A Liu testvérekkel beszélgettek – Shaolin Sándor rajthoz áll a pályakerékpár OB-m.

Liu Shaolin Sándor a „holtszezonban” új sportágban is szerencsét próbál:

Ezúttal nem tudják, mikorra időzítsék a csúcsformát…
Ez igaz, nehéz is úgy készülni és folyamatosan motiváltnak maradni, hogy nem tudjuk, mikor indul az idény, egyelőre mégsem érezzük, hogy más minden — ha majd kézzelfoghatóbb lesz az egész, ha elérünk október-novemberhez, amikor normális esetben már versenyeznünk kellene, biztosan nehezebb lesz.

A válogatott edzője, Bánhidi Ákos azt mondta: aki mentálisan erős marad, sokat nyerhet a jövőben.
Ezzel egyet is értek, viszont arra én magam is kíváncsi vagyok, képesek leszünk-e erősek maradni végig. Nem olyan egyszerű mindennap keményen dolgozni úgy, hogy nincsenek versenyek. Egy sportoló azért küzd, hogy téthelyzetben megmutathassa magát – ilyen most nincs…

Dehogynem, hiszen indul a pályakerékpáros országos bajnokságon! Honnan jött az ötlet?
Az idén elkezdtünk többet és keményebben kerékpározni, voltak négyórás, százhatvan kilométeres edzéseink, aztán idővel átjártunk a Millenárisra is, hiszen a rövidebb edzéseket jóval biztonságosabban tudjuk ott végrehajtani. Pataki Ibolya, a kerékpárosedzőnk vetette fel, mi lenne, ha felülnék egy pályakerékpárra, mert szerinte jó lennék rajta — felültem. Aztán megkérdezte, mi lenne, ha elindulnék a magyar bajnokságon – mondtam, legyen így, nézzük meg, mi sül ki belőle!

Vagyis szerelem volt első látásra?
Mondhatjuk így is, meg úgy is, hogy nagyon tetszik ez a kirándulás.

Sportágat ugye azért nem vált?
Nem tervezem, bár utánanéztem már, hogyan is lehet kvótát szerezni az olimpiára… Nagyjából lehetetlen vállalás még a profiknak is, úgyhogy biztosan maradok a jégen.

Tehát elindul a pályakerékpáros ob-n, mégpedig ezer méteren – miért ezt a távot választotta?
Mert ez a legrövidebb. Illetve van még a kétszáz méter is, az viszont túl gyors nekem, ráadásul ott egymás után indítják a versenyzőket, míg ezer méteren időfutamok vannak, vagyis sokkal biztonságosabb.

Nehéz elképzelni egyedül egy pályán, miközben egyik erőssége épp a versenyzés.
Nem is szeretek egyedül menni — az utcán sem, éjszaka sem, soha. Versenyzőtípus vagyok, s bár ezt eddig is sejtettem, most már ki is jelenthetem, gyorskorcsolyában nem hiszem, hogy olyan nagyon jó lennék.

Versenyzőtípus, ezért is mondta, hogy éremért száll harcba a pályakerékpáros ob-n?
Nem tudom, milyen erős lesz a mezőny, de jó lenne azt elmondani, hogy megelőztem néhány embert — különben is, jelentősebb célok nélkül nem is érdemes nekivágni egyetlen kihívásnak sem.

Kicsit úgy tűnik, a motivációját is képes fenntartani, és a lelkesedését is tudja fokozni azzal, hogy vállal egy új megméretést.
Így van. Amikor felvetődött az indulás gondolata, az első dolgom volt megkérdezni az edzőimet, zavarja-e a felkészülésemet, ha felülök a nyeregbe. Szerencsére mindenki támogatott, és nem is leszek egyedül a versenyen, hiszen Jászapáti Petra és Oláh Bence is elindul az ob-n.

Nem is kap felmentést a jeges edzések alól a pályakerékpáros bajnokság miatt?
Nem. A versenyek törlése kapcsán megkérdeztem az edzőnket, Linát, lesz-e változás az edzésprogramban — persze, nem lepett meg a válasza, ami a nem volt. Tényleg nagyon keményen dolgozunk, és amíg nem érkezett meg a pihenőnk után elvégzett koronavírusteszt eredménye, addig a jégen is maszkban voltunk. Borzasztó volt, nem kívánom senkinek. Viszont a nehéz edzéseknek hála jóval erősebbnek érzem magam, mint tavaly ilyenkor, és sokat változott a technikám is. Csak végre versenyezhessünk már!

Liu Shaoang elképzelhetetlennek tartja, hogy elmarad a téli olimpia:

A jeges sportágaknál, így a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál egyelőre minden olyan, mint máskor: zajlik a felkészülés – csak éppen nem tudjuk, mire is készülnek. Sokat gondolkozik ezen?
A helyzet nyilván foglalkoztat engem is, mint mindenkit, tulajdonképpen minden sportágban. Ugyanakkor tényleg majdnem ugyanúgy készülünk, mint máskor, azzal számolunk, hogy október végén, vagy novemberben elindul a szezon. Bár ebből lehet, hogy végül január lesz, egyelőre nem tudjuk.

A megváltozott helyzet miatt valamelyest más a felkészülésük?
Abban nincs változás, hogy az olimpiára készülünk, de valóban, más munkát végzünk, változatosabbak az edzéseink. Az például mindenképpen eltér a korábbi években megszokottól, hogy ilyenkor rendszerint Olaszországban szoktunk lenni magaslati edzőtáborban.

Hogyan viseli a bizonytalanságot?
Ez személytől, pontosabban személyiségtől függ. Én nem érzem, hogy a csapatban bárkinél problémát okozna ez a helyzet, végezzük a munkánkat.

Jelent ez beszédtémát a válogatottban?
Persze, beszélünk róla, és ez végig így volt a tavasszal is, ám akad fontosabb dolgunk is.

A nyári felkészülés mindig a legkeményebb munkát jelenti, mit nem szeret leginkább ebben az időszakban?
Azt, hogy reggelente fel kell kelnem – szívesen kihagynám az életemből. De már ha akarnám, sem tudnám, hiszen annyira hozzászokott a szervezetem a korai ébredéshez, hogy vasárnap is hamar kipattanok az ágyból, pedig olyankor nincsenek is edzések. És képtelen vagyok visszaaludni…

Arra nem is gondol, hogy a koronavírus-járvány a 2022-es pekingi téli olimpia megtartását is veszélyeztetheti?
Elképzelhetetlennek tartom, hogy addig ne találjanak megoldást a helyzetre a szakemberek. Bízom benne, hogy addigra eltűnik a vírus, vagy legalábbis már kezelni tudjuk.

Interjúk: NS