Rédli Andrással beszélgetett a Magyar Hírlap.

Négy év elteltével nyert magyar vívó Európa-bajnokságon aranyérmet, amelyet most a párbajtőröző Rédli András hozott el Strasbourgból. A tapolcai világbajnok főhadnagyi beosztásban a szentendrei Mecséri János Altiszti Akadémia kiképzőosztályán katonai, testnevelés- és közelharc módszertant oktat.

– Milyen elvárásokat támasztott magával szemben az Eb előtt?
– A mi sportágunkban az eredményt nehéz előre megtippelni, mert nagyon sok összetevőtől függ. Úgy utaztam Strasbourgba, hogy jó teljesítményt nyújtsak. Február óta három világkupadöntőben is sikerült a legjobb nyolc közé kerülnöm, ezért bizakodva vártam az Európa-bajnokságot.

– Nehéz ellenfeleken kellett keresztülverekednie magát, amíg felállhatott a dobogó tetejére?
– Tényleg nagyon nehéz ágon jutottam a döntőig, majd a győzelemig. A legjobb 16 között előbb az orosz Pavel Szuhovort kellett legyőznöm, aztán a csapatban olimpiai és világbajnok francia Ulrich Robeitit, majd a svájci Max Heinzert. A döntőben pedig a 2011-ben Cataniában vb-aranyérmes Paolo Pizzo volt az ellenfél. Azért is örülök a győzelemnek, mert ez talán előremutat már a világbajnokság és Rio felé.

– Önt a párbajtőrözők között úgy emlegetik, mint a védekező harcmodor legjobb képviselőjét. Hogy lehet így világversenyt nyerni?
– Ha az ellenfél támad, könnyebb a védekezés. Bár ahhoz, hogy a vívó eredményesen tudjon védekezni a páston, az előnyt meg kell szerezni. Kétségkívül a védekezésre szoktam a leginkább összpontosítani, de ha jól megy a vívás, akkor nincs gond a támadással sem.

– Csalódott, hogy a remek egyéni eredmény után a csapatversenyben csak hetedikek lettek?
– Igen. Csalódás, mert 2009 óta minden versenyről éremmel jöttünk haza. Sajnos egy jó napot és jó formában lévő orosz csapatot fogtunk ki, ráadásul Imre Géza lázasan vívott. De nincs pánikhangulat, a vb-n majd javítunk.

– Most hogyan tovább?
– Hétfőn reggel jelentkezem a laktanya dandártábornokánál, beszámolok a külföldi eltávozásom eredményéről. Jövő hónapban Kazanyban lesz a világbajnokság, addig pedig két-két hetet Budapesten és Tatán edzőtáborozunk.

– Kitől kapta a Rédli ezredes becenevet?
– Annak idején mesterem, Udvarhelyi Gábor Szabó István Rédl ezredes című filmjéből merítette az ötletet. Remélem előbb-utóbb én is elérem az ezredesi rangot.

Burkovits Ferenc / Magyar Hírlap