Clubunk elnöke péntek délben megtartotta szokásos évértékelését – szóba került az egyesület eredményessége, Csercseszov szerződése, a Fradiváros és még sok minden más is.

Stöger az én hibám. A keretünk az ilyesfajta úriembereket nem respektálja – Kubatov

Prukner Lászlótól vált meg hasonlóan nehéz szívvel, mint most Peter Stögertől – jelentette ki Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke hagyományos évértékelő beszédében. A klubvezér elismerte, az osztrák vezetőedző kiválasztása az ő felelőssége, a leváltásának legfőbb tanulsága pedig szerinte az, hogy a jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni a kerethez jól passzoló szakember megválasztásához. Ugyan konkrétan nem ejtette ki az ukrán szakember nevét, de beszélt a zöld-fehéreket három idényen át irányító, nyáron távozott Szerhij Rebrov búcsújának hátteréről is.

A Ferencváros elnöke az infrastruktúra-fejlesztés jelentőségét hangsúlyozva bejelentette, az új nemzetközi kritériumok miatt új fényhirdetéseket helyeznek majd ki a labdarúgó-stadionba. Emellett a biztonság érdekében újabb kamerák kerülnek majd ki, bővítik, bővítették a gyepkarbantatárshoz szükséges eszközparkot és felújítják a FTC múzeumát is, hogy „Kívülről is be lehessen jönni, hogy meccsnapokon is lehessen látogatni.

Kiemelte az utánpótlással kapcsolatos fejlesztéseket: „A labdarúgó-főhadiszállást megújítottuk. Olyan irodaépületet kaptak, ami Nyugat-Európában is kevés van. Ráadásul két pályát lehet látni, nyugodtan lehet meccset nézni úgy, hogy a szülőket nem hallja az ember.” A fejlesztések kiterjedtek élettani, egészségügyi mérőeszközökre, öltözőkre, „Most már egyetlen elaggott, rossz helyünk nincs.

A további fejlesztések kapcsán elhangzott, hogy a klub igyekszik minél aktívabb szerepet vállalni a stadionja mellett épülő szálloda- és irodaépület fejlesztésében. Kubatov az évértékelőjében kiemelte, víziója szerint az átlagosan a labdarúgópályától 106 kilométerre élő FTC-szurkolók a jövőben az épülő háromcsillagos szállóban foglalhatnának vendégéjszakákat, ha már nincs lehetőségük késő este hazajutni otthonukba. A szállodafejlesztés a rivális futballcsapatok számára is hasznos lehet – éppen ezért közvetlen átjárhatóságot szeretnének a stadion és az új épületegyüttes között.

Az új multifunkciós sportcsarnok kapcsán elhangzott, február 15-től vagyonkezelőként a Ferencváros gardírozza azt: „Egy nagyon kedvező üzleti vállalkozás is kisülhet belőle.

A klubelnök bejelentéséből az is kiderült, az új sportaréna nem egy ikonikus korábbi játékos, sportklasszis nevét viseli majd. „Szerintem ebből nagyon komoly bevételünk lehet. S már formálódik a név eladása – ha azok az összegek, amelyeket nagyjából kialkudtunk, bejönnek, az Magyarország egyik legnagyobb szponzorációs szerződése lehet” – folytatta az üzemeltetéssel kapcsolatban.

Kiemelte, a Groupama Arénánál már bizonyították, hogy az FTC tud nyereségesen üzemeltetni sportlétesítményt.

A Covid előtti békeidőkben itt a meccseken kívül évi kétszáz rendezvény volt. Ezt a stadiont már úgy építettük meg, hogy előre gondolkoztunk ezen. Én elmegyek az ismerőseimhez, bárhol épüljön is egy stadion, mindig elmondom nekik, hogy ne csak stadionépítésben gondolkodjanak. Ne úgy gondoljanak egy stadionra, micsoda költség fenntartani, hanem micsoda lehetőség bevételekre. Persze nagyon sokan nem hallgatnak rám és nagyon sokan hibáznak. A debreceni stadion a kezdeti káoszból talán kezd kikeveredni és nyereségessé válni.

Az is kiderült, az FTC a Skyboxok kiadásából – 27 értékesített akad a stadionban, ezek 100 ezer eurós éves költséggel jának (mintegy 35, inkább 36 millió forint) – 1 milliárd forint feletti bevétele van a klubnak. „Egészen más dimenziót nyitnak ezek a lehetőségek.” De a beszámoló szerint nem csak a zöld-fehérek jártak jól. A klubelnök ismertette, számításaik szerint 30 milliárd feletti nyereséget jelentett csupán eddig az állam számára a Groupama Aréna megépülése.

Arról már nem is beszélve, hogy néz ki az egész környék. (…) Milyen fejlesztéseket indukált a környéken a stadionfejlesztés. Arról sem beszélve, hogy a csapatunk nemzetközi szereplése – szerintem enélkül a stadion nélkül nem lett volna – mennyi adóbevételt hozott a magyar államnak.

