Gerendás György korábban már beszélt a tervről, ami a napokban meg is valósult.

A Budapesti Vízilabda Szövetség elfogadta a Fradi kérvényét, hogy leány csapatunk induljon a BVLSZ által kiírt bajnokság második szakaszában, tavasszal. Az Elnökség döntése értelmében az FTC csapata a 2001 Leány Bajnokság mérkőzéssorozatban a tavaszi fordulók kezdetétől vehet részt. A nevezés a leány gyermeksportolók fejlődését és rendszeres versenyeztetését szolgálja.

A Ferencváros első leány csapatának edzője, Kádas Géza szerint jelenleg a részvétel a legfontosabb, az eredmény még másodlagos. A BVLSZ indulás az első, kis lépés a hosszú úton. A Fradi edzője az elmúlt évtizedekben férfi csapatokkal foglalkozott, de kihívásnak és szép feladatnak tartja a leány utánpótlás elindítását.

Kádas Géza, edző, utánpótlás női csapat, FTC: „A nulláról indultunk, tavaly egy-két kislány próbálkozott a fiúkkal együtt vízilabdázni. Mivel egyre többen jelentkeztek, mostanra több mint tíz játékosunk van és külön csapatként készülünk. Több évtizeden keresztül foglalkoztam fiú csaptokkal, a felkészítésükkel, nevelésükkel, nekem is újdonságot jelentett a lányok nevelése, de szép kihívás és motiváció. A Ferencváros életében történelmi pillanatról beszélhetünk azzal, hogy most először indul leány csapatunk bajnokságban, viszont helyén kell azért kezelni ezt a hírt. Nekünk ez tulajdonképpen erőfelmérő, egy lehetőség arra, hogy a gyerekek ne csak edzésen, hanem mérkőzés keretein belül fejlődhessenek, tapasztalják, szokják a légkört. Egyelőre vérmes reményeink nincsenek is, szeretnénk rendszeresen versenyeztetni a csapatot. Fokozatosan építkezünk, lépésről-lépésre haladunk. A távlati célunk lehet egyszer egy felnőtt csapat elindítása itt a Fradin, de addig még nagyon sok feladatunk van, jelenleg a meglévő kis leány csapatunk játéktudásának fejlesztése a cél.

Varga Zsolt, aki nem csak az FTC-PQS Waterpolo vezetőedzője, hanem a vízilabda szakosztály vezetője is fontos lépésnek nevezte, hogy leány csapatunk benevezett a Budapest bajnokságba.

Varga Zsolt, szakosztály vezető, FTC vízilabda: „Magyarországon történelmi hagyományokkal rendelkezik a vízilabda, a férfi és női egyaránt. Egyre népszerűbb itthon a sportág női szakága. Szeretnénk elérni, hogy itt a Ferencvárosban is legyen női szakosztály és egy ütőképes felnőtt csapat. Ennek első és nagyon fontos lépése, hogy sikerült összehozni egy olyan kislány csapatot, akik megmérettetik magukat, versenyezhetnek, elindulhatnak a Budapest bajnokságban. Ahhoz, hogy a céljainkat elérjük hatékony utánpótlás képzésre van szükség. Az építkezést megkezdtük, leraktuk az alapokat.

A BVLSZ leány 2001 bajnokságban jelenleg négy csapat szerepel, hozzájuk csatlakozik a Ferencváros. Az első mérkőzést március 5-én játsszák.

Fradi.hu