A játékvezető bizottság alelnöke értékelt a felkészítés befejezte után.

Vasárnap délután véget ért a magyar játékvezetők felkészítése a videóbíró-rendszer használatára, július végén, az OTP Bank Liga rajtján elkezdődhet a VAR magyarországi alkalmazása.

A MLSZ közel két évvel ezelőtt, 2019 augusztusában kezdte el a VAR-projekt megvalósítását. Az elmúlt időszakban az NB I-ben szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá tették a VAR fogadására, és mostanra a VAR-rendszer használatára kiválasztott játékvezetők felkészítése is befejeződött. A mostani és az előző teszthétvégén a rendszer élesben is jól vizsgázott, az I. VAR-kupa mérkőzésein a játékvezetők már a videóbíró-rendszer használatával vezették le a mérkőzéseket. Az előző két hétvége 34 mérkőzését követően a FIFA szakemberei is elismerésüket fejezték ki az elvégzett munka és a játékvezetők felkészültsége kapcsán.

Szombaton ellátogatott a főpróba helyszínére, az Ikarus-pályára, Roberto Rosetti, egykori kiváló bíró, az UEFA Játékvezető Bizottságának elnöke is, aki szintén örömmel nyugtázta, hogy minden készen áll a VAR-projekt magyarországi rajtjára.

Az elmúlt két hétvégén nagyszerűen vizsgázott a videóbíró-rendszer, valamint a VAR-rendszer használatára felkészített játékvezetői csapat is – mondta Hanacsek Attila, az MLSZ Játékvezető Bizottság alelnöke. – A tavaly október óta megtartott összesen hatvannégy képzési nap lezárultával minden készen áll a VAR hazai bevezetésére, ezt bizonyította az a harmincnégy mérkőzés is, amelyet a mostani főpróbán VAR használatával vezettek le a kollégák. Bízom benne, hogy a rendszer jól fogja szolgálni a játékvezetőket az OTP Bank Liga mérkőzésein. A rendszer bevezetését a koronavírus-járvány hátráltatta ugyan, de a Magyar Labdarúgó Szövetség és a játékvezetők jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a következő idény rajtján már VAR-segítség mellett rendezhessék meg az élvonalbeli bajnoki mérkőzéseket.

A játékvezetők képzése kilenc, egymásra épülő szakaszból állt, az elméleti képzéstől indulva a gyakorlati működtetéssel bezárólag. Az online tesztek sikeres teljesítésével az MLSZ az összes FIFA által megkövetelt feltételnek megfelel, így minden készen áll arra, hogy július végén élesben is elinduljon a VAR-rendszer működése.

A VAR-buszokban hárman ülnek majd, a videóbíró, a videóbíró-asszisztens, valamint a visszajátszás-kezelő operátor. Videóbírónak összesen 16, videóbíró-asszisztensnek 15 főt képeztek ki, míg a visszajátszásokért felelő operátorokból 14-en állnak rendelkezésre júliustól. A VAR-rendszer bevezetésével párhuzamosan az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnik az NB I-ben.

MLSZ