Az utánpótlásért felelős német szakember munkájába tekinthetünk bele.

Theo Schneider hosszú éveket töltött a Borussia Dortmund utánpótlásában. Az igényei ennek megfelelően magasak voltak, de teljesen elégedett a körülményekkel, amelyeket klubunknál talált.

– A létesítmények nagyon jók, nagyon szép környezetet teremtett a klub a különböző korosztályok számára. Ideálisak a munkakörülmények, jó erőnléti edzőink, fizioterapeutáink vannak: a keret tehát adott a sikerekhez.

A napi munkát Theo Schneider azonban nem az edzőpályák mellett kezdi, hanem irodájában. Utánpótlás szakmai igazgatónk ugyanis többek között a játékos-megfigyelésért is felelős klubunknál. Ecuadori védőnk, Cristian „Leo” Ramírez Ferencvárosba szerződésében kulcsszerepet játszott a német szakember.

– Amikor meghallottam, hogy Ramírez megszerzésére lehetőség nyílhat, azonnal szóltam Thomasnak, hiszen ismertem Leót Németországból, tudtam, hogy nagy hasznára lehet az első csapatunknak – idézte fel az eseményeket Schneider, majd tovább részletezte megfigyelői munkáját. – A nemzetközi rendszereket is használom, illetve utánanézek azoknak a játékosoknak is, akik ellenünk játszva keltették fel a figyelmemet. Hétvégén például a Vasas elleni U21-es meccsen gyűjtöttem tapasztalatokat.

Mivel Schneidernek pozíciójából adódóan a teljes utánpótlás-munkát át kell látnia, rengeteg játékossal kellett megismerkednie rövid idő alatt. Irodájában meg is mutatja nekünk a különböző korosztályok csapatképeit.

– Amint látható, sok nevet és arcot kellett megtanulnom. Most már mindenkiről van egy benyomásom. Két-három meccsen láttam a csapatokat, lépésről lépésre jobban megismerem őket.

Persze a megismerés érdekében Theo Schneider délután elhagyja irodáját, és meglátogatja valamelyik csapat edzését, akár többet is egy nap: ezúttal az U21-eseken a sor. A pálya mellett észreveszi, miben vannak jó szinten fiataljaink, és melyik területen kell még sokat előrelépniük.

– Az edzések tartalmasak, jó gyakorlatokat végeznek a játékosok. Viszont még koncentráltabban kell dolgozniuk a fiataloknak, például a passzok pontosságában, élességében, tempóban. A labdát a lehető leggyorsabban kell járatni, az edzéseken ki kell zökkenteni a futballistákat a megszokott tempóból. Minden gyakorlatnak az a célja, hogy meccsre kész állapotba hozza a játékosokat.

Schneider nem csak megfigyeli a munkát, hanem olykor le is vezet egy-egy edzést. A jövőben pedig még többet dolgozik majd közvetlenül is a fiatalokkal.

– Később majd együtt edzünk kisebb, tehetségesebb csoportokkal, ez a tervünk, hogy kikristályosodjon, kikkel kell még többet foglalkoznunk a jövőben. Természetesen a tehetségeknek ez a kiszűrése az edzőkkel közösen csináljuk: ők ismerik legjobban a játékosaikat. Közösen építjük majd ki azt a csoportot, amelyben a legnagyobb perspektívát látjuk, és akikre még több energiát fordítunk.

Talán még az edzéseknél is jobban beszél egy-egy játékos állapotáról a meccseken nyújtott teljesítménye.

– Nagyon sok tehetséges játékosunk van. A tempót és a robbanékonyságot általánosan fejleszteni kell, hiszen nemzetközi meccseken is láthatjuk, hogy a labdarúgás ideális esetben gyors, kombinatív játék, kevés labdaérintéssel lehet jól csapatként mozogni. Ehhez viszont a labda nélküli mozgásnak is megfelelőnek kell lennie, kell, hogy a labdás embernek meglegyenek a lehetőségei a játék folytatására. Persze a fiatalabbaknál, U14-ben, U15-ben még a kreativitás bátorítása és fejlesztése az elsődleges, ahogy azonban egyre érnek a játékosok, el kell sajátítaniuk a taktikai elemeket elméletben és gyakorlatban is. A gyors játékhoz pedig a gyors gondolkodásra is szükség van.

Theo Schneider munkája pedig a Népligeti Sportcentrumon kívül is folytatódik: az U21-es csapat edzése után Telkibe indul, hogy megtekintse a magyar U18-as válogatott Olaszország elleni összecsapását, csütörtökön pedig az U17-esek Finnországgal vívott mérkőzésére látogat ki.

– A többi csapat játékosaival is meg kell ismerkednem. Erre nagyon jó lehetőséget kínálnak az utánpótlás-válogatottak meccsei, ahol megnézhetem, hogyan teljesítenek nemzetközi szinten a magyar fiatalok. Fontos jól meghatározni a jelenlegi szintet, hogy meglegyen a kiindulópont a fejlesztési munkához is.

Legtöbb szurkolónkat valószínűleg az érdekli, mikor kerülnek saját nevelésű játékosaink az első csapatba.

– Néhány fiatal már most ott van a tűz közelében: Csilus Ádám, Haris Attila és Popov Patrik rendszeresen edzenek együtt a felnőtt kerettel. Bennük komoly lehetőség rejlik, de természetesen előttük is kemény munka áll még: atletikusabbá kell válniuk, hogy teljesen utolérjék a profi keret szintjét.

– Természetesen minden egyes profi egyesületnek az a célja, hogy a lehető legtöbb játékosát beépítse saját utánpótlásából. Ez nem megy egyik napról a másikra, de a Fradi jó úton jár, hiszen most is van három-négy saját nevelésű fiatal a felnőtt keretben. Nem lehet nagy ugrásokat végrehajtani, de ha jövőre egy-két újabb játékost sikerül integrálnunk a profik közé, az már sikernek számít. Ha pedig ez rendszeressé válik, az pláne.

Fradi.hu