáti, Gyarmati féle csapatnak, sem nekünk, a Szívós Faragó fémjelezte társaságnak, de Kásás Tomiéknak sem adatott meg, hogy világbajnokságon, világbajnoki döntőben játszanak itthon, a Margitszigeten, mi pedig most ott álltunk, és néztük, sőt segítettük az ellenfelet. Nem, tényleg nem tudom még megemészteni!

MVLSZ