Dénes nyilatkozott.

Mond önnek valamit az a név, hogy Gordon Banks?
Igen.

Netán meg is nézte vasárnap óta az angol kapus brazilok elleni védését 1970-ből?
Meg. Szép volt az is, ha szabad ezt mondanom. Más szituáció volt azért, ő egyfelől lendületből érkezett, úgy sikerült hatalmas bravúrt bemutatnia, másfelől sejthető volt, hogy Pelé bólint. Kim Ojo helyzeténél a kavarodásban képtelenség volt megállapítani, kihez jut el a labda, így aztán csak azután reagáltam, hogy az újpesti center elfejelte.

Pedig azt hittük, valamiféle intuíció terelte a jobb alsó felé.
Nem, csak a bólintás után vetődtem. Bár magamban már elkönyveltem, hogy bent van… Aztán mégis odaértem, szerencsére.

Inkább tudás, mint szerencse, hanem azt elárulja, melyiket tartja nagyobb fogásnak, Banksét vagy az önét?
Nehéz ezt megítélni, a sajátomat ugyebár megéltem, az angolét csak kívülről látom, de azért az egy történelmivé nemesedő védés, egy VB-ről, ami mégiscsak más értéket képvisel, szóval nekem már az is nagy szó, hogy ahhoz hasonlítják az enyémet.

Ami történetesen élete eddigi legnagyobb védése?
Nagyon fontos volt, 1-1 helyett az azt követő kontra után lett 2-0, de szeretném azt gondolni, hogy védtem már hasonlókat. Jelentőségét tekintve a feröeri megmozdulásom 0-0-nál minimum hasonló.

És azért azt se feledjük, hogy ugyancsak bravúrosnak nevezhető megmozdulással a sokat emlegetett Ojo-fejes előtt is jelentkezett.

Érdekes, mert mindkétszer tőlem idegen védési formával éltem. Hogy miért és honnan jött, számomra is megmagyarázhatatlan, de így esett. Ami az elsőt illeti, százból egyszer “ülök le” így, mint Andrics közeli lövésénél, nem ebben a stílusban szoktam kimozdulni, de jól sült el. Ahogyan a kijövetelem Perovics ziccerénél is, pedig más esetben biztosan maradok a kapum előterében.

Csak segítette egyfajta megérzés.
Nem tudom, miféle sugallatra cselekedtem, de bejött.

A Fradi pedig kijött, mármint a második félidőre, elképesztő svunggal. Mondjuk a meccs kezdetére is, csak az nem tartott valami sokáig.
Szerettük volna tűzbe hozni a szünet után a kapu mögötti szurkolóinkat, reméltük, ha sikerül, belehajszolnak bennünket a győzelembe. Meg is voltak a lehetőségeink, és ugyan egy ideig azért sem találtunk be, mert Balajcza Szabolcs remekül védett, bíztunk benne, hogy megtörik a jég. Mert azért húsz percet leszámítva végig jobbak voltunk az Újpestnél, mi kezdeményeztünk, kézben tartottuk a meccset. Thomas Doll emocionális volt a szünetben, próbált még jobban felpaprikázni minket, akire úgy érezte ráfér, azt külön is lelkesítette, örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni valamennyit a győzelemhez.

Olyannyira, hogy a nem kis gólt rúgó Varga Roland szerint is ön volt a mezőny legjobbja.
Köszönöm, jólesik, de csapatmunka eredménye a siker. Mindenesetre életem első hazai derbijén háromszor is észnél kellett lennem, amire a tavasszal eddig nemigen volt szükség.

Jobb így, amikor legalább háromszor igencsak próbára teszik, mint amikor úgy nyernek, hogy nem akad dolga?
Mindegy, a lényeg, hogy ne kapjunk gólt.

Tavasszal csupán egyet rúgtak önnek, egy döntetlen mellett ötször nyertek, ráadásul három fronton küzdenek továbbra is. Mire vihetik az idén?
A Videotont már nem lesz könnyű utolérni, nem is lehet igazán nyomás alatt tartani, de a második helyet feltétlenül szeretnénk megtartani, miközben mindhárom porondon a maximumot igyekszünk kihozni magunkból. A Magyar Kupa-győzelem csak rajtunk múlik, célunk, hogy megszerezzük a serleget.

Gyanítjuk, a derbi utáni öltözői hangulat kupagyőzelemre hajazott.
Örömmámorban úsztunk természetesen, énekeltünk, ugráltunk, felszabadultan ünnepeltünk, ugyanakkor egytől egyik mindenkin látszott, rendesen kihajtotta magát. De hát ez a derbi volt, ami felfokozott hangulatban telik, amelyen az Újpest is harap, sokszor nem a jó játék dominál, hanem a hatalmas küzdés. De nem volt abban sem hiány a részünkről, mindannyian odatettük magunkat.

Ritka, amikor egy magyar játékos azt érezheti, na, ezért érdemes gürizni az edzéseken…
Ez most egy ilyen pillanat volt, kétségtelenül. És megerősít abban, hogy nagyon keményen kell dolgozni, mert megéri.

Nemzeti Sport