A Csakfoci készített nagyinterjút Dialloval.

A libanoni bajnokságból igazoltál nyáron az NB I-be, amelyről Magyarországon semmit nem tudunk. Mekkora a különbség a két liga között?
– Elég nagy. A magyar labdarúgás előrébb jár a libanoninál, nem lenézve természetesen ezzel őket. Sokkal gyorsabb maga a játék és a játékosok is. Az első labdarúgó, akire felfigyeltem az NB I-ben, az Kovács István volt, de rajta kívül is sok jó futballista van nálatok.

Amikor megjöttél, az első pillanattól kezdve érezhető volt, hogy meglepően nagy az önbizalmad. Ez mennyiben befolyásolta az eddigi pályafutásodat?
– Persze, hogy van önbizalmam, anélkül nem lehetsz sikeres. Egyfelől, boldog embernek mondhatom magam, hogy focizhatok, mert imádom, kisgyerek korom óta ezzel kelek-fekszem. Másfelől, ahhoz hogy sikeres légy, elsősorban magadat kell szeretned és elfogadnod.

Talán a leglátványosabb megoldásokra törekvő támadó vagy a magyar bajnokságban, hiszen sokszor választasz akrobatikus mozdulatokat. Ez gyakorlás kérdése vagy erre születni kell?
– Az, hogy fizikailag megvan ehhez az adottságom, azt a Jóistennek köszönhetem. Természetesen rengeteg gyakorlás kell a tökéletes kivitelezéshez, és ahogy láthattátok, van amikor bejön, van amikor nem jó a szög, vagy éppen megcsúszik a labda. Ricardóval is gyakorlom ezeket az edzéseken, külön is foglalkozik velem. Nagyon örülök, hogy többször is sikerült már látványos gólt szereznem.

Két ollózós gólt is lőttél már nálunk. Az edzőid mit szóltak ahhoz, hogy rendszeresen erőlteted ezt az akár veszélyesnek is mondható mozdulatsort, nem büntettek meg esetleg érte?
– Mint minden az életben, ez is kockázatos, de kockáztatni kell, anélkül nincs siker! Volt már ebből korábban kisebb sérülésem, megrándult a vállam, vagy összeütköztem a védővel vagy a kapussal. Szerencsére tartós sérülést még nem szereztem ilyen mozdulat miatt. Szerintem az a jó edző, aki amellett, hogy irányt mutat, meghagyja a szabadságot a pályán. Ricardo szerencsére ilyen, sőt, ő kifejezetten elvárja a játékosoktól, hogy a pályán a döntéseikkel felelősséget vállaljanak a csapatért.

Nemcsak látványosan játszol, hanem olykor védőkre jellemző keménységgel. Legalább két-három eset rémlik, amikor egy-egy ütközés után a kapust kellett ápolni kellett, és nem Téged. Ilyen kemény fából faragtak?
– Igen, kemény vagyok, mert annak kell lennem. Minden mérkőzésen az életemért küzdök. Messze költöztem a családomtól, a barátaimtól, annak érdekében, hogy sikeres legyek. A klub, a szurkolók, a csapat számít rám, én vagyok ott a gólhelyzetben, nekem kell megcsinálnom azt a cselt, ami egy kiváltság. Ha kihagyok egy helyzetet, azért vagyok rettentő szomorú, mert tudom, hogy nekem megvolt az esélyem, de nem tudtam élni vele.

Hány góllal lennél elégedett a szezon végén?
– 15 góllal vagy ennél többel.

Sok kritika éri a magyar védőket. Te milyennek látod az NB I-ben szereplő hátvédeinket? Mennyire nehéz ellenük játszani?
– Nagyon. Fizikailag ugyanis erősek és nem hagynak időt arra, hogy túl sokat gondolkodj azon, mit is csinálj a következő másodpercben. A kedvenc védőm egyébként Muhamed Besic, és nem azért, mert ő nálunk játszik, hanem azért, mert egy fantasztikus játékosnak tartom.

Mennyire osztod azt, hogy a Fradi ellen nagyon betömörülnek az ellenfelek és kevesen mernek ellenetek bátran futballozni?
– Ez inkább meglepő volt számomra, mint természetes. Valóban sok problémánk van a betömörülő csapatok ellen, összezárnak és várnak arra, hogy kontrázhassanak. De nincs ezzel probléma, erre is megoldást kell találnunk.

A szezon előtt a bajnoki arany volt a cél. Hogy látod most a csapat esélyeit a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Ligakupában?
– Szerintem semmi sincs veszve. Nyolc pontra vagyunk az éllovastól, ha sikerült behúznunk a hátralévő három bajnokit, akkor magabiztosan mehetünk a téli szünetre. A Ligakupát már csak azért is meg kell nyernünk, hogy megmutassuk, nem volt véletlen a tavalyi sikerünk. A Magyar Kupa- győzelemmel pedig egyszerű úton juthatnánk ki a nemzetközi porondra.

Hogy állsz a válogatottsággal? A Fradiból van esélyed bekerülni hazád legjobbjai közé?
– Még nem hívtak, de mivel Kongóban születtem, az ottani válogatottban is bármikor játszhatnék. Azonban az ügynökeim azt javasolták, hogy próbáljam ki magam előbb egy európai csapatnál.

A világranglistán a magyar válogatott előtt áll Mali. Melyik csapatnak van nagyobb esélye előbb kijutni egy világbajnokságra?
– A magyar válogatottnak.

Privacsek András – Csakfoci