A beléptetőrendszer fejlesztője nyilatkozott egy berlini technológiai kiállításon.

Magyar szemmel érdekes volt a kiállítás kiberbiztonságnak szentelt sarka, mert egy hazai céggel, a Fradi-stadion hírhedt vénaszkennerének fejlesztőjével is lehetett találkozni.

Ahogy a magyar cég, úgy több másik is a Fujitsu PalmSecure nevű technológiájára épít. Ez az ujjlenyomat- vagy az íriszolvasókhoz hasonlóan egy biometrikus azonosítórendszer, csak ez a kéz vénamintázatát olvassa le, így nehezebb átverni, mert se fényképpel nem működik, se levágott kézfejjel, bár az ilyesmivel egyébként sem javallott kísérletezni. Higiénikusabb is, mert nem kell magához a szenzorhoz hozzáérni, ezért kórházakban is jól jöhet. Törökországban például használják is, Brazíliában meg bankautomatákban lehet vele találkozni. Én egy automatából vettem vele csokit, bár ennél jóval gyorsabban működik, csak kicsit bénáztam videózás közben:

A PalmSecure-t hasznosító magyar cég, a BioSec fejlesztette azt a vénaszkennert, amely a Budapesten, a Groupama Arénában debütált 2014-ben, és a törzsszurkolók egy csoportja úgy kiakadt tőle, hogy máig tartó viaskodásba bonyolódtak a klubvezetéssel. Györgydeák Péter, a cég ügyvezetője elmondta, hogy a terméküket főleg külföldre szánják, és bár már megállapodtak négy további stadionnal, elsősorban nem erre az alkalmazási területre koncentrálnak.

forrás és teljes cikk: index.hu