Megismerheted labdarúgó csapatunk új vezetőedzőjének eddigi pályafutását.

Az 55 éves Peter Stöger Bécsben született, egy kis helyi csapatban, a FAVAC-ban kezdte labdarúgó karrierjét, majd a Steyr és a First Vienna érintésével 22 évesen az Austria Wienbe igazolt, Herbert Prohaskát és Nyílt pótolták vele. Ugyanebben az évben bemutatkozott az osztrák válogatottban is, melyben 11 év alatt 65-ször lépett pályára. A támadóközéppályás az 1998-as VB-n is szerepelt. Az Austriával 1990-93 között a bajnokságban triplázott, és háromszor kupagyőztes is lett az együttessel.

Egy innsbrucki év után 1995-ben a bécsi zöld-fehérek, a Rapid Wien labdarúgója lett, itt is hamar közönségkedvencé vált, ami érthető is: nem csak bajnoki címet ért el a csapattal 8 év után, hanem a klub történetének egyik legnagyobb sikerének, a második KEK-döntőbe jutásnak is kulcsszereplője volt. 1997 nyarán a Linzhez igazolt, egy évre rá egy szezonra visszatért az Austriához, hogy a pályafutása érdemi részét, 36 évesen az Admira Wackerben fejezze be 2002-ben.

Három évvel később nevezték ki először az Austria edzőjének. Először csak a 2004-05-ös szezon végéig szólt a megbízatása, de folytatta a munkát, miután június elsején a kupadöntőben 3-1-re verte csapatával a Rapidot. 2005 decemberétől sportigazgatóként dolgozott tovább, a szezon végén a csapat pedig bajnok és kupagyőztes lett. 2006 őszén távoznia kellett a klubtól, a First Viennához került, sportigazgatóként és edzőként feljuttatta a csapatot a másodosztályba.

A 2010-11-es szezont a harmadosztályú Grazer AK-nál töltötte, harmadikok lettek, majd egy évre az elsőosztályú Bécsújhelyhez került. Egy évvel később Ivica Vasticot váltotta az Austria Wien kispadján, s az előző évben negyedik gárdával rekordot jelentő 82 ponttal, 84:31-es gólkülönbséggel bajnok lett – ekkor Emir Dilaver is a csapata tagja volt. A szezon végén a Köln 700 ezer euróért (és egy barátságos meccs bevételéért) kivásárolta a szerződéséből.

Az akkor második évét a másodosztályban töltő, klasszikus liftező csapatként nyilvántartott kecskésekkel az első helyen jutott fel a Bundesligába, itt előbb tizenkettedik, majd kilencedik, végül ötödik lett a csapata, amely azt megelőzően az 1991-92-es szezonban volt a német elsőosztály tíz legjobb együttese között utoljára. 2017 őszén a klub 25 év után indulhatott európai kupában, a BATE Boriszov, a Crvena Zvezda és az Arsenal voltak csoportellenfeleik. Hazai pályán a BATE-t és az Arsenalt is legyőzték, hat ponttal a harmadikok lettek. A kettős terhelés soknak bizonyult azonban és a bajnokságban az utolsó helyen álltak, mikor 2017 decemberében távozott a Kölntől, melynél 1948 óta egy másik edző sem dolgozott tovább nála.

Egy hétre rá a 2016-17-ben az idei BL-győztes Tuchel irányításával harmadik helyet elérő Borussia Dortmund nevezte ki, miután a német szakember helyére érkező, a bajnokságot jól kezdő, majd pocsékul folytató korábbi Ajax-edzőt, Peter Boszt menesztették. A csapatot a hetedik helyen vette át, innen vitte fel a negyedikre azt, a szezon végéig szóló szerződését viszont nem hosszabbították azonban meg.

Egy év kihagyás után a csőd szélén tántorgó, soktízmillió euró adósságot maga előtt görgető Austria Wien sportigazgatójaként tért vissza a futballba segíteni a lilákon. 2020 nyarán aztán a Sturmhoz távozó Christian Ilzer helyét is átvette a vezetőedzői poszton. A sokáig a kizárástól is fenyegetett, a koronavírus miatt nyolcvanmillió eurós adóssággal küszködő csapattal a nyolcadik helyen végzett, de a rájátszásban 2017 után először a nemzetközi kupába juttatta a csapatát. Előbb a Hartberget, majd a Wolfsberger AC-t is simán verte fiatal gárdájával. Távozását a klubtól már áprilisban bejelentette és bár sokáig úgy nézett ki, hogy a Köln csábítja vissza, végül inkább minket választott.

Peter Stögerről, aki 25 éve él együtt Ulrike Kriegler komikával, azt tartják, hogy taktikailag rendkívül felkészült és a csapatához alakítja a taktikát, nem a taktikához a csapatot. Jó kapcsolatban van játékosaival és az újságírókkal is, akik – írják több helyütt – értékelni szokták az önmagát sem kímélő humorát. Két viccét emlegetik sokat. Az egyik: egy lesgól után a sajtótájékoztatón azt mondta: „Oda akartam adni a szemüvegemet a partjelzőnek, de azt sem látta.”; a másik: mikor egy kisgyerek alá akarta iratni vele a csapatképet, de nem találta Stögert, ő ennyit mondott: „az edző mindig a szélén van, hogy ha kirúgják, le lehessen vágni a képről.”

Visszatérő kritika azonban, hogy csapataiból bár kihozza a maximumot, azok nem izgalmasak, célfutballt játszanak – ezért sem merült fel komolyabban dortmundi hosszabbítása. Azt sem szabad elhallgatni, hogy nemzetközi kupákban nincsenek komoly tapasztalatai.

Az elmúlt évek teljesítménye miatt az elvárások igen nagyok, ezek teljesítéséhez kitartást és sok sikert kívánunk neki! Hajrá, Fradi!