Azt nem tudtuk meg melyik ez az ország. A névtelenek dózsás főnöke ezúttal is gondoskodott arról, hogy jót mulassunk, szerinte a Fradi pontelőnye túlzás.

A MOL Fehérvár sportigazgatója nem bújik ki a felelősség alól, beszél az edzőváltásról, a Vaduz elleni kiesésről, és arról, miért nem sikerült idén nagyobb harcra késztetni a Fradit.

Az biztos, hogy ez volt a leghektikusabb szezon, mióta Fehérváron dolgozom” – sóhajtott nagyot Kovács Zoltán, a MOL Fehérvár FC sportigazgatója. „Természetesen boldog vagyok, hogy az ország legjobban felépített és menedzselt klubjában dolgozhatok, de nem tagadom, hogy a mögöttünk hagyott szezonban gazdagodtam néhány ősz hajszállal.

A Vidi valóban furcsa idényt futott, hiszen ezüstérmes lett, és a Magyar Kupa elődöntőjébe jutott, de mivel sokkal merészebb tervekkel vágott neki a szezonnak, Kovács azonnal leszögezte: önbecsapás lenne sikersztorinak eladni az évet, még ha sok csapat számára álomszerű szereplésnek számítana is, amit az együttes a 2019/20-as szezonban elért.

Nyertünk valamit? Nem! Akkor ez kudarc” – szögezte le Kovács.

Nagyon gyenge kifogás lenne a részemről, ha a karanténszünettel, vagy a több idős, visszavonuló játékossal akarnám megmagyarázni, miért nem sikerült elérnünk a céljainkat. A számok nem hazudnak: rá kell nézni a tabellára, az eredményekre, és meg kell fogalmazni, hol és miben hibáztunk az év folyamán.

KEZDJÜK AZ ELEJÉN: VADUZ

A 2018/19-es szezonban káprázatos Európa Liga-menetelést bemutató MOL Fehérvár FC egy óriási pofonnal kezdte meg a következő idényt: az Európa Liga selejtezőjének második körében kiesett a Vaduzzal szemben. „Rendkívül csalódottak voltunk, hogy előnyről sem tudtuk kiejteni a liechtensteinieket, hiszen a Vidihez képest lényegesen gyengébb csapatról beszélhetünk. A csapatnak is nyilván rosszat tett a kudarc, de a kiesés az egész klubot keményen érintette, hiszen a következő körben jöhetett volna a Frankfurt elleni párharc, ami az első nemzetközi tétmeccs lett volna a MOL Aréna Sóstóban. Minden téren nagyon komoly veszteség ért minket a kieséssel„- szögezte le Kovács.

Sokakat meglepett, hogy a kellemetlen kiesésnek nem lettek komolyabb következményei, és a MOL Fehérvár FC Marko Nikoliccsal kezdte meg a NBI-es bajnoki idényt a vaduzi meccs után három nappal. „Csak annyit mondhatok, komoly viták előzték meg az első hazai bajnokit, nem volt teljes egyetértés abban, maradjon-e az edző. Végül azonban, mérlegre téve a Nikoliccsal elért fantasztikus sikereket is, úgy döntöttünk, hogy kitartunk a szerb szakember mellett. Ez először jó döntésnek tűnt, hiszen remekül kezdtük a szezont, de hiába nyertük meg az első hat meccsünket, szeptember végén valami eltört. Onnantól kezdve voltak ugyan jobb meccseink, de teljesen kiszámíthatatlan volt, melyik arcát mutatja a csapat. Nyár végén nem akartunk türelmetlenek lenni, de hiába álltunk bizalommal Nikolichoz, volt egy pont, aminél nem mehettünk tovább. És itt nemcsak az eredményekre kell gondolni, hanem a csapat játékára is. Akár egy meccsen belül is olyan minőségi hullámzást mutattunk be, aminek nem is lehetett más a következménye, mint a kudarc. Nem léptünk előre, jottányit sem javult a helyzet, így elindultak a belső folyamatok, és az ősz végén lépnünk is kellett.

Nikolicot végül november végén, egy Puskás Akadémiától hazai pályán elszenvedett vereség után küldte el a MOL Fehérvár FC, amely a vereség következtében – a bajnokság során először – kénytelen volt átengedni az első helyet a Ferencvárosnak. Mint kiderült, végleg.

KOCKÁZATOS VOLT AZ EDZŐVÁLTÁS IS

Joan Carrillóval sem igazán találta meg a ritmust a csapat, továbbra is egymást váltogatták a jobb és rosszabb mérkőzések, amiknek köszönhetően az FTC előnye nem akart csökkenni. Nekiszegeztük a kérdést Kovácsnak, vajon nem volt-e hiba egy elsősorban védekező futballt játszó edző számára összeválogatott keretet egy támadófoci-hívő spanyol szakemberre bízni.

