Ilyen volt a vasárnapi Fradi-fieszta.

A 30. bajnoki címünket már hetekkel ezelőtt bebiztosítottuk, így az utolsó fordulót követően Fradi fiesztára vártuk szurkolóinkat a Budapest Parkba. Az előrejelzések alapján félő volt, hogy az időjárás nem segíti az ünneplésünket, ám a délután folyamán verőfényes napsütéssel áldottak meg minket az égiek, így a 16 órás kapunyitáskor már hosszú sorokban álltak drukkereink a bejárat előtt.

Azért jöttem ki, hogy a kislányom átélhessen egy ilyen élményt, és nagyon örülök neki, hogy élvezi, folyamatosan videózik mindenről! Amikor jött a szurkolósereg, csak egy szó jutott eszembe: profi. A hangtechnika, a bevezető műsor, a vendégek… Olyan jól össze lett rakva, ahogy a csapat is a bajnokság során! Méltó vége ennek a bajnoki idénynek” – mondta korábbi kapusunk, Hajdu Attila.

17 órától közösen nézhettük meg csapatunk szezonbeli utolsó bajnokiját a Puskás Akadémia ellen, ám előtte Kovács ’Kokó’ István, a Fradi fieszta házigazdája a színpadra szólította három korábbi kiváló labdarúgónkat, Albert Flóriánt, Lisztes Krisztiánt és Telek Andrást, akiket hatalmas szeretettel fogadott a Fradi család.

Amikor megkeresett elnök úr, hogy legyek a házigazdája ennek az eseménynek, borsódzott a hátam, hogy a szeretett szurkolótáborom előtt beszélhetek, és együtt ünnepelhetek velük – így Kokó – A közönséget ki kell szolgálni, természetesen ez munka. De amikor az ember karácsonykor díszíti a fát, azt sem úgy éli meg, hogy dolgozik, hanem az ünnep részeként fogja fel. Mi is ünnepre készültünk, nem munkának fogtuk fel!

Igazán élveztem az egész napot, nagyon szeretek a szurkolók előtt beszélni, de nem kellett sokat tennem a tapsért, érezhető volt, hogy nagyon-nagyon szeretnek minket!” – lelkendezett Lisztes Krisztián.

Szépen gyűltünk, a meccs kezdése előtt már ennyien voltunk:

A második félidőre aztán megérkezett sajnos a prognosztizált eső, ám a mi táborunkat keményebb fából faragták annál, hogy ez eltántorítsa őket attól, hogy megvárják a kedvenceket, tovább zúgott teli torokból a Hajrá, Fradi! Eközben Felcsúton véget ért a találkozó, az 1-1-es döntetlennél szebbet is el tudtak volna képzelni szurkolóink, ám mivel az egyetlen találatunkat Davide Lanzafame szerezte, újra Ferencváros-játékos adja a gólkirályt – holtversenyben a honvédos Holender Filippel, aki szintén 16-szor vette be az ellenfelek kapuját.

Fantasztikus érzés, hogy újra gólkirály lettem, rengeteget dolgoztam érte, ezért sokat jelent nekem. Szeretnék köszönetet mondani a csapattársaimnak, a szakmai stábnak, valamint mindkét edzőmnek, Thomas Dollnak és Szergej Rebrovnak is” – mondta Lanzafame.

A meccset követően szakértőváltás történt a színpadon, az Albert-Lisztes-Telek hármast Bánki József és Szőke István váltotta. Pista bácsit elkísérte Balázs Fecó, aki előbb úgy döntött, elkíséri a színpadig jó barátját, ám ha már ott volt, Kokó a színpadra is felhívta az énekest, aki meglepetésvendégként nosztalgiázott együtt a szurkolókkal és a szakértőtársakkal. Újabb szép megnyilvánulása volt ez annak, hogy a Fradi igazi családot alkot.

Ökölvívó, labdarúgó és énekes után DJ is színpadra került. Amíg csapatunk Budapestre sietett, valamint sálat kötött a Groupama Aréna melletti Albert-szoborra, DJ Dominique-é lett a színpad, aki pontosan tudta, hogyan kell pörgésben tartani a közönséget. Fergeteges bulit varázsolt a Budapest Parkba, amelynek csúcspontja a Nélküled közös eléneklése volt. Habár ez a dal nem kapcsolódik szorosan a Fradihoz, hátborzongató volt hallgatni több ezer torokból, hogy „Egy vérből valók vagyunk!”.

