Labdarúgó csapatunk mestere mellett Dibusz Dénes állt a sajtó rendelkezésére a Djurgarden elleni BL-selejtező előtti sajtótájékoztatón.

Szergej Rebrov

Természetesen máshogyan kell hozzáállni a párharchoz, mint korábban, hiszen egy mérkőzés dönt a továbbjutásról. Szerintem a játékosokra helyez nagyobb felelősséget, nagyobb koncentráció kell egy találkozón, nincs lehetőség hibázásra. Önbizalommal kell pályára lépnünk, a saját játékunkat kell játszanunk. Az ellenfelet kielemeztük, a játékosok megkapták a szükséges információkat.

Zubkov az előző szezon utolsó mérkőzésén sérült meg, még nem épült fel teljesen, Lovrencsics Geri az előszezon utolsó edzőmeccsén sérült meg, így sajnos ő sem áll rendelkezésre, Gróf Dávid pedig azért nincs a BL-keretben, mert nagy konkurenciaharc van a kapusposzton, a mérkőzések előtt döntünk arról, hogy ki legyen ott a csapatban.

A felkészülés során probléma volt, hogy Lovrencsics Geri sérülése a semmiből jött az utolsó meccsen és hogy kicsit meleg volt. De utóbbi tavaly is így volt. Nem láttam nagy különbséget az elmúlt nyári felkészüléshez képest. A tétmeccsek majd megmutatják, hogy a munkát jól végeztük-e el vagy sem. Az MTK az első meccsen megérdemelte a pontot, agresszívek voltak, jól felkészültek és ez mutatja is a magyar bajnokság erejét. A Zalaegerszeg 3-3-at játszott a Vidivel, erős a liga, mindenkit tisztelni kell. Az előző szezont sem volt könnyű megnyerni, attól függetlenül, hogy hány ponttal végeztünk a Fehérvár előtt. Erős az NBI és az első meccset sem könnyű lejátszani, amikor új játékosaid is vannak, akiknek még meg kell értenie a csapatfilozófiát és a saját szerepét a pályán. Ehhez idő kell. A holnapi sorozat, amit elkezdünk, teljesen más lesz, még több koncentrációt igényel a játékosoktól.

Svédország számomra egy futballnemzet, amelynek a bajnokát, bárki is legyen az, tisztelni kell! A Djurgarden egy erős csapat, nagyon atletikusak, sok párharcot nyernek és focizni is tudnak. Ha teret adunk nekik, akkor játszani fognak és jó lehetőségeket fognak kialakítani. De itthon játszunk, dominálnunk kell és koncentrálni és úgy gondolom, hogy jó esélyeink lesznek. Nem törődöm azzal, hogy milyen nemzetközi tapasztalatok vannak a két oldalon, koncentrálnunk kell és komolyan venni őket, nem akarok statisztikát adni a játékosoknak arról, hogy hány európai meccsünk volt nekünk és mennyi nekik. Ha megnyerték a svéd bajnokságot, akkor nagyon komolyan kell vennünk őket! Nem szoktam az esélyeken gondolkozni, ha megkérdeznek, azt mondom, hogy 50-50%. Fel kell készülnünk, ez a mi felelősségünk és az, hogy koncentráljunk a mérkőzésen. Az az előnyük talán, hogy menetben vannak, mi pedig csak egy tétmeccset játszottunk nehéz körülmények között, az MTK ellen az időjárás, főleg a második félidőben, rányomta a bélyegét mindkét fél játékára. De ez csak egy előny, amikor a Dinamo Kijevvel játszottuk a playoff meccseket a téli szezon után, akkor azt tapasztaltuk, ha nincsen sérülésed és bajnokit sem játszottál, akár előnyben lehetsz az ellenféllel szemben. Ki tudja biztosra, mikor mi a jobb?

Dibusz Dénes

Már megismerkedtünk a holnapi ellenfelünkkel, az elmúlt találkozóikból készültünk fel, ennyi előnyünk azért van, hogy ők a bajnokság közben vannak, több mérkőzést játszottak már, így éles tétmeccseken tudtuk megfigyelni őket. Egy jól szervezett csapatról van szó, több fajta stílusban is tudnak játszani az adott helyzethez alkalmazkodva. A bajnokikon többnyire kombinatív passzjátékot próbálnak játszani, de mi arra készülünk, hogy hazai pályán rájuk tudjuk erőltetni az akaratunkat, akkor hosszú labdákkal fognak próbálkozni. Fizikálisan erősek, gyorsak, vannak jól cselező játékosaik, vannak akik középen oda tudnak érni a beadásra és komoly légi veszélyt tudnak teremteni.

Ha holnap sokáig munka nélkül lennék, az jót jelentene, hogy domináljuk a találkozót és mi alakítanánk ki a helyzeteket és rúgnánk gólokat, ennek örülnék, ha nem nagyon kéne közbeavatkozni. De mindenre felkészülünk és lehet ez egy olyan meccs, ahol több védést kell bemutatni. Mindegy, hogy milyen úton-módon, de fontos, hogy nullára tudjuk hozni hátul a mérkőzést, ebben megvan mindenkinek a saját szerepe. Ha már senki nem tud segíteni, nem tudja meggátolni az ellenfelet a gólszerzésben, akkor jövők én és remélhetőleg nekem sikerülni fog. Ha 40 lövés jön a kapura, akkor negyvenszer kell hárítanom, ha egy se, akkor a vezetőedző fog a legjobban örülni, hiszen tökéletesen megoldottunk a játékunkat.