A Vidi kerete rendkívül bő, és nagyon is jól variálható, szó sincs róla, hogy csak egyfajta futballra lett volna alkalmas. Több sokoldalú játékossal rendelkezünk, akik képesek alkalmazkodni eltérő taktikához is, ráadásul én úgy gondolom, markánsan nem változott a csapatunk játéka Carrillo érkezésével. Kicsit játszósabbak lettünk, talán valamivel feljebb léptünk, agresszívebbek lettek a támadásaink, de a játékunk alapja továbbra is a szervezettség volt. Én nem is ebben látom a problémát, és a számok is engem támasztanak alá: Carrillo alatt kevesebb gólt kaptunk, mint Nikolic alatt. Inkább az volt a gond, hogy kevesebbet is szereztünk, és a kiegyensúlyozottság továbbra sem volt jellemző ránk. Az volt a legnagyobb gond, hogy nehezen változtattunk az alapjátékunkon, hiába követelte volna meg a helyzet. Ezt bizonyítja, hogy sokszor szereztünk vezetést, de megtartani csak ritkán sikerült az előnyt. Ez – az edző személyétől függetlenül – az egész szezon alatt kísértette a Vidit.

AZ ÚJRAKEZDÉS SEM HOZOTT FELTÁMADÁST

A karanténszünetnek már komoly előnnyel vághatott neki a Ferencváros, a bajnokságban kikerült a MOL Fehérvár FC kezéből a saját sorsa, de a Magyar Kupában, ahol címvédő volt a fehérvári csapat, nagyon is jó esély kínálkozott rá, hogy 2020-ban is a levegőbe emelhessen egy trófeát a Vidi csapatkapitánya.

Az újrakezdés nagyon fontos volt, hiszen míg mi a kupaelődöntőket játszottuk, az FTC bepótolta a két elmaradt meccsét, így minden szempontból letisztult a helyzet a bajnokság hátralevő részére.

Az újrakezdésből a lehető legrosszabbul jött ki a Vidi, hiszen a Ferencváros mindkét elmaradt meccsét megnyerve gyakorlatilag eldöntötte a bajnoki cím sorsát, a MOL Fehérvár FC pedig egy biztató mezőkövesdi meccs után alaposan elszúrta a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóját, és a 2-2-es döntetlennek köszönhetően nem léphetett pályára a kupadöntőben.

Nagy és fontos cél volt számunkra a Magyar Kupa, és borzasztó csalódottak voltunk a kiesés miatt. Ezt csak tetézte, hogy nemhogy csökkent volna a hátrányunk a Ferencvárossal szemben, csak nőtt a különbség, bár ez már annyira nem lepett meg, mert éreztem a csapaton, hogy a kupakiesés után már nincs bennünk egy nagy hajrá. Nincs mit tenni, gratulálunk kell az FTC-nek, amely teljesen megérdemelten nyerte meg a bajnokságot. Úgy gondolom, a pontelőnyük túlzás, de ha három ponttal végeztek volna előttünk, akkor sem lenne más a helyzet, ugyanilyen csalódottak lennénk. Most az a feladatunk, hogy felmérjük, hol hibáztunk, és a konzekvenciák levonása után úgy álljunk bele a következő szezonba, hogy továbbra is versenyképes, nagy célokért küzdő csapatot küldjünk a pályára.

MÁR ALAKUL AZ ÚJ MOL FEHÉRVÁR FC

Kovács elmondta, semmit nem szeretne a generációváltásra fogni, ha újrajátszhatnák az idényt, akkor is megpróbálna a csapatba építeni olyan fiatal játékosokat, mint a két rutinos védő, Juhász Roland és Vinícius Paulo helyén sokat játszó Musliu-Rus páros.

A klubvezetők számára most zajlik a főszezon – mondta a sportigazgató –, de ez nem azt jelenti, hogy most láttunk hozzá a következő évi csapat összerakásához. Megvannak az elképzeléseink, tudjuk, mit szeretnék, és most azért dolgozunk, hogy versenyképes csapatunk legyen jövőre is. Lesz egy kis vérfrissítés, de azt gondolom, a Vidi öltözőjében megvannak azok a játékosok, akik előrelépve átvehetik a vezérszerepet a távozóktól. Kovácsik, Pátkai, Kovács István, vagy a rutinosabbak közül Stopira és Nikolics is abszolút alkalmas rá, hogy a csapatunk vezére legyen. Valakinek elő kell lépnie, nincs mese!

Végezetül megkérdeztük a sportigazgatót, mik voltak a mögöttünk hagyott szezon legfontosabb tapasztalatai számára, mit tanult szakmailag a kevés sikerélményt hozó idényből. „Az élet újra és újra megtanít rá, milyen törékeny dolog a bizalom. Én mindenki felé abszolút bizalommal közeledek, cserébe jó sok pofont kapok, és ez így volt ebben a szezonban is. Bizonyos dolgokban sokkal könyörtelenebbnek kell lennem, és ez szakmailag és emberileg is igaz„- mondta némi töprengés után Kovács Zoltán.

forrás: molcsapat.hu