Szakértés reggelire.

Bognár György

A forduló egyik (szakmai) meg­lepetése volt, hogy Thomas Doll, a Ferencváros vezető­edzője a jól bevált négyvédős játékrendszer helyett három hátvéddel próbálta megolda­ni a védekezést. A szakember a mérkőzés után azt mondta, hogy ez nem kísérletezés volt, hanem kényszerhelyzet miatt váltott szerkezetet, de azért sem marasztalhatná el senki, ha szándékos próbálkozás lett volna.

A Fradi négyvédős játéka egészen kiemelkedő, a jobb oldalon Emír Dilaver, a bal ol­dalon Cristian Ramírez nem­csak a védőfeladatokat látja el tökéletesen, hanem a labdaki­hozatalban is nagyon jó, ezzel mindketten jelentős támoga­tást adnak a csapat támadójá­tékának, sokszor kerülnek az ellenfél védelme mögé, és az alapvonal közeléből kiválóan adnak be. Labdabiztosak, tech­nikai képzettségük olyan szin­ten van, hogy középpályásként is megállnák a helyüket. Nekik köszönhetően a Fradi védelme itthon egyik riválisáéhoz sem hasonlítható, egyetlen olyan csapat sincs, ahol mindkét ol­dalon ilyen szintű védő játszik. Idehaza ez mindenképpen előrelépés – bár sokszor ágálok a légiósok ellen, ebből is lát­szik, hogy a jók ellen soha – ez a fajta aktivitás az európai él­csapatoknál már hosszú évek óta alapkövetelmény. Örülök, hogy végre itthon is látni.

Visszatérve Thomas Doll újí­tási szándékára: véleményem szerint teljesen érthető, hogy olykor kísérletezik, ebben az esetben megtapasztalhatta, hogy Roland Lamahnak más erényei vannak, de ezt a felada­tot nem tudta megoldani. Én mégis díjazom a német edző próbálkozását, látszik, hogy fo­rog az agya, jól tette, hogy most próbálta ki, mert az élet hozhat olyan helyzetet – kiállítás, sérülés -, amikor rákényszerül a változtatásra.

NS