Nemcsak hamarosan elkészülő új stadionunk, hanem az azt körülölelő tér és a környezet is pompás látványt nyújt majd a látogatók számára.

Amint azt már tudni lehet, akárcsak a korábbi, Üllői úti pályánál, természetesen új létesítményünknél is megtalálható lesz a Springer-szobor. Ezen kívül klubunk egyetlen aranylabdás futballistájáról, az Albert Flóriánról készített alkotás is helyet kap stadionunknál.

Emellett egy harmadik, egészen monumentális, klubunk kabalaállatáról, a címerünkben 1926 óta szereplő sasról megmintázott szobor is megtalálható lesz új arénánk közvetlen közelében.

Pontosan mit is kell tudnunk az alkotásról? A hazai és nemzetközi színtéren is ismert szobrászművész, Szőke Gábor Miklós készíti el Európa legnagyobb madárábrázolását. A szobor 16 méter szárnyfesztávval, 15 tonna súllyal rendelkezik és hét hónapig készült. A nyolc méter magas, nyolc méter hosszú szobor rozsdamentes acélból és lemezekből áll.

A sas ábrázolásánál a szobrászművész visszanyúlt az FTC eredeti címerében szereplő totemállathoz, amely az egyik legösszetettebb jelentéssel bíró állat: egyszerre szimbolizálja az akaraterőt, a szabadságot, a harciasságot és a rendkívüli teljesítményt.

– Nem csupán a látogatókra, de akár hazai sportolóink teljesítményére is hatást gyakorolhat az akaraterőt és szabadságot szimbolizáló sas szobor. Remélem, büszkeséggel tölti majd el őket, hogy ilyen színvonalú stadionban és környezetben játszhatnak a sas vigyázó tekintete alatt – nyilatkozta a szobrot készítő Szőke Gábor Miklós. – Az Üllői út teljes látképét átalakító sas, és a stadion hatással lehet a hazai turizmusra is. A Magyarországra érkező látogatók a város első nevezetességeként az új FTC-stadiont és a sas szobrot fogják észrevenni. A rekordméretű szobor Budapest jelképévé is válhat. Örülnék, ha a sast körülölelő tér több generáció számára nyújtana találkozási pontot, kikapcsolódást és családi programlehetőségeket.

Fradi.hu

This slideshow requires JavaScript.