Az egész nap a szurkolóinkról szólt, hiszen a Fradi fieszta szlogenje nem véletlenül volt az, hogy „Együtt írtunk történelmet, együtt ünnepeljünk”, a drukkereink, a 12. játékos nélkül nem sikerülhetett volna a 30. bajnoki cím. A csapat érkezése előtt mégis az eddiginél jobban is az övék lett a főszerep, amikor a B-közép vezetője, Hamberger Ádám ment fel a színpadra, és úgy felpörgette a társakat, hogy megint megtapasztalhattuk: nekünk van a legjobb szurkolótáborunk a világon!

Nem közhely, hogy a csapat sietett a szurkolóihoz. Merthogy olyannyira oda akart már érni a fiesztára a gárda, hogy az eredetileg tervezetthez képest csaknem 40 perccel előbb megérkezett a csapatbusz a Budapest Parkhoz!

Amikor láttam az időjárás-előrejelzést, nem gondoltam, hogy ennyien lesznek majd – ismerte el Leandro. – A feleségem küldött egy üzenetet, hogy rengetegen vannak kint, mondtam a többieknek, hogy siessünk, mert mindenki vár minket! Hihetetlenül sok szeretetet kapunk a szurkolóktól, és ezt igyekszünk visszaadni a pályán.

Nem gondoltuk volna, de lehetett még fokozni a hangulatot! Dibusz Dénestől Böde Dánielig minden játékosunk óriási tapsot, üdvrivalgást, de leginkább szeretetet kapott a tábortól, majd kapitányunk a magasba emelte a bajnoki serleget, ezzel megindítva a további közös ünneplést, a pezsgőzést, a közönségtalálkozót, valamint a hajnalig tartó bulit, amiért Náksi Attila és Lotfi Begi volt a felelős.

Nagyon szeretek egy ilyen klubnál dolgozni, amelynek ilyen lelkülete van, amelyet egy ilyen közösség alkot. Egységesek voltunk az egész szezon során, ennek köszönhetjük, hogy most ebben a csodálatos ünneplésben lehet részünk. Nagyon boldog vagyok, örülök, hogy a szurkolók végre megkaphatták azt, amire vágytak, a történelmi, 30. bajnok címet. Nagyon büszke vagyok, hogy részese lehettem ennek a sikernek, és annak is örülök, hogy a szurkolóink között ünnepelhetjük ezt a sikert. Most lesz egy kis szüntetünk, hazautazom, kicsit pihenni, de közben természetesen figyelem a napi dolgokat, az esetleges új igazolásokat, június 5-én pedig indulunk az első nyári edzőtáborba” – mondta vezetőedzőnk, Szergej Rebrov.

Amikor idejöttem, elmondtam, arra készülök, hogy egy év múlva azt mondhassam, Sigér Dávid a Fradival bajnok lett. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen szépen sikerül, és ennyi szurkolóval ünnepelhetek ma együtt, de ennek is megadta a módját a Fradi. Most úgy érzem, hogy ez lesz a legérdekesebb, legérzelemdúsabb évem a pályafutásomban. Olyan sikereket értem el, mint korábban soha, először járhatok ilyen magasságokban. Ez eddig a legnagyszerűbb évem, de remélem, nem az utolsó. Nagyon jól sikerült ez a rendezvény, így még közelebb lehettünk a szurkolókhoz, maximum jövőre, ha az utolsó meccs otthon lesz, akkor majd a stadionban ünnepelünk. A szezont sajnos sérüléssel fejeztem be, a következő két hétre kaptam egyéni edzéstervet, folyamatosan edzésben leszek. A céljaimról nem mindig szeretek beszélni, sokan azt mondanák, őrültségeket beszélek, de akkor is azt mondták volna, ha egy-két éve azt mondom, hogy a Fradival bajnoki címet fogok ünnepelni. Most azt mondom, hogy főtáblára akarok jutni, és nem az Európa Ligában” – mondta középpályásunk, Sigér Dávid.

