Intézményesült korrupcióról beszélnek. Vajon egyszer az MLSZ székháznál is lesz ilyen? Lenne miért…

Szerda reggel Zürichben magas beosztásban lévő FIFA-tisztviselőket vett őrizetbe a rendőrség, számolt be róla a New York Times. Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hosszú évek óta támadások kereszttüzében lévő elnöke nincs közöttük.

MI TÖRTÉNT SZERDA REGGEL?

A lap úgy tudja, hogy több mint egy tucat civil ruhás rendőr kora reggel a plusz ötcsillagos zürichi Baur au Lac Hotelben foganatosította az előállítást. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) irányító testülete éves ülését tartja éppen a svájci városban.

A jelentések szerint az ügyészek több mint tíz – a legfrissebb értesülések szerint legalább 14 – tisztviselő ellen készülnek vádat emelni, közülük hatot vettek őrizetbe a reggeli akció során. Sepp Blatter, a FIFA sokat bírált elnöke nincs a letartóztatottak között.

MI A GYANÚ?

A svájci ügyészség közleménye szerint az amerikai hatóságok kérik a FIFA-illetékesek kiadatását, mert korrupcióval gyanúsítják őket: a kilencvenes évek eleje óta több mint 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.

INTÉZMÉNYESÜLT?

„Megdöbbentett bennünket, milyen régóta zajlik (a korrupció), és milyen befolyással volt a FIFA gyakorlatilag minden lépésére – idéz a New York Times egy meg nem nevezett, az ügyészségi eljárásban részt vevő hivatalos személyt. – Úgy tűnt, hogy a szervezet működését teljes egészében átjárta, ez lett a normális ügymenet. Az volt a benyomásunk, hogy a korrupció intézményesült.”

Az FBI és az amerikai adóhatóság azért nyomoz az ügyben immár 2011 óta, mert a gyanú szerint a vesztegetéseket az Egyesült Államok területén szervezték meg és ütötték nyélbe, valamint a korrupcióban felhasznált pénzt az ország bankrendszerén keresztül utalták.

Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség. A tengerentúlon csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják őket.

Az amerikai sajtó ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a gyanúsítottak olyan személyek, akik jelentős befolyással bírnak a FIFA marketingtevékenységére, a televíziós jogok körüli tárgyalásokra, valamint a szponzorációs kapcsolatokra.

KIKET VETTEK, ILLETVE VESZNEK ŐRIZETBE?

Sajtóértesülések szerint a gyanúsítottak között található a FIFA végrehajtó bizottságának két alelnöke, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webb és az uruguayi Eugenio Figueredo – utóbbi a közelmúltig a dél-amerikai labdarúgó-szövetség elnöke volt –, valamint egy korábbi alelnök, a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a CONCACAF korábbi nagy hatalmú elnöke.

A gyanúsítottak listáján szerepel José Maria Marin, a Brazil Labdarúgó-szövetség nemrégiben lemondott elnöke, a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség elnöki tisztét Figueredóhoz hasonlóan korábban szintén betöltő paraguayi Nicolás Léoz, továbbá Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas és Rafael Esquivel.

A sportmarketing cégek vezetői közül Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis és Mariano Jinkis ellen várható vádemelés, és közvetítőként képbe került egy ötödik személy, José Margulies is.

MI KÖVETKEZIK?

A FIFA egyelőre annyit tett közzé, hogy csak a sajtóból értesült az esetről, és később reagál a hírre – a legfrissebb hírek szerint a szervezet délelőtt 11-kor sajtótájékoztatót tart. A nap folyamán sajtótájékoztatót tart az ügyben Loretta Lynch, az Egyesült Államok néhány hete hivatalba lépett főügyésze is, aki brooklyni ügyészként évek óta foglalkozik a FIFA-vizsgálattal.

A pénteki FIFA-elnökválasztáson az ötödik ciklusára készülő Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz.

„Szomorú nap ez a labdarúgás történetében. Nyilvánvaló, hogy a történet még nem ért véget, újabb és újabb részletek kerülnek nyilvánosságra, úgyhogy ez nem a megfelelő pillanat a bővebb kommentárra” – fogalmazott rövid közleményében Ali herceg.

NSO