Egykori edzőnk ferencvárosi időszakáról is beszélt. – frissítve a kimaradt részekkel!

– Szenved kispad nélkül?
– Először vagyok huzamosabb ideig csapat nélkül, így igyekszem kihasználni az időt az elmúlt években történt események átgondolására, elemzésére. Sportolok is, hiszen fontos, hogy karban tartsam a testemet, miközben az önvizsgálat sem maradhat el.

– Mire jutott?
– Arra, hogy eddig túlságosan jóhiszemű voltam.

– Mire gondol?
– Az biztos, hogy a következő csapatomhoz magam viszem majd a stábtagokat, mert többször is csalódnom kellett. Feltétel nélkül megbíztam a környezetemben, azt hittem, ugyanazokért a célokért küzdünk, ám többen is a hátamba szúrták a kést. Megtanultam, hogy csak akkor lehet elérni a kitűzött célokat, ha mindenki egy hajóban evez. Nem csak a labdarúgóknak kell csapatban játszaniuk.

– Az 1860 Münchentől is az áskálódások miatt távozott szeptemberben?
– A tulajdonosok a sikertelenséggel magyarázták a döntést. Sajnos az első fordulóban, a Kaiserslautern ellen kettő-nulláról, emberelőnyben veszítettük, majd hazai pályán is kikaptunk. Utána négy fordulón keresztül veretlenek maradtunk, mégis megköszönték a munkámat. Korán váltak meg tőlem, nem hagyták, hogy befejezzem, amit elkezdtem, pedig korábbi eredményeim alapján láthatták, hogy idővel minden csapatot az élmezőnybe vezettem. Ugyanazt éreztem, amit a Ferencvárosnál: megtisztelő, hogy az ambiciózus, a legjobbak közé vágyó klub engem választott, de ha már szerződtettek, hagyjanak dolgozni.

– Sokkolta a döntés?
– A menesztésnek egyetlen edző sem örül, ugyanakkor az eredményekért nekünk kell vállalnunk a felelősséget. Nem neheztelek a vezetőkre, jogukban állt meghozni a döntést, ha így látták jónak.

Király Gáborra nem haragszik? A 2. fordulóban elveszített bajnoki után a tartalékcsapatba száműzte.
Sosem volt személyes problémám Király Gáborral, nagyszerű embernek tartom, élveztem vele együtt dolgozni. Rengeteget tett a klubért, ám a Lipcse elleni meccsen megcibálta csapattársa haját, márpedig ezt nem hagyhattuk következmények nélkül. Vezérszerepet szántam neki, csakhogy nálam a vezér a hátán cipeli a többieket, nem pedig az erejét fitogtatja.

A kapus még nyáron a Fulhambe igazolt. Mekkora szerepe volt a távozásában?
Sosem akartam, hogy elhagyja a klubot, szerettem volna megtartani. Ám a helyére beugró Stefan Ortega remekül teljesített, így akkor is őt védettem, amikor Király Gábor visszakerült a keretünkbe. Ő ezt nem akarta elfogadni, így amikor Angliából ajánlatot kapott, eligazolt.

Nem bánja, hogy elhagyta Lengyelországot? Az előző szezonban 4. helyig vezette a Lechia Gdanskot, ilyen előkelő pozícióban 1956 óta nem szerepelt a klub.
A Hollandiában élő édesanyám megbetegedett, ezért közelebb szerettem volna lenni hozzá. Lengyelországból nehézkes volt a hazajutás, így amikor jött a müncheni lehetőség, elfogadtam az ajánlatot. Utólag már kár okoskodni, abban hiszek, hogy minden okkal történik.

– A Ferencvárostól történő menesztését mivel magyarázták?
– A gyenge eredményekkel, azokért pedig vállalom is a felelősséget. Ráadásul utódom, Thomas Doll a bronzéremig vezette a klubot, ami igazolta a vezetők döntését. Így is életem legszebb időszaka volt a ferencvárosi munka, mert sehol a világon nem találkoztam olyan nagyszerű szurkolókkal, mint Magyarországon.

Magyarországon is lehet minőségi munkát végezni
„Muhamed Besic az angol élvonalba, Leonardo a német másodosztályba, Holman Dávid a lengyel első osztályba szerződött a Ferencvárostól, és ez önmagáért beszél – mondta Ricardo Moniz. – Tévhit, hogy Magyarországon nem kaphatnak megfelelő képzést a játékosok, egyszerűen csak összehangolt, szisztematikus munkára, valamint alázatra van szükség. Csakhogy sok helyen inkább hatalmi játszmák folynak, ez pedig fejlődés helyett félelmet szül.”

Nemzeti Sport