A holland foci jó ismerője nyilatkozott a játékosról. Köszönet TéeSnek a beküldésért.

Igazi holland minőséggel

Főnyeremény lehet a rendkívül gólerős Jack Tuyp a zöld-fehér csapat számára, állítják a németalföldi futball szakértői

Nem Kuyt, hanem Tuyp, de hogy a differencia nagyobb-e, mint két betű, az hamarosan kiderül. Az ajánló levél mindenesetre nem rossz: a Ferencváros jövőbeni új centere, Jack Tuyp legutóbbi két vollendami idényében összesen negyvenhétszer csengetett, a holland másodosztály gólkirályi címét kétszer is begyűjtötte, a 186 cm magas, de korántsem csak zúzóember.

„Inkább húzóember. Olyan csatár, aki színezi is a játékot, technikás futballista, számomra mindazok közül, akiket a Fradiba vittek, Jack Tuyp a legértékesebb – dicsér az inkább szigoráról ismert, Hollandiában pedig elismert szakember, Popovics Sándor. – Leonardo például ha csak kicsit nagyobb az akaratereje, és alázata, ma százhúszszoros brazil válogatott, mert istenáldotta tehetség, sajnos azonban voltak furcsa dolgai. Ha az edzője például a bal szélen akarta szerepeltetni, ő középen akart játszani, Tuyp azonban komoly gyerek, két lábbal a földön áll, és a képességei is nagyszerűek. Olvassa a játékot, a kellő ütemben indul a megfelelő helyre, kis területen is feltalálja magát, ami a Fradi ellen betömörülő vetélytársakkal szemben főnyeremény lehet.”

Egyelőre persze talány, hogy a holland második vonalbeli gólgyártás a magyar első osztályban hibamentesen működik-e, de a jelentős németalföldi tapasztalok birtokában lévő Pető Tamás és Torma Gábor is egyetért abban, hogy ugyan a holland első és második vonal színvonala között számottevő a különbség, az Eerste Divisie élgárdái az NBI-ben simán küzdhetnének a jobb pozíciókért. A két korábbi válogatott futballista szerint Tuyp gólmutatója sokat ígérő, biztos, hogy a holland légiós erőssége lesz a valamelyest átalakuló Fradinak. Ettől még kérdés, hogy az ilyen gólképes csatárra miért nem csaptak le a nagy holland klubok. Popovics Sándor nem is tudja rá a választ, ezért idézzük Jack Tuyp egy 2008-as nyilatkozatát, amelyet azután tett, hogy a Vollendammal feljutott az Eredivise-be.

„Sokszor találkozom az ítélettel, hogy a másod osztályban jó csatár vagyok, de az Eredivisie-ben nem. Szeretném bizonyítani, hogy ez nem így van. Hogy zavar-e a vélekedés? Igen. És talán ezért sem érdeklődtek eddig annyira irántam.”

A 2008-2009-es idényt hat góllal zárta, ami valóban nem mérhető másodosztálybeli góltermeléséhez, ugyanakkor, a gyengécske, a bajnokság végén búcsúzó Vollendammban kellett volna csillognia – aligha volt könnyű. Újból a másodosztályban szerepelve mindjárt berámolt tizenhét gólt, szóval az Erstee Divisie-ben ellenállhatatlannak tűnik – így lesz az NBI-ben is?

„Azért holland, illetve magyar első osztályú csapatok ellen futballozni ég és föld – kommentált Popovics Sándor. – Ha ott rúgott hatot, az NBI-ben huszonhatot kellene neki, persze sok múlik azon, hogyan illeszkedik be a Ferencvárosba, mennyire fogadják el. A Vollendam évek óta igyekszik visszakerülni az élvonalba, ha az osztályozón feljutott volna az idén, talán Tuyp marad, meglehet, immár úgy gondolta, kipróbálná magát teljesen más környezetben is. Ha valaki, ő megérdemli a lehetőséget. Számomra legalábbis érhetetlen, amikor olyanokat visznek Magyarországra, és várnak messiásként, akiket jó, ha háromszor becseréltek a nyolcvankilencedik percben. Ilyenkor fel is teszem a kérdést, hogy hulladékgyűjtő vállalat lett-e az NBI, de Jack Tuyp más eset. Ő kitűnő futballista.”

forrás: Nemzeti Sport