Lovrencsics Gergővel is beszélgettünk, aki tevékeny részt vállalt a Fradi bajnoki címének megszerzéséből, de már az ünneplés közben is beszélt a jövőről: „Nagyon jól érzem magam, jó bulit szerveztek nekünk, a csapat és a szurkolók is megadták a módját. Meg kell ünnepelni ezt a történelmi sikert. Nagyon örülök, hogy kivehettem ebből a részem, most pedig ki kell élvezni a helyzetet, utána pedig ki kell pihennünk magunkat, mert komoly céljaink vannak. Még mindig nehéz szavakba önteni, amit érzek, mert az ország legnagyobb klubjával sikerült bajnoki címet szerezni. Nem álmodtam ilyenről, soha nem gondoltam volna, hogy valaha eljutok idáig, hogy történelmet írhatunk a Ferencvárossal. Nagyon boldog vagyok, és szeretném meghálálni a bizalmat, amit kaptam. Lengyelországban, amikor a Poznannal lettünk bajnokok, akkor sem a stadionban ünnepeltünk. Akkor a város főterére vittek ki minket, ahol 100 ezer ember volt, de ez a mai is nagyon hangulatos, sokan jöttek, jó a körítés. A fejem már jól van a sérülésemet követően, már nem kell a védősapkát hordanom, készülök a válogatott meccsekre. Most van egy hét pihenőm, a válogatottal május 27-én kezdődik az összetartás. Készülünk az azeriek és a walesiek ellen. Utána lesz még egy hét pihenőm, majd a második edzőtáborban csatlakozom a Fradihoz, szeretnénk helytállni a Bajnokok Ligájában is. A gyerekek mellett is aktívan fogok pihenni, szerintem elég lehet ez a két hét szünet, fel lehet töltődni” – mondta.

Az ünnepség után a bajnokcsapat a Budapest Park VIP-teraszára vonult, miközben az ég leszakadt, de nemcsak az eső, hanem a pezsgő is áztatta a szurkolókat, akiket egyik sem zavart különösebben. A játékosok folyamatosan járkáltak le a szurkolók közé, fényképezkedtek velük, aláírásokat osztogattak, de volt olyan is, aki beállt táncolni a tömegbe, de a hajnali órákban többen már a színpadon ropták. Ekkor már valóban nem segítettek minket az égiek, szakadt az eső, ám ettől még hajnali 2-kor is voltak, akik töretlen lelkesedéssel táncoltak, ünnepelték az aranyérmet, a 30. bajnoki címet, a harmadik csillag megszerzését.

Hogy mit jelent Ferencvárosnak a három csillag? Mindent! – válaszolta kérdésünkre Bácskai János, Ferencváros polgármestere. – A 120 év alatt 30-szor lettünk bajnokok, ennél több elsőséget senki sem tudott összegyűjteni. Ez a közös ünneplés is megmutatta, milyen összetartó a Fradi család, ma is együtt volt, és együtt lesz ezután is.

Örülök neki, hogy méltóképpen ünnepli meg a bajnoki címet a Fradi, ebből is látszik, hogy Magyarországon egyetlenegy klub van, amely ilyen körítést tud tenni, és ekkora tábora van” – mondta boldogan Gera Zoltán.

Nagyon fontos volt a számunkra, hogy a szurkolóinkkal együtt ünnepeljük meg a bajnoki címet, hiszen ők is odatették magukat a szezon során, és a nehezebb periódusokban sokat segítettek a csapatnak” – jelentette ki Orosz Pál, hozzátéve, hogy ehhez hasonló méretű bajnoki ünneplést csak a Ferencváros tud rendezni, mivel a magyar lakosság nagyjából 20 százaléka a zöld-fehéreknek drukkol.

Vasárnap ismét egymásra talált tehát mindenki, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a korábbi és jelenlegi játékosok, a szurkolók, a klub tagjai, a Fradi fieszta pedig minden előzetes elvárást felülmúlt. Gyönyörű nap volt ez a Fradi család életében!

Fradi.hu, MTI, Origo nyomán.