És ezután választják majd a jó játékosok a Fradit – pólósaink serdülői is bajnokságot nyertek, ennek kapcsán beszélgettek Nyéki Balázzsal, a szakosztály utánpótlásának szakmai igazgatójával.

Férfi vízilabda, serdülő bajnokság, Final8

Beszámoló: Fradi.hu

Negyeddöntő: Ferencváros 17-2 Vasas (MVLSZ, YouTube)
Elődöntő: Pécsi SI 8-9 Ferencváros (MVLSZ, YouTube)
Döntő: BVSC 7-11 Ferencváros (MVLSZ, YouTube)

Nyéki Balázst a szövetség honlapja kérdezte:

– Utánpótlás szakmai igazgatóként hogy látod: az évek óta tartó szisztematikus, mi több eredményes munka mennyire vonzza a Fradiba a fiatalokat pólózni, mekkora lett mára a merítési lehetőségetek?
– Amikor 2019-ben tizennyolc év után nyertünk bajnokságot serdülőben, majd két szezonnal később huszonhárom év után ifiben is a legjobbak lettünk, akkor jelentettük ki, hogy szeretnénk fellépni az UVSE-nek és a KSI-nek az utánpótlás szintjére, sőt, ha lehet, megelőzni őket. Ez sikerült, és ez is bizonyíték arra, hogy megéri a Fradiba jönni vízilabdázni. Sok csapattal ellentétben én nem szoktam játékosokat hívni az utánpótlásba, inkább szeretnék jó edzőkkel együtt dolgozni. Így volt ez az elmúlt években, és a következő idénytől jön még egy kiváló szakember hozzánk, vele lesz komplett az edzői stáb. Ezt a metódust is fogjuk követni, vagyis a remek szakembereink lesznek azok, akik miatt, no meg remélhetőleg a jó eredményeink okán jönnek majd továbbra is a fiatalok hozzánk. A merítés jó, évről-évre egyre többen választják az FTC-t.

– Némiképp álnaiv a kérdés: motiváció egy fiatal számára, hogy napról-napra találkozhat azokkal a felnőtt sztárokkal a folyosón, akik a hazai porondon és a nemzetközi szintéren is kiemelkedőt alkotnak?
– Nem is kérdés, persze! Ugyanakkor ketté kell bontani ezt a témát: vannak gyerekek, akik tudatosan vízilabdázók akarnak lenni, nekik hatalmas lökés a felnőttek közvetlen közelében élni a mindennapjaikat, és vannak azok, akik lejönnek és elkezdik űzni ezt a sportot, de nem nagyon ismerik a felnőtt együttes játékosait és azok sikereit sem. A KSI mellett a miénk az első olyan csapat, amelyből a legtöbb játékos megfordult az OB I-ben, hiszen tudatosan adunk teret és lehetőséget a legjobb utánpótláskorúaknak, hogy a felnőttek között pallérozódjanak. Ez egy óriási lehetőség számukra.

– Ahogy a többi bajnokságot nyerő utánpótlásedzőt is megkérdeztem, Neked is felteszem a kérdést: melyiknek nagyobb a prioritása, hogy jó embereket, vagy remek sportolókat neveljetek?
– Elvileg szét lehet választani, de mi nem szeretnénk szétválasztani. A mi nevelési rendszerünk legfontosabb része, hogy jó embereket neveljünk, emellett pedig eredményes vízilabdázókat is. A képzési rendszerünk komplex: nálunk pszichológus foglalkozik az edzőkkel, de ha szükség van rá, akkor egy egész korosztállyal. Nem a régi rendszer szerint nézünk rájuk, hanem egy kicsit alkalmazkodva a jelen kor követelményeihez. Ami még nagyon jó dolog nálunk a Fradinál, hogy nem hivatalosan ugyan, de próbálunk életpálya-modellt állítani a játékosainknak, hogy ha valaki nem tud eljutni OB I-es szintre – hozzáteszem az elmúlt három évben mi adtuk a legtöbb játékost az élvonalba –, akkor segítünk nekik alacsonyabb osztályba kerülni, segítünk egyetemre bejutni, próbáljuk menedzselni őket. Az utánkövetés is nagyon fontos, folyamatosan kapcsolatban vagyunk az edzőkkel, az egyetemi tanáraikkal, hogy merre halad a karrierjük, az egész életük. Nem az elsődleges a vízilabda, annál fontosabb, hogy neveljünk és értékes emberekké váljanak. Ehhez pedig minden feltétel adott az FTC-ben.