Endit kérdezték az edzőtáborról, a versenyhelyzetről, valamint a tavaszi szezonról.

Az ősszel tizenegy bajnokin lépett pályára, ezeken össze is szedett öt sárga lapot. Hogy is mondjam… Puhának éppen nem lehet nevezni!
Engem úgy tanítottak, az igazi védőnek az a dolga, hogy megállítsa a csatárt, ebbe belecsúszhat a sárga lapos figyelmeztetés is néha. A nagy öregek azt mondogatták, az a legegyszerűbb, ha már az első percben megmutatod, ki az úr a pályán, ha az ellenfél érzi, ki az úr a háznál.

Nemcsak ön, a munka is kemény a spanyolországi edzőtáborban?
A felkészülés elején alaposan belecsaptunk, a szakmai stáb nem kímélt bennünket. Igaz, hosszú ráhangolódásra nem is volt ezúttal idő, a jól megszokott hat-nyolc hetes felkészülés helyett idén négy hetünk sincs arra, hogy megalapozzuk a tavaszunkat. Az elmúlt hetekben, napokban sokat dolgoztunk, ahogy mondani szokták, mindenki belerakta a melót a közösbe, de nem mondanám, hogy kibírhatatlan volt a mostani felkészülési időszak. A téli szünet ezúttal olyan rövid volt, hogy igazából leereszteni sem volt időnk.

Mentálisan is sikerült kipihennie magát?
Hosszú volt a múlt év, rengeteg mérkőzést játszottunk, hol Moszkvában, hol Barcelonában, máskor Zalaegerszegen vagy éppen Kisvárdán kellett helytállnunk, a télen jólesett a pihenés. A legtöbb időt a családommal töltöttem, megpróbáltam kikapcsolódni, azt hiszem, sikerült is. Visszagondolva mondhatom, az a három hét gyorsabban elrepült, mint ez a kettő itt, Spanyolországban…

A védelem közepére Miha Blazic, Abraham Frimpong, Lasa Dvali mellé visszatért Otigba Kenneth, míg a jobb oldalon Lovrencsics Gergő kirobbanthatatlannak tűnik a védelemből. Nehéz a helyzete?
Nemcsak a védelemben, az összes csapatrészben nagy a versengés. A névsorból is látszik, sok védőnk van, a bal oldalon még bevethető Marcel Heister és Eldar Civic is. Erre mondják, ilyen az igazi versenyhelyzet. Harcoljon meg mindenki a posztjáért, az edzéseken, edzőmérkőzéseken bizonyítsa be, jobb, mint a csapattársa! Szergej Rebrov nem véletlenül alakította ki így a keretet, pontosan tudja, ez a fajta harc sarkallja a legjobb teljesítményre a futballistákat. Nem vagyok könnyű helyzetben, de szó sincs arról, hogy feladom, sőt!

Az ősszel egy-két mérkőzésen belső védőként is helytállt. Elképzelhető, hogy a szakmai stáb belül számít önre?
Továbbra is szélső védő vagyok. Az ősszel azért kerültem néhányszor belülre, mert többen is kidőltek a sorból, a középső védők egyszerűen elfogytak a csapatban. Lasa Dvali megsérült, Otigba Kenneth hosszabb ideje hiányzott, szükség volt valakire, aki játszott már ezen a poszton. Azt hiszem, nem is okoztam csalódást, de Szergej Rebrov is pontosan tudja, elsősorban jobbhátvéd vagyok.

Közel jár a 150. NBI-es mérkőzéséhez, a gólokat viszont szűken mérte, mindössze kettő van belőlük. Emlékszik kinek lőtte?
Persze! Az elsőt a Kecskemét színeiben szereztem, a Paks otthonában győztünk három kettőre, a másodikat pedig a debrecenieknek lőttem a Honvéd mezében.

Mikor lesz meg az első bajnoki gólja a Ferencvárosban?
Nagyon remélem, inkább előbb, mint utóbb… Sohasem volt erősségem a gólszerzés, noha a szögleteknél, szabadrúgásoknál olykor előremehetek, ritka az, amikor helyzetben találom magam. Az edzéseken sokat teszek érte, hogy ez változzon, és már a tavasszal megszerezném az első gólomat a Ferencváros mezében. Még akkor is, ha egy-egy nagy mentésnek ugyanúgy tudok örülni, mintha gólt szereznék.

Hat nap múlva bajnoki meccs…
Különös érzés ez. Itt vagyunk Spanyolországban, a vasárnapi edzésekre és a hétfői dupla edzőmérkőzésre készülünk, s néhány nap múlva már folytatódik is a bajnokság. Most talán még nem is tudatosult bennünk, de biztos vagyok benne, ha hazaérünk, mindenki átáll a bajnoki ritmusra. Akkor tudatosul majd bennünk, hogy szombaton már a Paks elleni meccs vár ránk.

Mit vár a tavasztól?
Sok küzdelmes mérkőzést, elsősorban a védekezésre berendezkedő ellenfeleket. Mindenekelőtt azonban bajnoki címet! Ez mindennél fontosabb.

NS