Philipp Bönig és Benjamin Lauth beszélt a Die Welt napilapnak arról, milyen edző is Thomas Doll, aki ma este fél kilenckor mutatkozik be a Hannover kispadján a Red Bull Leipzig ellen.

Doll a Ferencvárost 2013-ban egy „extrém módon érzelmes időszakban” vette át, mondja Philipp Bönig. „Egy játékos meghalt, mielőtt Thomas Doll megérkezett volna„. Akeem Adams szívinfarktust szenvedett egy edzésen, majd számos operációt végeztek el rajta, a bal lábát is amputálták. Három hónap múlva Adams sztrókot kapott és meghalt, 22 éves korában. „A végén szakadék keletkezett Doll elődje, Ricardo Moniz és a vezetőség közt„.

Doll, a korábbi HSV edző korszaka ennek ellenére győzelmi sorozattal kezdődött, később bajnok és kupagyőztes is lett. „Azzá tette a Ferencvárost, ami korábban is volt – és a klub még mindig ezen a szinten áll„, mondja Lauth. A korábbi német válogatott Doll „még mindig kicsit játékosként gondolkodott„, tette hozzá Bönig. „Játékospárti edző, tudja, hogy gondolkodunk„. „Mindig nagyon egyértelműen és tisztán beszélt, mindenki tudta, hogy jól játszott-e vagy sem„, emlékszik Lauth. „Nagyon őszinte. Néha talán picit kedvesebb lehetne. A másodedző, Ralf Zumdick ilyenkor kitalált valamit és olyasmit mondott, hogy az edző talán túl euforikus vagy éles volt. Ilyenkor az érződött, hogy Doll nagy futballista volt, és ezért azt gondolta, hogy amire ő képes, arra más is.

Lauth, aki ma a DAZN csatorna kommentátora, elmondta, hogy kifejezetten Doll kedvéért igazolt Budapestre, mert már dolgoztak együtt a HSV-nél, Doll első edzői állomáshelyén. „Thomas Doll személyisége nem változott. Mindig is pozitív személyiség volt. Az edzések szórakoztatóak voltak. Doll egy kiemelkedő labdarúgó volt, aki élvezi a játékot. Így beszáll a játékba, sok a labdás edzés. Gyakran jó hangulatot teremt. Ezek a dolgok reményt adhatnak a Hannovernek. Kevés ideje van a csapattal, de magával ragadhatja a játékosok, hogy újra élvezzék a focit, pozitív beszédekkel egy ilyen helyzetben. Megmutathatja nekik, hogy élmény kint lenni a pályán nap, mint nap, akkor is, ha nem mennek jól a dolgok.

Doll mindig flexibilis volt. „Két csatárral szeretett játszani, de mindig alkalmazkodott ahhoz a kerethez, amely rendelkezésre állt – és abból hozta ki a legtöbbet. Ha nincs két csatár, akkor máshogy játszik. Thomas Doll mindig variált.” Mind Bönig, mind Lauth tudja, hogy Dollra nagyon nehéz feladat vár. „A Hannover egy nagyon tapasztalt, kiváló edzői stábot szerződtetett„, mondja Bönig. Lauth hozzáteszi: „Azt hiszem képes valami pozitívat véghez vinni – a Hannovernek mindenképp nehéz lesz. De képes rá és nagyon drukkolok, hogy sikerüljön„.