A CIES, egy svájci székhelyű futballstatisztikai szervezet heti írásában az InStat adatai alapján a hátrafelé passzok arányával foglalkozik.

Mielőtt ezt idéznénk, érdemes tisztázni, hogy mi a hátrapassz és a hátrafelé passz közti különbség. Amikor előre-, oldal- és hátrapasszokról beszélünk, azt úgy kell elképzelni, mint ha egy kört négy kilencven fokos cikkre bontanánk, az első és a hátsó 90 fok az előre- és a hátrapassz, a két oldalsó cikk pedig az oldalfpassz. A CIES eheti cikke ezt leegyszerűsíti. Az egyik félkör az előrepassz, a másik a hátrafelé passz.

És akkor az írás:

A CIES Futball Obszervatórium 327. heti posztja az InStat adatai alapján a passzirányt dolgozta fel több, mint 500 csapatot figyelembevéve. Egy csapat sem passzolt többet hátrafelé, mint a Premier League vezetője, a Manchester City: 41.6%. Ez a labdabirtoklás hangsúlyosságát jelzi Guardiola csapata esetén.

Ha másik csapat került az első tízbe az öt topbajnokságból: a Chelsea a negyedik, az Arsenal az ötödik, a Sassiulo a hetedik, a Barcelona a nyolcadik, a PSG a kilencedik, a Real Madrid a tizedik. A három kivétel a Saktyar Donyeck (2), a Lokomotív Moszkva (3) és a Ferencváros (6). A másik véglet 24% hátrafelé passzal a Championship utolsója, a Wycombe Wanderers.

Minél kompetitívebb egy bajnokság, annál nagyobb a hátrapasszok aránya. A legmagasabb arány a Premier League-ben van (36.5%). A rúgd és fuss focinak egyértelműen vége. Ez nem annyira igaz a kevésbé jól teljesítő bajnokságokban. A legalacsonyabb hátrafelé passz aránya az osztrák Bundesligának van (29.6).

Az InStat által figyelt elsőosztályú 26 bajnokságban 9 esetben a legtöbbet hátrapasszoló csapat vezeti a tabellát. Az éllovas további 6 esetben ebben a mutatóban második, átlagosan a 2.6-ik ebből a szempontból a bajnoki várományos. Az átlagos eltérés a hátrafelé passzokban 0.62%.

Ami a kaput eltaláló lövéseket illeti, abban az 500 figyelt csapatból a 24-ikek vagyunk (érdekesség, hogy a Paks a 3., a ZTE a 10.!); a labdabirtoklásban pedig a 28.