A segítségnyújtásról Hajnal Tamást és clubunk sofőrét kérdezték.

Filmbe illő módon, kalandos körülmények között jutott Budapestre a Fradi segítségével a Sahtar Donyeck labdarúgócsapatának szakmai stábja a háború által sújtott Ukrajnából. Az evakuálásban az FTC segített az edzőknek és kísérőiknek, akik a magyar fővárosból repültek haza Olaszországba.

A Fradi vezetői hétfő hajnalban a klub buszát küldték a záhonyi határátkelőhöz.

Vasárnap az esti órákban Darijo Srna, az ukránok egykori hátvédje vette fel a kapcsolatot velem. Kérte, hogy segítsünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a Sahtar teljes edzői stábját ki tudja menekíteni Ukrajnából. Sok ember munkája kellett, de sikerült megszerveznünk a menekítést – mondta Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója. – Persze az átjutás sem ment egyszerűen. A mi buszunk már hajnalban, háromnegyed négyre ott volt, de több mint négy óráig tartott, hogy az ukrán oldalról beléphessenek. Végül reggel nyolc után érkeztek át a határon Csapnál. Tizenketten jöttek, köztük két hölgy. Végtelenül hálásak voltak nekünk, örültek, hogy megmenekültek a pokolból.

A Fradi saját csapatbuszát és sofőrjét küldte a Sahtar edzői stábjáért.

Talán rossz hasonlat, de olyan felszabadult volt a mosolyuk, mikor meglátták a buszt, mint az, aki megtudja, hogy téves volt az orvosi diagnózis a halálos kórról. Úgy érezhették, valóban a halál elől menekültek meg. Csak nyolc kisebb táska volt náluk. Felszálltak a buszra, aztán fáradtan dőltek le pihenni – mesélte lapunknak a Ferencváros sofőrje.

A Fradi busza hétfő dél körül ért Ferihegyre. Az olasz Roberto De Zerbi által vezetett edzői stáb a budapesti reptérről jelentkezett be a Sahtar Twitter oldalán.

Kénytelenek voltunk eljönni a súlyosbodó helyzet miatt – írta a közösségi oldalon a szakember. – Remélem, hogy minél hamarabb visszatérhetünk a szeretteinkhez. Kitartást az Ukrajnában lévőknek.

Blikk