Vezetőedzőnk és több játékosunk nyilatkozott a mai Euro Kupa döntőről az utolsó gyakorlás után.

Varga Zsolt

A legfontosabb a mérkőzésen szerintem az, hogy az első két negyedben a Nagyvárad esetleges rohamait megállítsuk. Azt gondolom, az egyetlen esélyük az, ha elkezdenek „rohanni”, megpróbálnak gyorsan gólokat lőni nekünk. Nálunk a legfontosabb a fegyelmezettség, a koncentrált, pontos játék, és az, hogy elfelejtsük, mi volt ott kint. Adjon az a győzelem egy egészséges önbizalmat, ezt vegyük ki belőle, az összes többit pedig felejtsük el, és játsszunk 0:0-ról egy jó mérkőzést.

Bővebben: VLV

Jansik Szilárd

Úgy állunk hozzá, hogy 0-0-ról indul a döntő második mérkőzése. Tisztában vagyunk azzal, hogy mi vagyunk az esélyesek, de itthon is meg akarjuk mutatni, hogy jobbak vagyunk és jó játékkal akarunk győzni. Úgy kell játszanunk, mint Nagyváradon, jó kezdés, kemény védekezés – hátrányban is – és akkor nem lehet gond. Arra készülünk, hogy nekünk esnek, a durva játékot sem zárnám ki, ezért nekünk végig higgadtnak kell maradnunk és jól kell lereagálni mindent, amivel próbálkoznak. A lefordulásokra különösen figyelni kell. Brusztolós meccs lesz.

Tóth Márton

Rövid, összeszedett, jó edzéssel zártuk a felkészülést. A hátrányos védekezésünk jól működött, és ha ez rendben van, akkor nekem a döntő előtt jó érzéseim vannak. Jól esik a sok biztató szó a Népligeti Sporttelepen belül is. Azzal nem foglalkozunk, hogy sokak szerint ez a kupa már megvan, mi a döntőben két győztes meccset szeretnénk játszani és csak erre koncentrálunk.

Varga Dániel

Fontosak az utolsó edzések rezgései. Ami az elmúlt egy-két gyakorláson esetleg nem mindig volt meg a csapatban, azt most nagyon éreztem. Keveset gyakoroltunk, de mindenki koncentrált a védekezésre, jó blokkokra. Nehéz szavakban ezt meghatározni, látom a csapattársaim tekintetében, hogy itt szerdán történni fog valami. Minden úgy sikerült, ahogy egy kupadöntő előtti utolsó edzésen kell. Az öltözőben ilyenkor civil témákról beszélünk már, nem a meccsről. Figyeljük egymást nagyon, ha látjuk, hogy valaki jobban izgul, akkor kellenek a bíztató, de inkább a nyugtató szavak. A döntő mérkőzésen nekünk semmi fegyelmezetlenség nem megengedett, nem kell váratlant húznunk, viszont azt kiemelném, hogy nem csak a védekezés a fontos. Támadni kell, akarni kell, nem lehet úgy játszani, hogy mindig arra figyelünk, mi lesz hátul, hanem rá kell erőltetni a mi játékunkat az ellenfélre, hogy ne az történjen, amit ők akarnak.

Fradi.hu

Gerendás Györggyel a Magyar Hírlap beszélgetett:

– Nem túlzott óvatosság, hogy a hatgólos előnynél Varga Zsolt, a csapat edzője mindenkit óva int a korai ünnepléstől?

– Semmiképpen nem mondanám túlzott pesszimizmusnak Varga Zsolt szavait, mert jó csapat a Várad. Ennek az Európa-kupának a nagy esélyese a Verona együttese volt, amelyet a váradiak kettős győzelemmel búcsúztattak. Az igazsághoz tartozik, hogy még nem láttam a nagyváradia­kat annyira a tudásuk alatt játszani, mint az ottani meccsen, ugyanakkor a mieinket ennyire koncentráltan és összeszedetten sem teljesíteni, mint akkor. Mindenki ünnepelni akar, és nem jó, ha egy játékos úgy ugrik vízbe, hogy csak legyünk túl a kötelezőn. Ezért aztán én is óvatosságra intek mindenkit.

– A sikeres kupaszereplés mellett a bajnokságban a negyedik helyen áll a Fradi. Gondolom, jobb szereplést vártak a nyáron klasszisokkal megerősített csapattól.

– Igen, valóban jobb eredményre számítottunk, úgy gondoltuk, hogy játéktudásban közel vagyunk a hazai élcsapatokhoz. Lehet, hogy közelítettünk is hozzájuk, de ez még mindig nem elég. Ugyanakkor azt is meghatároztuk, hogy tizenkilenc év után jó lenne végre döntőt játszani, és ez az Európa-kupában sikerült.

– De a bajnokságban jószerivel néha kínlódnak, pedig a nyáron válogatott játékosokat igazoltak.

– Egy csapatnak össze kell érnie. A futballhoz hasonlítanám, ha Ronaldót és Messit egy csapatba állítanám, lehet, hogy nem lennének egy ideig hatékonyak. A mi csapatunk Varga Dániel klasszisára épít, és a válogatottságot lemondó kulcsjátékosunk szinte az egész szezont sérülten játszotta végig. Most a nyáron lesz lehetőség, hogy rendbe rakják sérült vállát. Egészségesen vezéregyéniség lesz.

– Gondolom, a nyáron most is erősíteni szeretnének. Vannak kiszemeltjeik?

– Vannak, bár neveket nem szívesen mondanék. Jó lenni végre megint a bajnokságért játszani, bár roppant kiegyensúlyozott a hazai mezőny, itt még negyediknek lenni is igen nehéz. De előre akarunk lépni.