Itanát a montenegrói Pobjeda kérdezte.

Itana Grbic

Nagyon sok jót elértünk ebben a félszezonban. Szép és gyors kézilabdát mutattunk be. Ez egy fiatal csapat, de távolról sem tapasztalatlan. Élvezem a hangulatot, és őszintén szólva meglepett, milyen gyorsan beilleszkedtem. Nem volt más választásom, gyorsan meg kellett tanulnom mindent, mert a posztomon ez elvárás. Hazugság lenne azt mondani, hogy ez nem volt mentálisan és fizikálisan is nehéz, mert sok itt az edzés és a futás, de ahogy telt az idő, egyre magabiztosabb lettem. Olyan, mintha már évek óta a Fradiban játszanék. Talán ebben a szezonban van a legtöbb légiós, de most is a helyi játékosokra, az akadémiai nevelésekre támaszkodnak leginkább. Értékelik és elismerik a játékosaikat, mindig prioritást kapnak és mindig megkapják az esélyt. Abszolút top képzést kapnak, erről meggyőződtem. A klub számára fontos a válogatott és jó példát mutat másoknak.

A csapattársaknak hála beilleszkedtem. Családias a hangulat a klubnál, egy különleges kapcsolat, ami engem kiemelten inspirál. Néhány lány kevésbé beszél angolul, de járok magyar oktatásra, hogy könnyebben megértessem magam és jobban kommunikálhassunk. A közeg és a versengés egészséges, ami a sikerek kulcsa. De itt kevesebbet vagyunk együtt, kevesebbet kávézgatunk… emlékszem, a második, harmadik napon megkérdeztem, jön-e valaki kávézni, mire a holland válogatott Malestein szólt: „Nem, ez nem így megy itt„. De megértettem ezt is, sok lánynak a családja a prioritás. Mint nekem, ha otthon vagyok Podgoricában. Jó, hogy a pályán kívül nem ütjük bele az orrunkat mások életébe, mindenki a maga dolgával törődik. Nekem is megvannak a rituáléim, és őszintén szólva, néha jó egyedül lenni otthon.

Tiszteletből tanulom a nyelvet. Kedvesen fogadtak, elfogadtak és értékelnek. De jó is, ha az ember tud kommunikálni a pályán. Nehéz mindent elsajátítani, de néhány kézilabdás kifejezést már megtanultam. Nem mondhatom, hogy nem érzem jól magam… Január közepén beszélünk a további terveimről, a nyáron 1+1 éves szerződést közöttem az FTC-vel.