Segíts te is a Fradi legendáinak megvédésében!

Szerdán jelent meg az online világban egy vers, amelyet a 2010-ben elhunyt Varga Zoltánnak tulajdonítottak és azt állította róla az azt árverésre kínáló aukciósház szakértője, hogy úgymond „eredetiségéhez aligha férhet kétség”. Azóta bejárta a legnagyobb portálokat is, nem kis vihart kavarva. Az ennek kapcsán született cikkek, kommentárok egyszerre sértették a Fradit, történetének két legendás alakját és szurkolóinkat egyaránt.

Oldalunk hozzászólásai között is többen megvitatták, érdekes történetek kerültek elő. Mivel erős kétségek merültek fel bennünk a hitelességet illetően, mi is utánajártunk a dolognak, elértük a legendás nyolcas nagybátyját, aki megosztotta velünk gondolatait az ügyről. Elmondása szerint a vers nem sokkal a disszidálás után születhetett Magyarországon, a tartalmával kapcsolatban megjegyezte, hogy a birtokában lévő, abból az időből származó, Varga által kézzel írt levelekben semmilyen hasonló stílusjegy vagy gondolat nem található. Az eredetiséget erősen megkérdőjelezi az is, hogy magyar billentyűzettel született a Varga Zoltán nyelvezetétől merőben elütő „iromány”. Szintén bizonyító erejű, hogy a versikében a szövetségi kapitány Illovszky Rudolf neve is hibásan szerepel. A cikkben hivatkozott állítólagos szakértő pedig nem külsős szakember, hanem az aukciósház cégvezetője.

Idősebb fradista olvasónk is találkozott már egy „eredeti” példánnyal, akkoriban egy mérkőzésen kapta, amelyet végül édesapja húzott le a vécén, mondván „mocskos propaganda”. Alátámasztja a szurkoló véleményét az is, hogy ma már levéltári adatokból az is tudható, hogy az akkori hatalom hasonló eszközöket is bevetett az általuk ellenségnek tekintett Clubunk lejáratására. Így az akkor budapesti rendőrkapitány által egyik jelentésében csak „Fradi-hisztériának” nevezett jelenség ellen a bomlasztás eszközével is éltek.

Kaptunk egy szöveges fájlt is, hosszú évekkel ezelőtt terjedt elektronikus úton, ebben szerepelt az írógéppel lejegyzett versnek egy pár sorral rövidebb változata, valamint mellette Albert Flórián „válasza”, ugyanolyan stílusban. Mindez megcáfolja az aukciósház azon állítását is, hogy magánlevélként írta volna mindezt a Fradi egykori legendája, hiszen abból több példány és több verzió létezik. Azt nem nehéz kitalálni, hogy milyen erőknek volt lehetősége akkoriban ilyet meccsen osztogatni.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a „vers” szerzője nem lehet Varga Zoltán, ahogy a válaszé sem Albert Flórián. Mindez felveti mindenekelőtt az aukciósház és a levelet közlő médiumok felelősségét, akik kis kutakodás után maguk is meggyőződhettek volna erről.

Cikkünket elküldjük ezen médiumoknak, kíváncsian várjuk, hogy lesz-e bennük legalább annyi tisztesség, hogy helyreigazítsák korábbi írásukat és megkövessék a Fradit, legendáink emlékét és szurkolóinkat.

Az ügyre tekintettel kérünk Titeket is, hogy juttassátok el minél több helyre, hogy Clubunkról és nagyjairól a méltatlan kezek által rájuk kent mocskot letakarítsuk.