Ismét fókuszba került az úgynevezett „Fradiváros”-projekt – a sportvezető ígérete szerint 2026 decemberére valósággá válik majd. Kubatov kijelentése szerint az előkészítő munkálatok megtörténtek, másfél év volt, mire a szükséges bontásokat engedélyeztették, újabb egy esztendő, mire megtörténtek a tényleges bontások. „Mostanra megcsináltunk egy koncepcióvázlatot, tudjuk, hogy kellene, hogy kinézzen. Most kezdődik a tervezői közbeszerzés, úgy kell számolni, hogy 2023 tavaszán lehet megindítani az építkezést (…) 2026 végére végzünk.

A szakosztályokra térve dicsérte a férfi kézilabdázókat, akik „gyorsak, mint a villám, fiatalkoruk ellenére negyedik helyen állnak.” A férfi vízilabdával kapcsolatban „furcsa csalódottságot” emlegetett, „mert nem nyertük meg a BL-t, mert csak BL-döntőt játszottunk és ezüst jött onnan. Mert csak harmadikok lettünk a magyar bajnokságban.

Az egyéni sportokat követően kanyarodott rá a futballszakosztály működésére. Elmondása szerint a Ferencvárost jelenleg egy, de akár két klub is előzi a labdarúgó NB I-ben a költségvetés méretét illetően, mint fogalmazott, erre Csányi Sándor MLSZ-elnök is „rácsodálkozott”.

Megnyerni a bajnokságot most már olyan elvárás, mint holnap reggel cipőt húzni, hogy kimenjünk az utcára – mondta arról, mennyire természetesnek tűnik a Ferencváros jelenében a bajnoki cím. – De ez nem így van, minden bajnoki címért, minden kupába való bejutásért meg kell szenvedni. Én csak a prágai meccsre emlékszem. Ha létezik kínlódás, ott felkoptatta a háló a hátunkat, de mégis továbbjutottunk. Jegyzem meg, Peter Stögerrel.

Nekünk az a célunk, hogy felfejlődjünk Európában, hogy erősebbek legyünk a Dinamo Zagrebnél, hogy erősebbek legyünk a lengyel bajnokcsapatnál, erősebbek legyünk a Slavia Prahánál, a Partizan Beogradnál. Ezek a céljaink, erősebb csapatnak lenni.” Hozzátette, hosszú távon egy Európa Liga-győzelem a csapat célja. Erre „vette volna el a reményt” az idén előhozott, de aztán megbukott Szuperliga ötlete.

Utalt a nyáron három idény után leköszönt vezetőedző, Szerhij Rebrov távozására is. „Mi komoly emberek vagyunk. Ha valaki el akar menni tőlünk, nem fogunk könyörögni, mert az hogy nézne ki. Ezt a klubot sosem fogom hagyni zsarolni. Mert az egyik, ha elkezdi, akkor jön a következő és a következő kérés és utána nem vagyunk itt senkik. Bármennyire fáj a szívem. Úgyhogy edzőt váltottunk.

Egy másik edzőváltás, az őszi szezon hajrájában leváltott Stöger helyzete is szóba került.

Az én hibám. Nagyon szerettem volna Nyugat-Európához tartozni. Azt szerettem volna, hogy olyan szakember jöjjön hozzánk, aki egy nyugat-európai vezető klubot már irányított. Aki a német Bundesligában már megállta a helyét. Leültünk, és egy fantasztikus intellektussal találkoztam. Mindent tud a labdarúgásról, nagyszerű szakember, okos ember – de nem a keretünkhöz való. S most, tíz év után megint tanultam valamit. Nagy kár érte, azt látom, hogy a keretünk az ilyesfajta finom úriembereket nem respektálja. Prukner Lacitól sem volt könnyű, de Petertől nagyon nehéz volt elbúcsúzni.

A jövőről és a szurkolókról: „Rengeteget fejlődtek és nagyon jó irányba mennek a dolgok. Persze ez olyan, mint a házasság, sosincs tökéletes boldogság. Mindig lesz velük valami. De például a trágárság aránya lement egészen huszonöt százalékra. És nem is a trágársággal van a baj, hanem az obszcenitással. A szexuális tartalmú dolgokkal. Ha ezt ki tudnánk szűrni az egészből… Mert nem azt kérem tőlük, hogy szívecskéket dobáljanak az ellenfél tábora felé, szerintem jó ez így, ahogy van, hogy ők zöld majmoknak neveznek, mi meg lila majmoknak őket – szerintem ez így tök rendben van. Csak ne legyen obszcén, mert akkor nem fognak tudni gyerekeket kihozni a meccsre. És ha nem fognak tudni kihozni, akkor itt meg fog szűnni a Ferencvárosnak a közönsége.

Kivonat: NSO