A téli olimpiára készülő John-Henry Kruegerrel beszélgettek – a Liu-testvéreket is kérdezték.

Galéria: NSO

Hogy ízlik az év eleji alapozó edzés a srácokkal?
Minden a legnagyobb rendben, lassan már az olimpiai felkészülés finisébe fordulunk. A legfőbb cél egészségesnek maradni és véletlenül sem megfertőződni, mert az óriási csapást mérne a csapatra – csak hát manapság ez sem egyszerű.

Pjongcsangban még amerikai színekben szerzett ezüstérmet ezer méteren. Hol látja magát Pekingben?
Magyarország megadta nekem a lehetőséget arra, hogy az összes negatív aspektust magam mögött hagyhassam, és csak az edzésekre koncentrálhassak. Nem lehet kifogásom, minden csak rajtam múlik. Verseny közben egyfajta belső monológot kell lefolytatnod magaddal, mikor mit kell tenni. Az agyad egyik része inkább a biztonságra törekszik, míg a másik azt súgja, legyél minél agresszívabb – neked kell eldöntened, az adott pillanatban melyikre hallgatsz. Minden azon múlik, hogy a jó döntést hoztad-e meg, s hogy mennyire vagy képes bízni az ösztöneidben.

Férfi válogatottunk címvédőként utazik az olimpiára. Milyennek látja az esélyeinket?
Noha korábban nem voltam a csapat tagja, érzem, hogy óriási a felelősség. A váltó speciális műfaj, teljes kiegyensúlyozottságot és tökéletességet követel meg mindenkitől – itt egyszerűen nincs hibalehetőség. Ott tartunk, hogy gyakorlatilag az összes váltó ugyanazon a szinten van már: a tökéletes kivitelezésen és kommunikáción múlik a siker.

És a vegyes váltó, mint új szám?
Úgy látom, elkelne még a finomhangolás, és a szabályokra is ráfér némi módosítás, hogy még élvezetesebbé tegyék a számot, de az irányt jónak tartom. A sportágat érdekesebbé és izgalmasabbá teszi, szerintem ráadásul kimondottan jő esélyünk van ebben a versenyszámban is.

Két extraklasszisunk, Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang sem tagadta, hogy az alapozás vége felé azért már nem a legfrissebbek, de ezen túl kell esni, hiszen a megfelelő erőállapot megszerzése alapfeltétel.

Tény, mostanában már napról napra csak nehezebbek és nehezebbek lesznek az edzések, de szükségünk van rájuk, mert nekünk különösen hosszú lesz az olimpia: gyakorlatilag az első naptól az utolsóig kint leszünk, így muszáj magunkat a megfelelő kondiban tartani – magyarázta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor. – Jelen állás szerint január huszonhatodikán már utazunk is, persze ez addig még változhat a körülmények fényében.

Öccse szintén bizakodó – nem mintha a címvédő férfiváltó tagjaiként ne lehetne meg rá minden okuk –, pedig neki még egy kis extra náthával is meg kellett küzdenie a mögöttünk hagyott napokban.

A fáradtság mellé a múlt héten egy kis betegség is társult, így nekem most az az elsődleges feladatom, hogy visszazárkózzak a többiekhez, illetve saját magamat is utolérjem – mondta Liu Shaoang. – Nekem így ez volt most az első edzésem, ezért azt is nehéz belőnöm, milyen formában vagyok pillanatnyilag. Az biztos, hogy elég fáradtnak és tompának érzem magam, de szerintem az olimpiára minden a lehető legnagyobb rendben lesz – tulajdonképpen még örülök is neki, hogy most estem túl rajta és nem később!

NS