Kristoffer Zachariassent kérdezték a közelgő EKL-rajtról.

Szerb vezetőedzővel, szerb együttes ellen kezdi el szereplését csütörtökön az Európa Konferencia Liga csoportkörében a Ferencváros. Az idény elején kevesen mertek volna ilyen leosztásra fogadni, hiszen a Bajnokok Ligája selejtezőjéből indulva minimum az Európa Liga csoportköre volt a cél, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző pozíciója pedig biztosnak tűnt. A feröeri Klaksvík azonban alaposan átírta a Fradi erre az idényre tervezett forgatókönyvét. A zöld-fehérek a BL-búcsút követően a harmadik számú európai kupasorozatban írhatják tovább idei „kupakalandjukat”, és immár a szerb Dejan Sztankovics irányításával a szerb FK Csukaricski együttesét fogadják. Hogy ez mekkora előny a Fradinak, egyáltalán előny-e, csütörtök este 18.45-től kiderül, Kristoffer Zachariassen, a csapat norvég középpályása szerint azonban hátrányukra biztosan nem válik.

Dejan Sztankovics jól ismeri a Csukaricskit, ez nem is kérdés… – mondta a Nemzeti Sportnak a 29 esztendős játékos, aki 2021 júliusában érkezett az Üllői útra, és egyértelműen a Ferencváros alapemberének számít. – Három éven át irányította a Crvena Zvezdát, az egész mezőny játék­erejével tisztában van, és sok játékost ismer. De hogy a Csukaricski mennyire jó csapat, elég megnézni a hétvégi meccse eredményét, hazai pályán éppen a bajnoki címre törő Crvena Zvezdát győzte le.

A két belgrádi együttes négyezer néző előtt játszott lüktető kilencven percet, a Csukaricski hazai pályán a félidőben 1–0-ra vezetett, végül 2–1-re győzött. Előbb a szerb Marko Docics büntetőből talált a kapuba, negyedórával a mérkőzés vége előtt pedig a nigériai csatár, Sunday Adetunji gólja döntötte el az összecsapást. A Csukaricski győzelmének köszönhetően hét forduló után három pontra megközelítette a tabella harmadik helyén álló Crvena Zvezdát. Kristoffer Zachariassen nem bánja, hogy hazai környezetben, a Groupama Arénában kezdik el a csoportkörös szereplést, és miután több mint 19.500 jegyet már eladtak, szinte biztosra vehető, a Fradi ismét telt ház előtt fogadja ellenfelét.

Az öltözőben is beszélgettünk róla, jó, hogy idehaza kezdünk – folytatta Kristoffer Zachariassen, aki 55 NBI-es mérkőzésen 12 gólt szerzett. – Fontos lenne a jó rajt, hiszen az meghatározhatja a továbbiakat a csoportkörben, de egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk. A szerb játékosok masszívak, erősek, gyorsak, a győzelemhez minden erőnkre, tudásunkra szükség lesz. De nem ijedünk meg senkitől, erős és egységes a keretünk, ahogy mondani szoktuk: mi vagyunk a Ferencváros! Minőségi futballistáink vannak, és az elmúlt hetekben nyújtott játékunk miatt is bizakodhatunk.

Az Európa Konferencia Liga F-csoportjában a magyar bajnok és a szerb Csukaricski mellett az olasz Fiorentina és a belga Genk szerepel, elnézve a névsort, ha a zöld-fehérek továbbjutásban reménykednek, hazai pályán csütörtökön kötelező a győzelem.

Az elmúlt évben az Európa Liga csoportkörében a Monaco, a Trabzonspor és a Crvena Zvezda volt az ellenfelünk, a mostani hármast sem mondanám gyengébbnek. A Fiorentina kifejezetten erős, a Genk a belga bajnokság egyik élklubja, így ha idén is az egyenes kieséses szakaszba szeretnénk jutni, a Csukaricski ellen győznünk kell.

Az EKL idei kiírásában a csoportok élén végző együttesek egyenes ágon jutnak a nyolcaddöntőbe, a második helyezettek rájátszásban döntik el az Európa Liga csoportkörében harmadik helyen zárókkal, ki folytathatja nemzetközi kupaszereplését. Ebben a rendszerben tehát a második hely sem jelent közvetlen nyolcaddöntőbe jutást, azért újabb párharcot kell sikerrel venni. A Ferencvárosnál azonban előbb a Csukaricski elleni találkozón szeretnék begyűjteni a három pontot. Nagy érvágás a Fradinak, hogy az egyik legjobb formában lévő futballistája, Adama Traoré sérülés miatt kénytelen szinte az egész csoportkört kihagyni. Kristoffer Zachariassennek a csütörtöki mérkőzésre kivételesen nem kellett jegyet kérnie a klubtól, hiszen családja, párja és kislánya otthon van Norvégiában, csupán a hétvégén jönnek vissza Magyarországra.