A világbajnokságot értékelte labdarúgó csapatunk mestere.

A döntőt érzelmek nélkül, profi szempontokból néztem, azt figyeltük, mit tudunk tanulni. Persze a győztes személye is érdekes volt. Amikor az argentinok kikaptak a szaúdiaktól, már akkor mondtam, hogy nem lenne meglepő, ha mégis ők lennének a világbajnokok. Nem az számít, hogy kezd egy csapat, hanem hogy miképp végez. Hosszabb távokon nem lehet minden sima. Nem lehet minden meccset ugyanazon a magas szinten lejátszani. Egy csapat sem tudta megnyerni minden csoportmeccsét, ez nem véletlen. Argentína megérdemelten lett bajnok. A meccset egy étteremben a csapattal néztünk. Van egy argentin a keretben és egy francia. A keret megosztott volt [nevet]. Én Messinek szurkoltam, mert a csapata vezére volt, mindent azért tett, nem önmagáért.

Ha az ember világbajnok lesz, akkor valamit jól csinál. Scaloni maga is válogatott volt, ráadásul a keret egy része nála volt ifiválogatott. Így nem csak Messihez, hanem a többiekhez is megtalálta a megfelelő megközelítést. A döntőben egyébként Deschamps jobban cserélt, az ő cseréi erősítettek a csapaton, míg mikor Scaloni lehozta Di Mariát, az azt jelentette: védekezzünk, már nem kell támadni. De véletlenül senki nem lesz világbajnok. Az is tetszett, hogy semmilyen belső problémáról nem lehetett hallani az argentin csapat környékéről. Másoknál belső konfliktusok voltak, míg megint mások kisebbségvédelemmel foglalkoztak. Argentína a céljára koncentrált, nem volt negativitás, a csapat lett bajnok.

[Ronaldónak] már a klubjánál is voltak bizonyos problémái, ezek aztán kihatottak a válogatottra is. A VB előtt nyilatkoztam, hogy az ilyesmire egy csapat nem tud nem figyelni. Ronaldo egy kiemelkedő sztár, aki évtizedek óta bizonyít. Az a fajta játékos, aki miatt az ember beleszeret a fociba. Az ilyesmi mindenkivel megtörténhet. Messi most világbajnok, de amikor négy éve Oroszországban közepesen játszott és kikaptak 3-0-ra a horvátoktól, sokan leírták. Így aztán Ronaldónak sem kell mindent tragikusan látnia. De azt mondhatom, hogy ő a saját rekordjaira koncentrált, a saját sikereire és ezért estek ki oly’ hamar.

[Igen, Messi volt a VB játékosa], világbajnok lett, minden meccsen konzisztensen játszott, sokban hozzátett csapata játékához. Ahogy a döntőben is. A VB felfedezettje persze Marokkó. Ismerem őket, mert van két marokkói a csapatomban, a Mmaee-fivérek. Nagyon meglepődött mindenki, hogy nem mehettek a VB-re, mert az elmúlt fél évben nagyon jól teljesítettek. Az egyikük a védelmet erősítette, míg a másik támadásban volt remek. Picit fel is vagyunk ezen háborodva. De a marokkóiak csapatként győzték le ellenfeleiket, a játékosok mindegyike jó ligában játszik, sokuk topklubban. Ha a másodosztályban fociznának, akkor lett volna a szereplésük igazán meglepetés, de persze egy ilyen eredmény nagy dicsőség Marokkónak.

Igen[, volt a marokkóiak játékában ismerős elem,] a mi 2018-as játékunkkal összehasonlítottunk. A VB után egy csapatmegbeszélésen megmutattunk néhány jelenetet a játékosoknak a Spanyolország – Marokkó meccsből, hogy megmutassuk, mit nem lehet csinálni a modern fociban. A spanyolok keresztben játszottak, nem volt előrejátékuk. Sem mi, sem a marokkóiak nem engedték, hogy átszaladjanak rajtuk, a spanyolok meg meg sem kísérelték ezt túljátszani. Vannak hasonlóságok a két meccs közt, mindkettő döntetlen lett. Vannak párhuzamok. De míg mi kikaptunk tizenegyesekkel, addig a marokkóiak az elődöntőbe jutottak.

Ismerem [Livakovicot, Bonót és Martinezt], de Livakovicot a legjobban. Mert a Dinamo Zágrábban játszik és Horvátország a csoportunkban volt. Az elmúlt szezonja nem alakult jól a klubjában, de a válogatottban sem játszott a sorsdöntő spliti meccsen. Nagyot lépett hát előre, megbízhatóan védett. Martinez megmutatta, mit ér a döntőben, megérdemelten lett a torna legjobb kapusa. Mindenki máshogy reagál, nem akarok [az ünneplésével foglalkozni]. Ha néhány nap múlva is hasonlóan viselkedik, már lenne miről beszélni. De egy nagyon feszült meccs volt és az emberek máshogy viselik ezt. Nem tudjuk mi történt a meccs előtt és alatt. Szerintem eltelik pár nap és Martinez is belátja majd, hogy vannak dolgok, melyek elfogadhatatlanok.

Az én véleményem [az orosz labdarúgó szövetség konföderáció-váltásáról] nem a legobjektívebb. De mivel az elnökség úgy tűnik döntést hozott, biztos voltak megbeszélések, volt adatgyűjtés. Lehet, hogy vannak információik arról, mi várhatna ránk Európában a következő években. Alapos okok kellenek egy ilyen döntés meghozatalához. Én nem akarok nem megalapozottan véleményt alkotni.

Sztanyiszlav Csercseszov